Stäng menyn

Soldriven bevattning med bevattningsslang

En 25 meter lång bevattningsslang vattnar min lilla frilandsodling med hjälp av en soldriven pump. En smart och hållbar bevattning.

Sara lägger ut bevattning

Att ordna bevattningen är att fixa mer tid till annat än att vattna i sommar. Härligt! Foto: Ida Sjöö.

 

I min köksträdgård har det blivit viktigt att ordna med hjälpredor till bevattning. Så att det växer optimalt fastän jag inte har tid att vattna perfekt. Du vet hur det är. Man vill så mycket och vet hur det ska göras, fastän tiden inte räcker till...

I flera års tid har jag använt små smarta soldrivna bevattningssystem på olika platser. Då kan jag helt släppa fokus just där och lägga min uppmärksamhet på andra platser. Samtidigt som landen vattnas regelbundet och plantorna utvecklas fint.

 

Läs mer: Soldriven bevattning till krukor, växthus och friland

 

Jag har visat er tidigare hur soldriven bevattning från Impecta funkar, och hur jag installerar soldriven bevattning i form av droppbevattning, som passar för krukor, växthus och enskilda plantor i landen. Om du missat det kan du kika i länken ovan. Nu är det det dags att visa den bevattningsslang jag använder mest till de här systemen; en 25 meter lång bevattningsslang som fuktar jorden var tredje timme och ger plantorna bästa möjliga förutsättningar.

Glöm inte att du som läser Skillnadens har 10% rabatt på soldriven bevattning från Impecta under hela 2024! Erbjudandet gäller tre olika typer av bevattningspumpar som drivs med solenergi, samt tillbehör för att anpassa systemet bäst efter din odling. Läs mer här om rabatten och få din aktuella rabattkod. 

 

Sara med bevattningsslang

Slangen är 25 meter lång och blir en rejäl bunt att hålla ordning på. Foto: Ida Sjöö.

Sara redo att installera solcellsbevattning

Rustad för att montera ny bevattning, med bevattningsslang och tillbehör. Foto: Ida Sjöö.

Droppslangen till bevattningssystemet

Min slang är använd i några år. Nyköpt slang ligger fint ordnad på en rulle och kan lätt rullas ut i landet. Foto: Ida Sjöö.

 

Lång slang till stort land

Den här slangen gillar jag att använda! Den är 25 meter lång och passar så bra i mina långa land. Jag använder den både till grönsaksland och blomsterland. Slangen är rätt platt och gör sig bäst om den kan ligga platt på landen utan så många krökar. Vatten leds in till slangen från en intilliggande pump, och pumpas sedan vidare genom hela slangen. Vattnet sipprar genom lagren i slangen och fuktar jorden som slangen ligger på.

Genom den här slangen droppar inte vattnet, så som det gör på andra system. Det "svettas" på något sätt genom ytan. Därför är det bra om så stor del av slangen som möjligt har kontakt med jorden.

Man märker inte riktigt att det vattnar, vid en snabb titt. Men när man känner på slangen är den fuktig och det räcker att man petar lite i jorden så känner man att den är ordentligt fuktig under och runtomkring slangen. Vattnet absorberas av jorden och sprids sedan fint många decimeter i sidled. Eftersom vattenpumpen slås på var tredje timme vattnar systemet regelbundet och ser till att jorden jämt är fuktig.

 

Läs mer: 10% rabatt på soldriven bevattning hos Impecta

 

Läs medföljande instruktion för att göra anslutningar på bevattningsslangen rätt. Foto: Ida Sjöö.

 

Solcellsbevattning

Hos mig har räv-ungar lekt med anslutande mikro-slang och jag behöver därför byta ut de söndertuggade slangarna. Foto: Ida Sjöö.

 

Installation och sätta igång

Slangarna och pumparna jag använder till den här odlingsplatsen har hängt med i några år och är alltså inte nya till det här inlägget. Jag köpte mina första soldrivna system från Impecta kring 2018 och de flesta hänger med än. Ibland behöver jag byta ut någon del eller komplettera med något som gått sönder, till exempel har räv-ungar varje år lekt med vissa slangar och bitit sönder. På impecta.se finns de reservdelar jag behöver, till exempel nya batterier, filter, droppmunstycken och slang.

Eftersom systemen används flitigt börjar jag varje säsong med att montera isär filtret som ska hänga ner i vattentunnan och diska ur det. Om filtret är igensatt blir det jobbigare för pumpen att arbeta. Vi bor på landet och har en del järn i vattnet, som kan korka igen filter, samt att det lätt blir smuts i vattnet i vattentunnan.

Runt filtret brukar jag knyta en sten som tyngd, som håller filtret på nedre delen av botten i vattentunnan.

 

Läs mer: Vattna bra för att lyckas med sådd på friland

 

Filter till solcellsbevattning

I det lilla vattenfiltret ligger två glaspärlor som tyngd. Dessa räcker inte för att hålla slangen kvar i botten på vattentunnan. Foto: Ida Sjöö.

Sara fixar filtret

Jag brukar binda fast en sten som sänke vid vattenfiltret. Foto: Ida Sjöö.

