Stäng menyn

Så spenat på senhösten och vintern!

Så här mitt i gråaste november skickar jag en liten påminnelse om det som komma skall. Vår. Grönska. Smakfest. Glädje. Om du, liksom jag, sår spenat nu har du stor anledning att sikta på läcker skörd tidig vår. 

En bred matta av gröna spänstiga blad längs marken.

Den här spenaten såddes i december 2017, grodde i januari och kunde skördas med början i mars.

 

På många fröpåsar står april-juni som rekommenderad så-tid för spenat. Strunta i det! Jag sår också under senhösten i tunnelväxthusen, i både jordbäddar och krukor. Fröerna gror och de små plantorna övervintrar med största sannolikhet för att ge kanonfin skörd! Det här funkar också i norr - läs gärna Agnetas spenat-berättelse i länken nedan.

 

Läs mer: Vintersådd spenat i Lappland

 

Det är naturligtvis inget måste att så spenat hela vintern och du som vill slipper. Men det känns fint att kunna dela lite grön inspiration också nu och visa att en mycket liten insats kan ge stort resultat om några månader. Kolla bara bilderna nedan!

 

En kruka med stora gröna spenatblad som väller ut över kanten.

Krukor! Fyll dem med spenat i sena och galet tidiga sådder. Klipp på vårkanten till matlagning och läckra sallader.

 

Ett grunt odlingstråg med en tät matta av läckert gröna blad.

Ett lågt tråg med bara några centimeter jord och en tätt sådd matta av spenat, ger småblad att skörda till smörgåsar.

 

En spenatbädd i tunnelväxthuset sedd ovanifrån.

Vanliga odlingsbäddar i tunnelväxthus kan fyllas med tätt sådda spenatfrön som växer upp till otroligt vackra mattor av spenat som kan skördas under några veckor.

 

En knallgrön matta av spenat och bredvid en galet rosa flamingo och ett blommande nektarinträd.

Färgerna! Vilken kanonstart på säsongen det är att se prakten. Allt från sådder som förberetts året innan. Bilden är tagen i slutet av april.

 

 

Att så spenat sen höst och vinter ger fint resultat i hela Sverige. Det vittnade experimentet #spenatupproret om. I artikeln nedan kan du läsa resultatet. Bland annat kan du kika i listan där alla landets odlingszoner finns representerade, med datum för sådd och skörd. Heja spenaten!

 

Läs mer: Vintersådd spenat gjorde succé

 

Spenat är en av de mest värdefulla grönsakerna att övervintra och så sent och tidigt på året. Den är lätt att använda både färsk och tillagad. Och i vår familj är den en grönsak som är uppskattad av alla - stora som små.

 

 

Om du vill se mer av spenat och andra grönsaker som odlas och skördas när det kallt så får du gärna se min långa videoserie Vinterodling i Skillnadens Trädgård. Den finns i min webbutik och du kan se den obegränsade gånger via en länk som du får när du köper serien. Mycket nöje!
/Sara Bäckmo

14. november 2018