05. september 2015

Snålröra på tomat och squash

Gör enkel tomatröra av mestadels squash. Ett utmärkt sätt för att använda skörden av de stora frukterna och samtidigt snåla på tomaterna.

Röra på tomat och squash gör jag flera gånger i veckan under skördetid för att fylla upp förrådet i frysen. Den får en mycket fin smak efter att grönsakerna bakats länge i ugnen. Här använder jag nästan all squash jag odlar och den är jättefin att dryga ut med. På så sätt får vi mycket tomatsås utan att egentligen behöva använda så mycket tomater.

Du behöver:
Två mellanstora squash
Några tomater
Sju lökar, spelar ingen roll vilken färg
Klyftor av två hela vitlökar
Olivolja
Vinäger
Honung
Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 125-150 grader.
Klä en plåt med djupa kanter med bakplåtspapper så att det når upp längs kanterna.
Klyfta tomater och lök och lägg i plåten tillsammans med skalade vitlöksklyftor.
Skala squash, skär i mindre bitar och lägg på plåten.
Ringla över några matskedar olivolja och honung.
Skvätt över lite vinäger. Salta
Baka grönsakerna mitt i ugnen i cirka 2,5 timme. Rör om någon gång då och då.

När grönsakerna bakats färdiga läggs de i en skål och mixas med stavmixer till ett mos. Låt svalna och frys in.

En skål med grönsaker skurna i bitar.

I den här röra används en stor del squash och lök. Squash ger inte så mycket smak men drygar ut röran bra.

 

Tomater och andra grönsaker på en plåt i ugnen.

Plåten är överfull av grönsaker som sedan sjunker ihop när de bakats i ugnen.

 

Bakade grönsaker på en plåt.

Grönsakerna doftar ljuvligt efter några timmar i värmen. Nu har en del av vätskan dunstat och kvar är mycket smak i de mindre saftiga grönsakerna.

 

Ju fler tomater som används desto mer tomatsmak blir det på röran. Det går lika bra att använda mogna som halvmogna. Röran är god att använda i pastasås, lasagne, köttfärssås, grytor, soppor eller som smörgåspålägg. Genom att dryga ut tomaterna med nästan 2/3 squash kan jag göra mycket röra utan att använda så mycket av den värdefulla tomatskörden. Röran blir också mycket god om paprika, chili eller aubergine bakas med övriga grönsaker. Skörden styr vad som finns i.

 

En slät röra ligger i en glasskål, med lite grönt på toppen.

Den färdiga röran är fast i konsistensen och passar lika bra på smörgås som i köttfärssåsen.

 

Jag använder oftast inga kryddor i utan tillför det senare när maten lagas.
/Sara Bäckmo

 

 

24 svar till “Snålröra på tomat och squash”

  1. Kerstin skriver:

    Superbra tips! De bästa recepten är dem som gör vinterns matlagning lätt. Tack!

  2. Hanna skriver:

    Tack Sara!

  3. Anette Sichtling skriver:

    Har testat! Supergott! Bra istället för färdigköpta såser till tacos oxå. Hade jalapeno i, mustigt och fint.?
    Anette

  4. Susanne Andersson skriver:

    Jag har ingen squash i år, blev bara en massa olika sorters pumpa men det går väl lika bra att byta squashen till pumpa? Måste testa sen! Tackar också dig för all inspiration man får av odlingen och vad man kan göra med allt de goda som kommer upp i landet?

    • millan_par skriver:

      Pumpa istället för squash fungerar precis lika bra. Pröva gärna ett supergott recept på arla.se: cannelloni med zucchini o valnötter. Byter ut keldan mot snålröra blandat med creme fraiche. Pumpa, både fryst o färsk fungerar lika bra som squash.

  5. Cissi skriver:

    Låter väldigt gott!
    Jag har gula tomater och gul squash så jag ska testa hur den röran blir i färgen när den kommer ur ugnen 🙂

  6. Klockarbarn skriver:

    Apropå att squash och pumpa gillar Bokashikompost. Jag kan berätta att jag lade Halloweenpumpans rester i Bokashin inkl alla pumpafrön. De låg sen i ett halvår i Bokashijordfabriken innan jag fyllde på mina pallkragar med Bokashi under sommaren. Pumpafrön verkar ha ganska hårt skal för inte bet nån fermenteringsprocess på dom inte. Jag fick pumpaplantor i mängder i pallkragarna. Drog upp alla utom två som nu tar för sig ordentligt i bäddarna. Några pumpor kommer det dock inte att hinna bli innan kylan blir för stark.

  7. Elin wigrup skriver:

    Jag brukar göra en "vit" pizzasås på squash!

