06. januari 2016

Portulak - våra godaste blad

De köttiga bladen är bladgrönsakernas Rolls Royce. Försvinnande goda, enastående nyttiga och lättodlade när de väl satt fart.

Gul trädgårdsportulak med saftiga blad.

 

De här oansenliga bladen är de godaste av alla gröna blad om du frågar vem som helst i vår familj! De är som godis. Jag odlar flera sorters portulak; trädgårdsportulak och vinterportulak, och dessutom olika färger av dem; gul och grön. Två stavningar förekommer, om du själv vill söka mer fakta om växten - portlak och portulak.

 

 

När jag besökte Hornuddens trädgård berättade ägarna att de drivit upp plantor av portulak men de visade sig vara svårsålda. Få känner till grönsaken. Men när samma blad var en del av sallader i deras restaurang frågade många vad de goda bladen var för något. Jag hoppas att följande rader ska få dig nyfiken på att odla portulak.

 

 

Pyttesmå plantor som just grott.

Med lite undervärme gror fröerna snabbt på lätt fuktad jord. Enklast är att strö ut en nypa frön i varje plugg/kruka eller att bredså en större mängd frö i ett tråg.

 

Bladen är ganska små och ovala. Köttiga. Ungarna kallar dem för köttblad. I konsistens och smak är de liksom smöriga med nån liten eftersmak av nöt, kanske något syrliga. Vi använder dem främst som smörgåsgrönsak men också i sallader. Har vi riktigt mycket lyxar vi till det och gör ett fat bara med köttblad och lite olja på - ungarna slukar bladen i ett nafs.

Det finns all anledning till att bli glad över att just barnen älskar portlak, även om de gör gott också för vuxna kroppar. Portulak innehåller omega 3, vilket roar oss jättemycket. Omega 3 är ju fettsyra som finns i fisk och barnen tycker det är festligt att de äter blad som innehåller samma sak som firrar. Utöver omega 3 innehåller bladen också antioxidanter och höga halter av A och C-vitamin. Det är med andra ord en toppengrönsak att äta mycket av.

 

Små plantor av trädgårdsportulak

När de små plantorna blivit hanterbara är de lätta att sära på och pilla ner i jorden, alternativit sätta ut små ruggar av plantor som får växa tillsammans.

 

Gröna läckra blad på en ganska liten planta.

Mindre plantor grenar sig efterhand, extra lätt om topparna skördas. Här växer plantorna i en avsvalnad varmbänk under tidig sommar.

 

Fröerna är pyttesmå och jag sår dem i glesa rader eller grupper. Eftersom de är så rysligt små när de gror tycker jag det är allra enklast att förså dem för att sedan plantera ut när det de blivit hanterbara. Sådder direkt på friland riskerar att lätt förstöras och är svåra att underhålla med vatten och rensning. Fröerna behöver bara strös ut över fuktig jord, de är så små att de inte behöver täckas.

Plantorna gillar inte alls kyla. Står plantorna ute en kall sommar växer de nästan inte alls. Jag får finast skörd om jag odlar den i varmbänk eller i odlingslådor ute som kan skyddas med en fiberduk eller lock om sommaren skulle vara mycket kall.

Precis som nyzeeländsk spenat är portulak en guldgruva för den som odlar med barn. Plantorna skördas på enklast möjliga sätt genom att topparna nyps av, då producerar plantan nya. Tacksam och svår att förstöra.

 

Vinterportulak med dova mörkt gröna blad.

Vinterportulak blir ingen grenad planta utan bladen sitter på spröda stjälkar som växer ut direkt från plantans bas. Plantorna är sådda glest i rader i tunnelväxthuset och skördas genom att klippas av längs marken. Både blad och stjälk äts.

 

Den bladgrönsak som heter vinterportulak är betydligt tåligare än trädgårdsportulak och har både annorlunda utseende och lite annorlunda smak. Den odlar jag i tunnelväxthuset nu under vintern. Trots att plantan säckar ihop under perioder med minusgrader hämtar den sig när det blir milt och ståtar med ett välsmakande bladverk som passar fint i både sallader och på toppen av en god smörgås. Jag är dock lite osäker på om den har samma fina innehåll av vitaminer och omega 3, uppgifterna är lite otydliga.

