Stäng menyn

Skäm bort sådderna med extra ljus

Lysrören hänger i enkla krokar i hyllplan, i tak och i ovandel av fönsterkarmar. Rören är kopplad till en enkel tajmer som styr ljuset till 14 timmar per dag.

 

Sallat under extraljus.

Jag vill börja så tidigt för att få tidig skörd. Det hänger liksom ihop. Även om det ligger snö ute nu och marken är frusen så vänder det snart.

För att kunna odla inomhus under vintern behöver jag ge sådder och småplantor extra ljus, annars fixar de inte att växa till de fina plantor jag önskar.

Under vintern sår jag de grönsaker som behöver lång tid på sig för att ge fin skörd under sommaren, samt lyxgrönsaker som jag bara sår några enstaka av för att kunna skörda riktigt tidigt i odlingstunnel och i kallbänkar. Dessutom sår jag en hel del för att sätta ut i varmbänk under februari (bilden ovan, från januari 2015).

Jag har ett gäng lysrör som jag använder när jag sår tidigt. Det är enkla prylar som finns att köpa överallt där det finns trädgårdsgrejer, både i fysiska butiker och på nätet. Bland annat har jag en liten modell som syns i bilden ovan, små och lätta att både använda och förvara. Utöver det har jag några större lysrör och självbevattnande odlingsstationer för inomhusodling av sallat.

Det finns många modeller av växtbelysning och mycket att läsa om vad som är både bra och dåligt. Vanliga lysrör med vitt ljus verkar funka för de flesta, men det finns också mer avancerad belysning, som därmed kostar mer.

 

Växtbelysning

Växtbelysning över sådder i en lagerhylla.

 

Lysrören hänger jag i enkla krokar i hyllplan, i tak och i ovandel av fönsterkarmar och justerar höjden allteftersom det växer i byttorna under. Rören är kopplad till en enkel tajmer som styr ljuset till 14 timmar per dag. Oavsett om sådderna står i fönster eller i en mörkare del av ett rum syns tydligt hur viktigt ljuset är för växterna, de sträcker sig mot ljuskällan. Om plantorna ser rangliga eller veka ut är ljuskällan för långt från plantorna, flytta den då närmre.

 

Tänk på att:

  • Hålla ljuset nära plantorna
  • Inte ställa för många plantor under ljuset så att vissa blir utan
  • Gärna hålla växtplatsen sval så att inte plantorna ränner iväg i höjd
  • Kom ihåg att vattna så att plantorna inte torkar ut av värmen från ljuset
  • Flytta ljuskällan uppåt i takt med att växterna blir högre

Under vintern är jag alltid mycket noga med extraljuset. I takt med att plantorna blir fler och fler får de största bo utan extraljus i fönster som vätter mot söder.

Genom att dra upp plantor med extraljus kan jag komma igång tidigt och så och därmed också så mer. Fler sådder ger mig mer att skörda. Och tidig sådd ger mig tidig skörd. Det gillar jag!

 

Läs mer om sådder här:
Måste jag så i såjord?
Gör egen såjord
Snabb grodd med extra värme
Vattna ömtåliga sådder skonsamt

Nu i november har jag gjort en sådd av minidruvgurka och kruktomater. På tur står också basilika, trädgårdsportulak och lite miniblad av olika slag. Det är så roligt att se när det gror!
/Sara Bäckmo

 

 

31. januari 2015