    Finhacka 2 gula lökar och 3-4 vitlöksklyftor och fräs mjukt i olja i ett stekjärn!
    När löken är mjuk, tillsätt 2-3 squash som du grovrivit på rivjärn. Låt fräsa ett tag, så att lite vätska kokar bort. Krydda med salt, peppar och en gnutta timjan.
    Slå sedan på några dl grädde, och koka ganska kraftigt i någon minut, så att såsen "sätter sig" och blir krämig och fin!

    Ljuvlig på surdegspizza med stekta kantareller och västerbottenost. Eller som sås till pastan, kanske toppat med lite rökt fläsk!

    • Sara Bäckmo skriver:

      Åh, det låter jättegott! Bra att du tipsar så fler blir påminda om möjligheterna utan tomat. Jag fryser in mängder med kokad squash till olika såser och röror under vintern. Brukar också göra något liknande din sås, fast med lite tomatpuré i så att det får lite tomat-utseende. Barnen är mer lättflörtade då =)
      /Sara

  8. Sara Holmkvist skriver:

    Riktigt trevligt blev det! Bra idé och recept, även om jag ju ändrade lite förstås då vi inte hade squash. 🙂 Squashen ville inte riktigt i år men vi hade riktigt massor av just tomater, så det fick bli massor med tomater i röran. Blir mycket smak av att köra allt i ugnen! Fryser du in det sen? Riktigt bra tips och råd du har förresten, roligt att följa och läsa! 🙂

    • Sara Bäckmo skriver:

      Vad kul att det blev bra! Jag testar mig fram precis som alla andra och vissa grejer blir så bra att jag tycker de är delbara =) Och jag fryser så mycket sås jag kan! Den håller sig bra i kylen i små burkar också. /Sara

  9. Lena Sigfridsson skriver:

    Hur gör du med squashen innan du fryser in den? . ? hälsn Lena

  10. therese skriver:

    Varför skalar du squashen?tänkte om det var nåt syfte ?
    Jag älskar squash men inte ungarna o få bruka ja skala dom för då ser dom ju inte att ja trollat i den? men ha ju såå svårt för att slänga så då brukar jag göra strimlor av skalet o hårdsteka i olivolja +vitlök o salt,jättegott till att toppa rätter med tex sallad,gratänger osv...om ja inte hunnit äta upp det innan..blir nästan som knaperstekt bacon?

  11. Lena Andersson skriver:

    Undrar hur din röra är så röd? Min blev morotsfärgad, trots röd paprika o tomater.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Det har helt enkelt att göra med hur stora squashen är och hur många 'några' tomater som åker i =) Röran är lika god oavsett mängd tomater - tycker jag. /Sara

  12. Susanne skriver:

    Sara har du något tips på vad jag kan söta med i stället för honung?..
    Har en liten kicka här hemma som kommer få ta del av den "vanliga" maten rätt snart och jag vill inte ha frusen full av mat hon måste undvika. Jag har inte riktigt ork eller tålamod med det...
    Med vänlig hälsning, Sus

  13. Ulla-Britt Stenmark skriver:

    Tack snälla Sara för detta recept! Vi åt upp det mesta innan vi ens hann mixa. Fantastiskt gott! Kommer definitivt att göra denna rätt många fler gånger. Lätt, Supernyttigt och Supergott!
    TACK än en gång!

  14. Maria skriver:

    Snålröra i korv stroganoff, det blev både vackert och supergott, har njutit av det nu!

  15. Tjärstin Hadbom skriver:

    Måste dock fråga; menar du klyftor av 2 HELA vitlökar eller 2 vitlöksklyftor?

  16. susanneljungberg24 skriver:

    Hej Sara!
    Tusen tusen Tack för all inspiration du delar med dig av.. Man blir så glad och mår så otroligt bra av allt 🙂
    Tack snälla för det fina recept ni delar här, Ska prova att göra en röra idag på squashe och tomat och lägga i frysen till det olika middagarna i vinter 🙂 mmmm gott!

    Tack på förhand

    Mvh Susanne

  17. […] mest lästa blogginlägg 2018 Snålröra på tomat och squash Frys in squash Frysa färska tomater En viktig bild har blivit stulen Mitt Instagram […]

  18. […] Bitar av squash fryser jag mest för att plocka fram och ta hand om vid senare tillfälle. Under fina sommardagar är det så mycket annat som ska göras att jag inte hinner ta hand om skörden. I första hand använder jag squash till olika röror jag gör under sommaren, baserade på tomat och paprika. Bland annat den röra jag kallar för "snålröra" och som är ett populärt recept här på bloggen - Snålröra på tomat och squash. […]

  19. […] tillsammans med diverse som behöver gå åt i skördetid, t.ex. squash. Här är min poddgäst Sara Bäckmos recept på sådan ibland kallad […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *