Smörgåsgrönsaker att odla i vår

Ganska snart börjar vi att ersätta de köpta smörgåsgrönsakerna med de vi kan skörda i trädgården. I mars har skörden blivit stor nog att fylla smörgåsarna med läckra blad och tidiga rötter.

Något av det svåraste för oss de första åren jag odlade för att vara självförsörjande på grönt under nästan hela året var att hitta ersättare till gurka, tomat och paprika på smörgåsarna. Av ren vana var det dessa tre som dominerade alla våra smörgåsar. Men i och med experimentet att odla allt grönt hemma behövde vi tänka om. Och jag är så glad att vi gjort just det - tänkt om och hittat nya vanor.

Här delar jag med mig av några av våra favoriter på smörgåsarna. I de fall jag skrivit separata inlägg om grönsakerna tidigare med odlingstips etc. finns det länk till dessa under texter markerade i blått. Flera av grönsakerna odlar jag redan nu i fönstren inomhus och i mars börjar den första skörden i varmbänk, innan perenna löksorterna tittar fram ur något sånär uppvärmd jord ute. Hoppas du får lite inspiration till dina smörgåsar.

 

Kinesisk gräslök: Den här löken är en av många perenna löksorter jag odlar, många av dem använder jag på smörgåsen. Just den kinesiska gräslöken har plattare blad än vanlig gräslök och dessutom smakar den mild vitlök. Precis som gräslök är den suverän som smörgåsgrönsak. Den är perenn och övervintrar alltså. Se mer om perenna löksorter i klippet Kajplök och annan god bladlök.

Torpedlök: Detta är en röd, avlång lök som jag sår tidigt i varmbänk. Den heter 'Tropea Rossa Lunga'. Både lök och lökblast har mild fin smak som är god på smörgås. Jag förgror inne för att plantera ut i varm- och kallbänk. Det finns flera sorter av den här typen av lök, som är fin att odla just på våren eftersom den växer och blir skördeklar ganska snabbt. Läs gärna mer om varmbänkar i köksträdgården på bloggen under etiketten Varmbänk.

 

Persilja: De illgröna bladen är både supernyttiga och supergoda. Jag tar en tidig vårskörd på övervintrade plantor innan de går i blom. Nya plantor sår jag redan i januari-februari för att plantera ut senare under våren. Jag föredrar den krusbladiga persiljan framför bladpersilja. I år har jag övervintrade plantor i tunnelväxthusets vinterodling, se mer om den i klippet Vinterodling i tunnelväxthus januari 2016.

 


Trädgårdsportulak: Jag odlar den i varm- och kallbänk från tidig vår. Tjocka, krispiga blad som är mycket nyttiga. Ju mer jag skördar desto mer skott sätter plantan. Läs mer i Portulak - våra godaste blad.

 

Rucola: Detta är ett måste på vårens smörgåsar. Jag sår breda strängar i tunnelväxthuset samt varm- och kallbänkar. Klipper ner det jag behöver och tar då två skördar från plantorna innan jag rensar bort och sår nytt. Rucola växer som finast under vår och höst, tycker jag. De drabbas lätt av jordloppor, liksom rädisor och andra kålsorter. Läs 5 tips för att lura jordlopporna. 

 

Spenat: De här spenatfröna är utspridda över en stor yta så snart det översta jordlagret tinat. Det kallas för bredsådd. Jag gör skörden blad för blad under tidig säsong, de spädaste är goda på smörgås. När platsen behövs till annat klipper jag av hela plantan. Spenat går utmärkt att så under hela vintern i olika typer av bäddar och lådor. Här visar jag mer i Vinterså spenat i kallbänk. 

 

Dill: Jag kunde aldrig tro att jag skulle sukta efter ett knippe späd dill på smörgåsen. Men, så gott det är! Jag sår på många olika platser under hela säsongen. Bäst tycks den bli då jag inte fjäskar för mycket med den utan bara sprider ut fröna där det råkar finnas en plats ledig.

 

Jag håller ett knippe illröda rädisor i min hand.

Rädisor: Den första skörden underbara skörden ur varmbänken brukar bli rädisor. Jag odlar många omgångar under säsongen men undviker att odla dem under högsommaren då de lätt går i blom. Finast tycks de bli tidig vår och höst. Rädisor går fint att så i tråg för att sedan plantera ut, det spar en del tid. En av barnens favoriter till frukosten. I inlägget Peppriga rädisor och milda rädisor ger jag tips om hur de blir sådär välfyllda och milda i smaken.

 

Ärtskott: Det här är en av få saker jag verkligen tycker är värt att odla på fönsterbrädet. De behöver inget extra ljus för att ge bra skörd. Då jag odlar gör jag det i stora, platta kärl eftersom det går åt en hel del grönt till en familj på fem. Vill inte heller ödsla för mycket jord på skotten då de efter två, tre skördar åker ut, därav de platta kärlen. I Stora tråg med ärtskott beskriver jag hur jag odlar dem som i en liten ärtskottsfabrik i fönstret och får riktigt mycket att skörda.

 

Vitlöksblast: Glöm för sjutton inte att nalla av vitlöksblasten! Att knippsa ett eller flera blad per planta och säsong skadar inte tillväxten. Jag odlar mycket vitlök och norpar med gott samvete till både sallader och smörgåsar. Vilken smakförhöjare! Det går fint att odla vitlöksblast i kruka under vinter. Läs hur jag gör i inlägget Vitlöksblast i kruka.
/Sara Bäckmo

04. januari 2015

3 svar till “Smörgåsgrönsaker att odla i vår”

  1. […] bladen är rika på e-vitamin och omega-3. Jag har aldrig smakat på den utan inspirerades av ett tips från Skillnadens trädgård om att den är toppen att ha på […]

  2. […] pajen ovan har jag haft spenat, kajplök, vitlök, rödbeta och dill från en rensning i frysen. Fler av mina recept på god och lätt vardagsmat baserad på det som […]

  3. Ninnie skriver:

    Funderar på om jag törs nalla redan nu i höst, av de blad som kom upp mycket snabbt på sorten 'Casablanca'?! De är satta den 10 oktober...när jag trodde det skulle bli kallare och tittade upp efter en dryg vecka! Ingen av de andra fyra sorterna syns till ännu.
    Kommer knappast att kunna låta bli!
    Har satt några i små krukor, för att kunna ta in en då och då, för att få färsk blast!

    undrar Ninnie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *