Stäng menyn

Skörda basilika - tips för lång skördetid

Basilika står grön och fin i mitt växthus och jag skördar nästan varje dag. Genom att knipsa av toppen på plantorna får jag mer att skörda under lång tid.

Ett fint litet knippe av alldeles vanlig, hemodlad basilika. Skörden doftar ljuvligt! Sorten heter 'Genovese'.

 

Basilika kan vara den mest tacksamma kryddväxt att odla hemma. Fröerna gror lätt (om man vet hur man ska så) och växer både snabbt och bra på rätt växtplats. Och vad är rätt? Det ska vara varmt och skyddat, det gillar basilika bäst. Extra bra är det att basilika kan börja skördas då växten är ganska liten. Man behöver alltså inte vänta en evighet på de goda bladen.

Eftersom bladen växer snabbt och ger skörd tidigt ger det oss också en kryddväxt värd att så flera gånger under sommaren. En sådd i början av augusti i ett växthus här i zon 3 hinner gott och väl ge fina små gröna smakupplevelser innan frosten kommer. Det gillar jag!

 

Läs mer: Så basilika - lyckas med sådden

 

I någon av mina livesändningar för medlemmar (använd länken nedan för att läsa mer om Skillnadens medlemsgrupp där jag gör mina livesändningar från trädgården) visade jag min frigolitlåda i växthuset där basilika odlas. "Oj, så mycket!" kommenterade någon. Och det är ju för att vi ska kunna skörda massor att äta färsk och använda i matlagning och till örtsalt. Blir det för mycket går det alltid att frysa. För mig räcker det inte att ha några krukor.

 

Läs mer: Bli medlem på Skillnadens - så här funkar det

 

I enkla frigolitlådor odlar jag basilika i mitt tunnelväxthus från vår till höst.

 

Basilika kan skördas från det att plantorna är ganska små.

 

Tips vid skörd

Om du inte odlat basilika förut finns det några bra saker om skörd att tipsa om. Jag skördar basilika på tre sätt, beroende på hur plantorna ser ut och vad jag vill ha för användning.

 

1. Basilika kan odlas som skott och då skördar jag genom att klippa av pyttesmå toppskott av små plantor, nästan vid marken. Detta gör jag i första hand när jag odlar inomhus på vintern.

2. Enstaka blad kan skördas genom att knipsa av dem från stjälkarna. Plantorna blir dock fula av det så jag brukar bara göra det när jag behöver något enstaka blad.

3. Vanligast är att jag skördar genom att toppa plantorna regelbundet.

 

Att toppa plantorna innebär att jag knipsar av toppen på en kvist. Det görs alldeles ovanför ett bladpar. I bladvecket växer nämligen nya små skott ut och gör växten ännu mer buskig. När det gått en tid kan de nya skotten toppas och så fortsätter det så.

 

Läs mer: Tips för att odla basilika utomhus

 

Så här ser en planta av basilika ut när den får växa lite som den vill. Det är toppen och bladparet under den som skördas. Om du sått basilika med fröerna tätt tillsammans kan du pilla upp en växt och sätta i egen kruka och göra som ett litet träd av den.

 

Toppen knipsas av precis ovanför ett bladpar. Där växer nya skott ut och ger snart ännu mer att skörda.

 

Läs mer: Skillnadens digitala såkalender

 

Samma sätt att skörda kan användas oavsett om du odlar några enstaka plantor i en kruka i köket, eller om du odlar på friland. Om du odlar basilika i rader på friland för att få riktigt mycket skörd, kan du till och med toppa slarvigt och helt enkelt ta en sax och klippa ner plantorna en bit. De växer tacksamt upp på nytt.

Godast med basilika just nu i mitt kök är:

- färsk tomat med basilika, lök och olivolja
- kryddsmör med hackad basilika och lite rapsolja
- färsk basilika på nybakad pizza
- basilikaolja med basilika mixad med rapsolja och lite salt
- örtsalt med basilika och andra kryddor

 

Recept: Pesto på basilika och solrosfrön

 

Den här lådan med basilika kommer att räcka en bit in på sommaren, men jag har fler sådder på gång. Perfekt till vinterns enkla middagar med pasta och pesto.

 

Jag brukar skörda ett knippe basilika till mina frukostmackor. Lika gott på ost, keso, köttpålägg eller på inlagda grönsaker.

 

Läs mer: Enklaste odlingen av basilika i stor kruka

 

Om du har mycket basilika ska du absolut tänka på att skörda ofta, så att inte plantorna går i blom innan du fått dina blad. Frys in bladen eller lägg dem att torka om det blir mycket. Jag har en tork-olla upphissade i vardagsrumstaket där jag brukar lägga kryddor som blivit över. De mixas när de torkat och sparas i burkar till vinterns matlagning.

Lycka till med skörden av din basilika - oavsett hur du odlar,
hälsar Sara Bäckmo

04. juli 2024