Stäng menyn

Måste jag så i såjord?

Jag har fått lära mig att frön inte ska sås i allt för näringsrik jord. Fröet fixar inte ett överskott av näring. Men är det bara såjord som gäller?

 

Kompostjord

Jag har fått lära mig att frön inte ska sås i allt för näringsrik jord. Fröet fixar inte ett överskott av näring. Men är det bara såjord som gäller? Det kostar ju en förmögenhet för oss som vill så mycket.

Nu får jag lön för den möda jag lade ner på min kompostjord under hösten. Minst en kubikmeter jord sållades och packades i tomma jordpåsar och svarta säckar. De har sedan förvarats ståendes på pallar lätt åtkomliga.

I januari börjar jag så för säsongen, både grönsaker och blommor, och då pinnar jag ut och hämtar mig en påse eller säck när det behövs. Jorden i påsarna är så porös och fin att den knappt är frusen. Jag ställer dem i badrummet några timmar innan jag behöver jorden, då hinner den värma upp sig något.

 

Porös jord
Jag har fått lära mig att frön inte får sås i allt för näringsrik jord. Fröet fixar inte ett överskott av näring då det gror. Hur litet det än är, bär nämligen fröet på all den energi det behöver för att utveckla en liten planta. Först senare behöver näring tillföras. Och det är därför vi rekommenderas att så i näringsfattig, porös såjord. Porös ska jorden vara för att de ömtåliga små rötterna lätt ska kunna utvecklas och inte stöta på patrull i tung jord. I den tunga jorden riskerar också vatten att bunkras så att den lilla plantan dukar under av vätan.

Men hur är det då, är det bara såjord som gäller för sådder? Det kostar ju en förmögenhet för oss som vill så mycket.

Nej, det behövs inte alls. Jag har tagit för vana att så allt som skulle klara av en sådd på friland, alltså i den väl gödslade jord jag har i landen ute, i vanlig planteringsjord/kompostjord. Det gäller till exempel sallat, rödbetor, lök, sommarblommor. Det enda jag är noga med är att sålla jorden så att den blir mycket fin och inte innehåller klumpar.

 

Väljer enklaste
Jag som hobbyodlar ser ingen större skillnad på plantor uppdragna i såjord och vanlig jord. Om några småplantor dukar under är det ingen större förlust, det händer ju ändå också av andra orsaker. Hur det är för er som yrkesodlar kan jag inte svara på.

Ibland står det uttryckligen på fröpåsen att fröna ska sås i såjord, till exempel blandad med sand eller perlit. Då är jag mer vaksam och tänker att fröna, eller den nykläckta plantan, är extra skör och behöver mer omvårdnad. Dessa fröer sår jag i såjord, köpt eller egentillverkad. Ibland blandar jag till och med ut såjorden med extra perlit för att få den ännu mer luftig.

Perlit är en vulkanisk mineral som gör jorden luftig. Det finns att köpa i påsar i vanliga trädgårdsbutiker.

Alltså. Ömtåliga fröer med särskild instruktion om att använda såjord - så i såjord. Fröer du skulle kunna så på friland - så i vanlig jord.
/Sara Bäckmo

26. januari 2015