Stäng menyn

Rabatt på soldriven bevattning till trädgården

Få rabatt på Impectas populära bevattningssystem! Systemet drivs av en pump kopplad till batterier som laddas av solenergi. Perfekt till pallkragar, krukor och frilandsodling.

Styreneheten i det soldrivna bevattningssystemet.

Den smarta vattenpumpen till Irrigatia drivs av solenergi och behöver inte anslutas till eluttag eller vattenutkast.

 

Jag tror sällan något i min trädgård rönt så många frågor och hurra-rop som den soldrivna bevattningen jag använder sedan några år tillbaka. Jag har olika typer av den här bevattningen hemma i stora köksträdgården på Skillnadens, i stora tunnelväxthuset i samma trädgård och i min lilla odling vid frustugan på berget i byn.

I det här blogginlägget ska jag berätta hur jag använder solbevattningen Irrigatia i mina trädgårdar. Längre ner i inlägget kan du läsa om rabatt på soldriven bevattning hos Impecta Fröhandel. Alla Skillnadens läsare får 10 % rabatt på bevattning hela 2024!

Pallkragar i rött planterade med blandade grönsaker

Den här pallkrageodlingen vattnas med korta fuktslangar kopplade till ett C24L-system.

 

Vad är soldriven bevattning?

Det här systemet består av en liten men kraftig pump som drivs av ett batteri, som i sin tur laddas av solen. Alltihop ryms i en dosa som är cirka 15 cm x 20 cm, som hängs upp på en vägg eller stolpe i ett soligt läge nära odlingen.

Från pumpen går två smala slangar; en slang hängs i en tunna med vatten och en slang leds ut i odlingen. När pumpen slås på hämtas vatten från tunnan och leds genom apparaturen, som justerar mängden vatten som ska skjutsas ut i odlingen. Hur mycket vatten som används styrs av  solljuset som träffar den lilla solpanelen. När det är soligt vattnar systemet mer och när det är molnigt vattnas mindre. När det är mörkt och natt vattnas ingenting alls.

Pumpen går igång en stund var tredje timme. När vattnet pumpas runt i systemet hörs ett surrande ljud, vilket jag själv tycker är trivsamt eftersom jag vet att växterna vattnas - helt utan min hjälp.

Pumpen kan placeras rätt långt från vattenkällan och odlingen. Därtill kan det vara en rejäl höjdskillnad, där pumpen ändå klarar av att pumpa vattnet från vattenkällan till odlingen. Systemet som heter C12L har svagare kapacitet än C24L. Det större systemet klarar av att pumpa vattnet till fler bevattningsställen och något längre från vattenkällan.

 

En liten slang med filter hänger ner i en vattentunna.

Vattensystemet hämtar sitt vatten i en regnvattentunna utanför mitt växthus. I änden på slangen sitter ett filter, som kan bytas om det slaggar igen. De två sensorerna som sitter bredvid kan ge signal till pumpen om vattnet tar slut. Dessa går att koppla ur enkelt, vilket jag gjort på de flesta av mina system.

 

Hur vattnar systemet?

Från pumpen går en smal svart matarslang. Den kan delas och kopplas ihop med olika kopplingar på en mängd olika sätt. Till exempel kan det kopplas på slangar med små droppmunstycken i ändarna. Dessa kan placeras i krukor. På så sätt droppar vatten var tredje timme i krukorna och försörjer dem helt med vatten - under hela säsongen.

I en pallkrage kan du istället koppla på max en meter långa bitar av en droppslang, där vattnet trycks ut genom slangen jämnt fördelat och vattnar i pallkragen.

Ett tredje alternativ är att använda en längre bevattningsslang, som fylls med vatten via pumpens tryck och sedan pytsar ut vattnet över en slinga på max 25 meter. Den här lösningen har varit oslagbart bra för mig i min distansodling på berget, där större bäddar kunnat vattnas enkelt och pålitligt under varma somrar. Den långa bevattningsslangen kopplas till C24L och kombineras inte med de andra bevattninglösningarna, om du inte väljer att korta slangen förstås.

 

Tänk på att

Läs vad systemen innehåller innan du köper! Du behöver eventuellt köpa till droppmunstycken och/eller  slangar så att systemet passar just din odling. Via länk nederst i inlägget finner du utbyggnadspaketen, som kan vara till hjälp. Det omfattas också av rabatten Skillnadens läsare får via Impecta.

