Stäng menyn

Sen med grönsakslandet - Odla på sommaren

Det är en fin tid att pyssla med bortglömda land nu när det är sommar. Låt det inte bli liggande bara för att du är sen. Här finns tips!

En liten odlingsplats med pallkragar går fint att starta upp också i början av sommaren. Det finns gott om tid att odla!

 

Lagom till värme och ljusa dagar i juni börjar det klia i de gröna fingrarna. De odlare som inte räknar sig till de allra mest nördiga börjar tycka det är dags att ta tag i'at. Komma till skott. Rensa upp. För så här kan det ju inte se ut! Men, är det inte för sent?

Jag har sett att E i huset intill börjat röja i sin plätt (som jag fått lov att fotografera till det här inlägget) och ropade uppmuntrande när vi sågs. Lite generad svarade hon att det nog inte blir något, halva säsongen har ju liksom passerat.

Det är faktiskt fel, som tur är. Och jag lovade att skriva ett blogginlägg med förslag och pepp.

Faktum är att för den som har ett grönsaksland att odla, men haft annat för sig under våren och är sen på bollen, så finns det gott om tid att både odla och skörda.

 

Tips: Se mitt digitala föredrag Nördigt om förodling den 20 juni!

 

Fyra pallkragar producerar massor av goda grönsaker. Sådd i juni ger skörd i augusti och framåt.

 

Quickfix för grönsaksland i juni

Kom igång och förbered landen så snart du kan. Sikta på att göra färdigt ett land i taget och sätt ner något där så fort det går, innan du tar tag i nästa. På det viset har du något på gång hela tiden.

 

- Rensa bort ogräs ovan jord och gräv eller pilla helst bort ogräsrötterna under jord med.
- Gräv ett hål eller en ränna i landet och gräv ner kompost, stallgödsel, växtmaterial eller annat. Eller mylla ner rejält med pelleterad hönsgödsel i jorden.
- Om jorden sjunkit mycket i pallkragar är det bra att fylla på med lite extra, till exempel från en köpt påse.
- Vattna jorden vid upprepade tillfällen - innan sådd - så att jorden är ordentligt fuktig.

 

När du ändå håller på är det trevligt att ta bort ogräs och gräs som växer runtomkring dina land eller pallkragar, så att de inte fröar av sig på jorden du rensat. Eller i värsta fall sprider sig in i dina land.

 

Läs mer: 4 tips om sommarodling

 

Jordgubbar och smultron trivs fint i pallkragar och kan planteras hela sommaren.

Jordgubbar är fleråriga, men behöver bytas ut vart fjärde år för att ge maximal skörd.

 

Med tiden sjunker jord och gödsel ihop i pallkragar. Gräv bort jorden och lägg den i en skottkärra, fyll på med löv, gräsklipp, kompost, gödsel och lägg sedan tillbaka jorden ovanpå.

 

Läs mer: Så grönsaker på sommaren

 

Plantering för snabb skörd

När du rensat, gödslat och vattnat kan du både så och plantera. Välj gärna en dag när det är svalt ute, eller pinna ut på kvällen när värmen lagt sig lite.

Snabbast kommer du igång genom att köpa färdiga växter till ditt grönsaksland. Handelsträdgårdar och trädgårdsbutiker brukar ha småplantor av vanliga grönsaker till bra pris. Då slipper du så själv och sparar både tid och arbete. En planta med sallat kan ge skörd bara några veckor efter att den satts i landet, medan en sallat du sår direkt i landet ger skörd kanske åtta veckor efter sådd.

Plantera en mix av grönsaker i det första landet du rensat, snarare än att sätta ett helt land med bara en typ av grönsak.

 

Läs mer: Såskola - Utomhussådd för nybörjare

 

Så fröer direkt i jorden

På sommaren brukar många butiker rea ut fröer och det går att köpa massor av sorter till bra pris. Passa på! Det finns otroligt många sorter av grönsaker som passar att odla genom sådd på sommaren. Du behöver inte hålla på och förodla, du kan så direkt i landet om du vill.

Nedan har jag listat enkla grönsaker som passar att så direkt i landet på sommaren. Alla grönsaker hinner ge skörd innan hösten.

 

- sallat
- sockerärter
- brytsockerärter
- brytbönor
- mangold
- sommarmorötter
- salladslök
- potatis
- rödbetor
- kålrabbi
- dill
- persilja
- basilika

 

Gör din sådd, täck fröerna med jord. Om du har en fiberduk är det bra att lägga på den på jorden, dels för att se till att inte fåglar eller katter krafsar i jorden, men också för att hålla kvar fukt i jorden när det är varmt utomhus.

 

Om det växer upp en del ogräs i pallkragarna rensas de bort. Blir det mycket ogräs kan man gräva bort jorden och lägga tidningar i botten som hinder för ogräset att växa upp.

 

Och vet man inte vad man ska odla, kan man alltid odla jordärtskockor. Tacksamt!

 

Läs mer: Fixa ny jord till pallkragar

 

Se! Så lätt är det. Bara några dagar efter sådd brukar flera av grönsakerna ovan gro. Och de grönsaker du planterat kommer att sätta fart och växa kort tid efter att de kommit ner i jorden.

Nu kanske du undrar om det verkligen hinner bli något att skörda av grönsaker som sås eller planteras nu på sommaren? Och ja, det blir det. Det är inte bara som jag hittar på. När vi odlar brukar vi ha koll på det som kallas för "utvecklingstid". Det är tiden det tar från sådd till skörd. De flesta grönsaker i listan ovan ger skörd 8-12 veckor efter tid för sådd av frö eller då potatis sätts i jorden. Sådd och plantering nu i midsommarveckan kan börja ge skörd från mitten av augusti. Och sedan växer det mesta fint under hela hösten tills det blivit kallt.

Det är absolut värt att rensa upp och sätta grönsaker i landet nu. Varmt lycka till!
/Sara Bäckmo

19. juni 2024