Jag odlar gärna flera omgångar av portulak, både vinter- och trädgårdsportulak. Den är användbar och omtyckt och dessutom är de fetbladslika bladen mycket vackra. Om du ännu inte köpt alla sommarens fröer föreslår jag att du skriver upp portulak på inköpslistan - och för all del, köp två påsar på en gång!
/Sara Bäckmo

15 svar till “Portulak - våra godaste blad”

  1. Lina skriver:

    Kul att du skriver om portulak. Jag odlade det i somras, fast det blev lite för kallt efter första skörden, så plantorna återhämtade sig aldrig. Hade besök av en kurdisk bekant som berättade att de tydligen använder portulak i sin matlagning. Fast hon hade ett annat namn på växten, minns inte vad.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Flera har hört av sig och berättat om olika användningsområden, bland annat en tjej i Mexiko. Där används den visst också i matlagningen och är jättepopulär. Hoppas den får ett uppsving här i Sverige! Hälsningar Sara

  2. Viktor Sander skriver:

    Hur är det med vinterportulaken på friland tror du? Trivs den bättre i svalare klimat än trädgårdsportulaken? Hade varit så kul att odla, men är osäker på om det är värt det då jag endast har frilandsodling.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Den funkar kanon på friland! Men bladen blir lätt stötta och fula om de utsätts för mycket väder och vind, det fick jag erfara sent i höstas när tunneln kraschade och hällregn piskade bladen under en tid. Nu är bladen djupfrysta men vi skördar ändå och har jättefin sallad till maten. Följer du Bossgården på FB? De har flera bilder på just vinterportulak, som de kör på friland under duk eller liten tunnel som skydd. Det tror jag är bra för att få finast möjliga blad att skörda. Den går att klippa ner flera gånger om. Den är kanon! /Sara

  3. Annika skriver:

    Spännande! Kan du tipsa om bra webbsidor att beställa fröer från? Mataffärernas utbud är något begränsat.

  4. Josefin Waltin skriver:

    Kan jag lagra portlaken på något sätt? Vi äter mycket, men vi hinner ändå inte med produktionen så att säga.

  5. Maria skriver:

    Trodde det var spenat jag åt första gången jag åt portlak i Turkiet, men vid jämförelse så var den mycket godare så all matlagning med spenat blir här utbytt till portlak nästa åt!

  6. Anne- Marie skriver:

    Måste fråga. När du odlar tidigt i växthusen är det bara det översta lagret jord som är tinat o resten fruset. I mitt växthus är det tjäle länge!!! Hur går du till väga? Vill börja odla tidigt! ?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Jag passar helt enkelt på att så de dagar jorden är tinad. Emellanåt så fryser det på och översta lagret blir som en frusen kaka. Det gör inget. Väljer jag rätt fröer gror de fint så snart det tinat. Trädgårdsportulak självsår sig fint och gror oftast bra även om jorden frusit på. Lycka till! /Sara

  7. Ingela Åqvist skriver:

    Jag träffade på denna sallad på Kreta, så god. Där kallade de den Glistra. Nu äntligen har jag frön, har tänkt mig i stora krukor, och hoppas det går bra.

  8. Helene skriver:

    Hej Sara och tack för all inspiration! Tack vare dina inlägg grönskar det i hela mitt kallväxthus av olika vindersådder och det är strax dags att skörda första spenaten. Jag blev intresserad av att förså trädgårdsportulak efter att ha läst om det här. Sådde för ca 3 veckor sedan. Precis innan kylan kom nu så hade det börjat titta upp lite i några av krukorna, nu när jag kikar under fiberdukarna så ser de döda ut. Undrar om du tror att de frön som inte tittat upp ännu kan komma eller är det bara att slänga allt och börja om? Bor i zon 5.

  9. Mela skriver:

    Hej!
    Jag har sedan i mars hunnit så portulak i två omgångar, efter att ha inspirerats av din text här. Båda gångerna har det kommit upp fint och snabbt, tätt som på ditt foto med pluggarna här ovan. Men sedan, vid ca 2 cm, har de bara tynat bort, aldrig blivit så kraftiga som på din följande bilder. Vad gör jag för fel? För blött så de ruttnar? Ska de stå i soligt fönster (nu i ljust men ingen direktsol)? När ska de planteras isär, ska varje liten planta stå ensam?
    På gång för en tredje omgång! 🙂

  10. Oskar skriver:

    Kul läsning! Har en hemma i kruka men inte vågat smaka än. Detta är även en uppskattad suckulent för bonsaiodling, googla 'portucalaria afra bonsai', men vet inte om den typen är någon av de sorter du talar om?

  11. Sandra skriver:

    Hej! Blir första gången jag testar odla portlak i år efter inspiration från dig! Jag har köpt en grön trädgårdsportlak och en gul sort. Går de att så en omgång inne nu och ha i kvar inne i kruka? Kanske för att ställa ut i växthuset så småningom. Jag hoppas att jag ska kunna skörda jättetidigt genom att ha en kruka inne med portlak. Går det tro? Trivs de inomhus? Har extrabelysning och c:a 24grader inne.

  12. […] Läs mer: Portulak - våra godaste blad […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *