Stäng menyn

Startar inte pumpen? Tips för soldriven bevattning

Låt inte pumpen bli liggandes bara för att den inte startar! Här är tips för felsökning på soldriven bevattning.

Solcellsbevattning som fungerar

När den soldrivna pumpen funkar som den ska rinner vattnet fint från vattentunnan, genom pumpen och vidare ut i slangen som leder till trädgårdslandet. Foto: Ida Sjöö.

 

Vi är ett helt gäng odlare som fastnat för den smarta lilla soldrivna bevattningen till våra trädgårdar. Via den kan vi koppla på droppbevattning eller olika bevattningsslangar för att låta systemet vattna våra odlingar under sommaren. Medan vi kan göra annat. Supersmart och så enkelt att vem som helst bör klara att sätta igång systemet.

Jag hör nu att flera av mina läsare haft problem med att starta upp den soldrivna bevattningen efter att pumpen legat vilande under vintern. Det är så synd om systemen inte används! De håller i många år, men kan - precis som allt - behöva underhållas och ses över emellanåt.

Här kommer därför ett kort tips från min odling.

 

Läs mer: Rabatt på soldriven bevattning till trädgården 

 

Blås rent pumpen 1

När den lilla pumpen ligger vilande under vintern torkar det vatten som finns kvar i pumpen upp. Vattnet innehåller lite salter, kanske lite smuts och annat som blir kvar när vattnet dunstat. Även om det är ytterst små partiklar kan det ställa till ordningen i pumpen. Smutsen kan sätta igen små passager, göra att små klaffar inte funkar eller helt enkelt göra att det strular på andra sätt.

När du köper din soldrivna bevattning ska du alltid spara de små tillbehören som skickas med. Bland annat följer det med en liten spruta som du har stor nytta av då och då.

 

Gör så här: 

Montera din soldrivna pump så att batteriet laddas fullt. Om inte pumpen startar alls behöver du byta batteriet. Läs i din instruktionsbok eller sök information på nätet. Det är mycket enkelt. Se sedan till att batterierna laddas ordentligt så att pumpen kan starta.

Klipp två korta bitar av microslangen (cirka 15 cm) och sätt en i varje hål för in- och utfart till pumpen. Låt pumpen vara avslagen.

Dra upp vatten med sprutan. Sätt sprutan i den vänstra slangdelen och tryck bestämt in hela sprutan med vatten genom slangen. Nu ska vattnet komma ut ur den andra slangen.

Montera slangdelen som hämtar vatten från vattentunnan (låt den högra korta slangdelen sitta kvar) och slå på pumpen. Låt pumpen gå en liten stund så att den får möjlighet att pumpa upp vatten. Vattnet ska sedan komma ut genom den högra slangdelen.

 

Om allt funkar som det ska har du nu spolat rent pumpen invändigt och funkar det nu är det bara att koppla ihop systemet. Tänk på att när allt är ihopkopplat så kan det ta några pump-vändor innan systemet ordentligt fyllts med vatten och rätt tryck skapats i grejerna så att det funkar ordentligt. Det beror lite på vilka slangar du använt. Den långa bevattningsslangen tar längre tid att fylla upp och starta.

 

Läs mer:  Installer soldriven bevattning till krukor, växthus, friland

 

Blås rent pumpen 2

Ibland startar pumpen perfekt och det verkar som om den suger upp vatten ordentligt. Men, det kommer ingenting ut i systemet. Vad har hänt?

Om du provar att trycka vatten genom den vänstra slangdelen och det sedan kommer ut ur den högra delen, ja då har du provat ett sätt att rensa systemet. Men det finns ett till.

 

Gör så här: 

Se till att pumpens batteri är laddade så att pumpen startar.

Montera en slang och filter till det vänstra hålet på pumpens undersida, alltså där vattnet kommer in i pumpen.

I det högra hålet monteras en kort slangbit.

Sätt den tomma vattensprutan, ihoptryckt, i den korta slangbiten.

Sätt på vattenpumpen och låt den gå några sekunder. Dra därefter luft ur den korta slangen genom att dra isär sprutan på vanligt vis. Var bestämd, tänk dig att du ska dra ut en propp.

Om det är något som låst sig inuti pumpen som hindrar vattnet från att komma ut, bör det ha löst sig nu och vattnet pumpas som vanligt genom pumpen.

 

Spruta för felsökning

Den lilla sprutan följer med i förpackningen när du köper bevattningssystemet. Spar den! Foto: Ida Sjöö.

Sara felsöker

Här sätter jag in sprutan i slangdelen för att dra ut luft och därmed lossa skit som kan ha fastnat invändigt i pumpen. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara sprutar in vatten för att rensa röret

Här skjuter jag vatten genom slangen för inhämtning av vatten och ser att det genast kommer ut ur slängänden som transporterar vatten till trädgårdslandet. Foto: Ida Sjöö.

 

Övriga tips

Det finns såklart en hel del saker som kan gå fel i en pump. Även om det är en hyfsat liten apparat består den av många finurliga delar, där var och en kan strula. Det finns många bra tips om vattenpumparna, både i instruktionsboken (alltid värt att spara) och på nätet. Impecta har en mycket utförlig del med frågor och svar på sin hemsida, som bygger på frågor från användare. Kika där!

Övriga saker jag brukar kika på om något av mina system strular är:

- diska ur, rensa eller byt vattenfilter som kleggat igen
- ta bort små slangarna till och från pumpen och blås igenom slangarna för att få bort smuts
- titta så att slangarna är hela, minsta lilla hål gör att trycket till eller från pumpen blir dåligt och funkar inget
- klipp av ändarna på småslangarna och montera igen
- byt batterier

Reservdelar till bevattningspumparna finns att köpa hos impecta.se. Glöm inte att du som läser Skillnadens har rabatt på soldriven bevattning och vissa tillbehör. Länkar till dessa finns längre ner i inlägget.

Tillbehör, reservdelar och bevattning hos impecta.se

 

 

Jag har haft mina system i flera år och de pumpar för det mesta fint. Jag är dessutom en lat odlare och har systemen ute också på vintern... vilket jag alltid skäms över när någon som vet bättre kommer på besök. Men, de funkar ju för det mesta ändå! Det enda jag behöver göra är att byta batterier.

Om du inte får ordning på pumpen tycker jag att du ska höra av dig till Impecta (under förutsättning att du köpt din pump där förstås) och få hjälp med att starta upp den. Den gör ingen nytta när den ligger i ett skåp under sommaren!

Glöm inte att alla Skillnadens läsare har 10% rabatt på soldriven bevattning hos Impecta. Rabatten gäller tre olika storlekar av bevattningssystem, samt utbyggnadspaket. Rabatten gäller hela 2024.
Eftersom rabattkoden byts ut då och då tipsar jag dig om att kika i artikeln i länken nedan för att få mer info och aktuell kod.

 

Läs mer: Skillnadens erbjudande av trädgårdsprodukter 2024

 

Varmt lycka till med bevattningen i sommar,
hälsar Sara Bäckmo

28. juni 2024