Stäng menyn

Enklaste odling av basilika i stor kruka

Gör en bredsådd av basilika i stora krukor - skörda massor av blad under vår och sommar. Basilika kan ätas färsk eller frysas och är en fantastisk krydda att odla mycket av.

 Färska blad av basilika är en av mina favoriter på smörgås. Jag odlar gärna basilika i både växthus och på friland, på våren och sommaren.

 

I mitt föredrag för våren 2023 berättar jag om hur viktigt det är för mig att skilja på enkla och svåra grönsaker att odla i trädgården. Om jag har ett batteri av riktigt enkla grönsaker, kan jag lättare skaka fram tid och ork som behövs för de mer arbetssamma eller krävande växterna. Det kanske låter självklart, men det är verkligen värt att påminna sig om eftersom det gör odlingen lite smidigare emellanåt.

I det här blogginlägget vill jag visa på en rasande enkel odling av basilika, som jag tycker du ska prova om du vill ha snabb skörd av något gott, användbart och synnerligen lättlagrat. Odla basilika!

 

Tips: Bli medlem på Skillnadens och få livesändningar och långa artiklar

 

Nysådd basilika

Fröerna strösslas ut på fuktig jord och sväller snabbt upp. De lila små kornen på jorden är nyligen sådda basilikafrön.

 

Bredsådd på fuktig jord

Den här enkla sådden av basilika gör jag i stora krukor i växthuset på våren, när det blivit lite varmare. Krukorna kan vara av plast eller keramik. Jag brukar grunda krukorna med trädgårdsskräp, sedan ösa på en hink bokashikompost och därefter toppa med ett lager kompostjord. Sedan vattna ordentligt så att jorden blir fuktig, på gränsen till blöt.

Viktigt! Se till att krukan du använder har dräneringshål i botten, så att överskottsvatten kan rinna ut.

På den fuktiga jordytan strösslas nu frö till basilika ut, ganska tätt - men inte för tätt. Fröerna behöver inte tryckas fast på jordytan, bara landa på den fuktiga jorden. Täck sedan krukan med en bit plastfilm eller någon typ av genomskinlig lock av något slag.

När basilika läggs på fuktig jord sväller fröerna upp mycket snabbt och får en lila-aktig ton. Det går på några minuter. Perfekt! Då är allt i sin ordning och fröerna kommer mycket snart att skicka ut en liten grodd.

 

Läs mer: Så basilika - lyckas med sådden

 

Täck med plast över basilikan

En enkel plast eller fiberduk över sådden gör att jorden hålls fuktig och lite varmare. Det gillar basilikan och den gror då snabbt.

Basilika som börjat komma upp

Småplantorna växer tätt tillsammans och gallras inte. Det finns gott om näring i jorden från bokashi-komposten eller annan gödsel, som lagts under översta jordlagret i krukan.

Kruka full med basilika

Basilika trivs i varm miljö, så om det är kyligt på våren kan det vara en god idé att ha krukan på en varm plats inne eller på en veranda eller uterum.

Basilika i kruka

Basilikan kan skördas från det att plantorna är riktigt små. Knipsa av toppen av en planta eller enstaka blad.

Basilika i kruka redo för att skördas

Titta så läcker! Basilikan sköter sig nästan helt själv, med en liten droppbevattning i krukan.

 

Vattna, gödsla, skörda

På kort tid växer basilikan snabbt. Doften är magisk. Glöm inte att dra med handen över bladen och njut av doften som lämnar de spänstiga bladen!

Under tiden som basilika växer i den stora krukan behöver den regelbundet vatten. Basilika blir lätt ledsen om jorden torkar ut och då kan plantan gå i blom, varpå nya blad slutar att växa fram. Ge också gärna en giva gödselvatten då och då, som lite extra motivation till plantan.

 

Läs mer: Odla basilika utomhus

 

Det dröjer inte länge förrän de första bladen kan skördas. Enstaka blad kan nypas av när de är pyttesmå om du är otålig.

När plantorna i krukan är något större brukar jag skörda genom att knipsa toppen på plantorna, ett eller två bladpar ner på stjälken. Då grenar sig plantan och ger ny skörd på samma sätt en tid senare.

Skördetiden är ganska lång för basilika, men förr eller senare brukar växten gå i blom. Du kan prova att klippa ner plantorna helt när du ser att den bildar blommor, och hoppas på att den sätter nya skott. Men om du säkert vill ha skörd av basilika under lång tid är det säkraste kortet ändå att så en ny balja med basilika under sommaren.

Om du får mycket basilika att skörda vill jag tipsa om att bladen går utmärkt att frysa. De kan frysas som de är, i burkar och påsar. Men jag brukar mixa dem till en smet och frysa som platta rejäla "kakor", i lager med smörgåspapper emellan - i påsar eller burkar. Då kan jag ta fram en "kaka" och bryta av en lagom bit till en god sås eller pesto. Mycket fiffigt, tycker jag själv.

 

Färdig basilika redo att skördas i växthus

Under sommaren skördar jag basilika och fryser. Och använder färsk i en mängd rätter. Det är så gott!

Basilika i växthus

Till den här odlingen blir basilikan aldrig sådär hård och kraftig i stjälkarna. Plantorna trängs med varandra och hålls späda och fina ända tills de går i blom.

En stor kruka med basilika

Basilika är lätt att föröka med sticklingar, om du vill göra nya plantor på det sättet. Men jag tycker det är arbetsmässigt bättre att så en ny kruka med basilika på försommaren, som kan ge skörd när den första tacklat av.

 

Läs mer: Odla basilika i pluggbox

 

Visst blir man sugen på basilika efter att ha sett de här bilderna! Om du inte orkar vänta till våren med att så en stor kruka, så kan du leta upp en fin lerkruka i mindre format och göra en sådd inomhus. Ungefär från mars växer det mesta och utvecklas bra i dagsljuset som erbjuds i ett fönster. Så med några veckors intervaller och njut härlig basilika i långa banor. Lycka till!
/Sara Bäckmo

29. mars 2023