Sara sänker ner filtret i tunnan

Utan sten flyter filtret upp till ytan och det är lätt att pumpen börjar pumpa luft istället för vatten. Foto: Ida Sjöö.

 

Koppla ihop och sätt igång pumpen

Systemet styrs av en liten enhet som består av vattenpump, med tillhörande batteri och solcellspanel. Solens ljus laddar batterierna, olika mycket beroende på hur mycket ljus som tillförs. Därför är det viktigt att pumpen sitter på en plats där tillgången på ljus är ungefär detsamma som på växtplatsen. Mer ljus ger mer vatten, mindre ljus ger mindre vatten. Jag har min pump i anslutning till växtplatsen och en vattentunna står placerad på ungefär samma ställe.

Innan jag kopplar ihop pump med bevattningsslang brukar jag kolla så att pumpen funkar perfekt. Nya pumpar tickar igång felfritt nästan jämt, medan äldre pumpar som legat oanvända över vintern ofta behöver en liten hantering. Läs mer om tips i blogginlägget jag länkar till nedan.

 

Läs mer: Startar inte pumpen? Tips för soldriven bevattning

 

Solpanel till solcellsbevattning

Solpanelen till systemet som heter C24 är något större än den lilla vattenpumpen C12. Foto: Ida Sjöö.

Solcellsbevattning som fungerar

Jag testkör vattenpumpen innan jag monterar slangarna korrekt, för att se att allt funkar. Foto: Ida Sjöö.

 

Lägga ut slang och koppla på

När jag vet att pumpen funkar är det dags att lägga ut min bevattningsslang i odlingen. Detta kan göras både innan och efter plantering. Ett tips är dock att inte vänta till sent på säsongen då växterna är riktigt stora. Just slangen är svår att hantera bland växterna och kan förstöra dem om den inte hamnar på rätt plats med en gång. Vill du kicka igång ett system sent på sommaren kan det vara bättre att använda droppbevattning med små munstycken istället.

Slangen är som sagt 25 meter lång, så det blir till att tänka i en enda lång slinga genom landet eller landen. Här ska jag lägga min slang genom en större kvadratisk plats, där många olika slags grönsaker odlas. Jag vill att slangen ska ligga så platt som möjligt mot marken, men det blir svårt med alla böjar. Jag gör så gott jag kan.

 

Läs mer: Sen med grönsakslandet - Odla på sommaren

 

När slangen väl ligger ute i landet kopplas den in enligt instruktionerna till bevattningssystemet och pumpen slås på.

Det tar ett tag för pumpen att fylla upp slangen med vatten så att rätt tryck uppstår. Det är först då vattnet börjar sippra ut. Från den här slangen läcker inte vattnet ut så att det synligt droppar. Det liksom... svettas ut, snarare. Jag tycker att resultatet från den här slangen blir allra bäst när jag kombinerar den med täckodling och alltså lägger gräsklipp eller annat material ovanpå. Då dunstar minimalt med vatten - allt når ner till växterna. Men täckmaterialet lägger jag på i omgångar allteftersom jag, eller någon annan, klipper gräs.

 

Tips: Vill du se hur bevattningsslangen ser ut och när jag visar IRL? Kika gärna på min senaste YouTube-video! 

 

Sara lägger ut bevattningsslang

Bevattningsslangen få ligga över/genom en liten frilandsodling i mitt nya kvarter. Foto: Ida Sjöö.

Sara lägger ut bevattningsslang

Jag försöker lägga slingan så att plantorna får så mycket vatten som möjligt. Alla växter här kommer att få ganska stora rotsystem med tiden och får då vatten oavsett var slangen ligger. Foto: Ida Sjöö.

Irrigatia solcellsbevattning

När slangen är på plats kopplar jag in vattnet från vattenpumpen. Foto: Ida Sjöö.

Irrigatia solcellsbevattning

Det här är enheten som jag använder mest i min trädgård; C24. Den mindre vattenpumpen är inte stark nog att driva fram vatten till hela den långa bevattningsslangen som jag skriver om ovan. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu när bevattningen är installerad är mitt enda jobb att se till att tunnan med vatten är påfylld hela tiden så att inte pumpen pumpar luft istället. Ingen större skada skedd om det sker någon gång när jag slarvat, men då missar jag ju såklart allt fint vatten.

Läs mer: 10% rabatt på soldriven bevattning hos Impecta

 

Något jag verkligen gillar med de här små vattenpumparna är att de så lätt kan anpassas och användas till flera typer av odling. Det är ganska små justeringar som behöver göras för att byta växtplats. Om jag nästa år vill ha en droppbevattning här används samma pump och med en rulle slang och några munstycken blir det ingen komplicerad historia att ändra.

Så. Nu vet du lite mer om den soldrivna bevattningens långa bevattningsslang. Oavsett om du tänkt använda den här bevattningen eller en annan i din odling så hoppas jag det blir bra. Vatten är viktigt för våra växter och något vi verkligen behöver tänka på ordentligt.
/Sara Bäckmo

02. juli 2024