 

En slang ligger dold under plantorna på marken.

Det här är den såkallade bevattningsslangen, som kan läggas ut i 25 meter lång slinga och kopplas till C24L. Den vattnar suveränt och försörjer en stor bädd med vatten.

 

En maffig blandad bädd med grönsaker och blommor.

Så här såg bädden med bevattningsslang ut i början av augusti, då slangen vattnat regelbundet i några månader.

 

Smart solcellssystem i rabatt med sallat.

I pallkragarna har jag lagt 80 cm långa droppslangar, två i varje pallkrage, som vattnat under hela sommaren. Här har jag dock behövt stödvattna de allra varmaste dagarna eftersom pallkrageodlingen slukar mer vatten än odling rakt ner i jorden.

 

Fördelar med soldriven bevattning

Den mest uppenbara fördelen är ju helt klart att jag aldrig behöver bry mig om att vattna där jag använder de soldrivna systemen. Det är alltid lagom fuktigt i krukor och övriga odlingsplatser. När jag inte behöver oroa mig för vattningen och lägga tid på att kolla hela tiden, kan jag göra annat. Med bra bevattning kan jag helt enkelt odla bättre och mer.

På Skillnadens har jag gjort en lösning där vatten transporteras från uppsamling vid stuprören och ner till en tunna vid växthuset. På så vis nyttjar jag regnvattnet till bevattning i tunnelväxthuset och behöver egentligen bara då och då fylla på vattentunnan för hand.

På andra platser har jag tunnor som jag behöver fylla på med vattenslangen emellanåt. Men det är ett mycket enkelt jobb. Och det är perfekt att bara kunna be min man fylla på vatentunnan, istället för att ge enskilda instruktioner om vad som ska vattnas och på vilket sätt, till exempel då jag är på resande fot.

 

Tips

  • det är inte svårt att sätta ihop systemet - det är lätt
  • se till att matarslangen klipps i raka snitt så att kopplingarna blir helt täta
  • sätt inte fler kopplingar till systemen än vad som rekommenderas, då funkar det inte optimalt
  • det gör inget om det hamnar skräp i vattentunnan, det finns ett filter i änden på slangen
  • om du är osäker på vilket system du ska välja - köp det stora så har du maximal effekt
  • läs instruktionen om du stöter på problem, där finns bra info

 

En krukodling längs en vägg.

Att odla i krukor på varm plats i trädgården kräver regelbunden bevattning och det har jag lyckats få till med den solcellsdrivna bevattningen. I varje kruka sitter ett litet droppmunstycke som droppar vatten en tid var tredje timme ungefär.

 

Smart droppmunstycke i det soldrivna bevattingssystemet.

Så här ser droppmunstycket ut, som regelbundet droppar vatten i jorden intill. Mer vatten när det är soligt och mindre vatten vid molnigt väder.

 

I en liten trädgård kan ett enkelt bevattningssystem sköta en stor del av odlingen och avlasta mycket. I en stor trädgård kan de sköta en del av odlingen och skapa mer tid för skötsel på annat håll. Det kan vara värt mycket!

 

Rabatt till Skillnadens läsare

Hos Impecta kan du under hela 2024 handla den fiffiga soldrivna bevattningen Irrigatia med 10% rabatt. Erbjudandet gäller fyra olika startkit för bevattning, samt olika utbyggnadspaket. Rabattkoden som uppges i kassan på impecta.se vid köp är VATTNA724. Mer om bevattningen kan du läsa i blogginlägget Rabatt på soldriven bevattning till trädgården. Nedan finns länkar till de olika produkterna som rabatten omfattar. Rabatten gäller till 31 december 2024.

 

SOLDRIVEN BEVATTNING C24L
SOLDRIVEN BEVATTNING C12L
SOLDRIVEN BEVATTNING C60
SOLDRIVEN BEVATTNING C180
UTBYGGNADSPAKET BEVATTNINGSSYSTEM
UTBYGGNADSPAKET BEVATTNINGSSLANG
UTBYGGNADSPAKET DROPPSLANG

Glöm inte att du måste kika här i inlägget efter aktuell rabattkod innan ditt köp. Vi byter ut koden då och då och det vore ju snöpligt om du sparat fel kod.

Har du frågor om systemet eller ditt köp kan du ta kontakt med Impectas kundtjänst för proffs-svar. De nås på info@impecta.se. Lycka till med bevattningen!
/Sara Bäckmo

 

10. januari 2023