Stäng menyn

Vattna ömtåliga sådderna skonsamt

Fröer och groddar riskerar att flyta upp och bli skadade om jag vattnar på fel sätt. Ömtåliga små växter, som rotselleri, kan knäckas när jag vattnar ovanifrån - hur försiktig jag än är.

 

Sådd av rotselleri

Pyttesmå plantor av till exempel rotselleri är mycket känsliga och tål inte att vattnas ovanifrån. De får specialbehandling. Så här gör jag.

Att vattna småsådder är marigt. Det måste ske vid rätt tillfälle och i rätt mängd. Och på rätt sätt. När det gäller hur mycket vatten och när det vattnas handlar lite om känsla. Det ger sig efter ett tag. Inte för mycket och inte för lite. Det där svenska lagom.

Men jag har ett tips när det gäller vattning. Och det handlar om HUR jag vattnar.

Alla mina sådder står i stora tråg, flera byttor i ett och samma tråg. Det kan vara olika slags plastbrickor, gamla ugnsplåtar, kasserade godislådor från butiken eller annat. Gemensamt för alla tråg är att de har höga kanter.

Jag vattnar de flesta sådderna underifrån. Det betyder att jag fyller på vatten i det tråg krukor och byttor med jord står i. Jorden drar åt sig vattnet genom hål i krukornas botten och på så vis vattnas sådden.

Varför gör jag så? Jo, titta på bilden nedan. Här har jag så försiktigt jag kan, med en enkel stril, vattnat ytan.

 

Sådd vattnad ovanifrån.

 

Vattnet hinner inte rinna undan utan bildar samlingar i fördjupningar på ytan. Det bildas som små kratrar i jorden. Fröer och groddar riskerar att flyta upp och bli skadade. Ömtåliga små växter, som rotsellerin på inläggets första bild, kan knäckas när jag vattnar ovanifrån - hur försiktig jag än är.

Om jag istället vattnar på fatet eller i tråget som sådden står i suger jorden upp vatten underifrån.

 

Sådd vattnad underifrån.

 

Jordytan är plan och fin och varken frön eller groddar har skvalpat omkring under vattningen. När jag vattnar underifrån är jag noga med att hellre vattna lite två gånger, snarare än att vattna mycket en gång. Det kan vara bökigt att hälla bort vatten som inte sugits upp av sådden.

Många sådder går bra att vattna ovanifrån i ett senare stadium, medan andra mår bäst av att vattnas underifrån riktigt länge. Rotsellerin vattnar jag underifrån ända tills de skolats om i egna krukor. Vid de tillfällen jag vattnar ovanifrån använder jag oftast en enkel stril som finns att köpa i vanliga trädgårdskedjorna för att skruva på till exempel en pet-flaska.
/Sara Bäckmo

Läs mer om sådder här:
Måste jag så i såjord?
Gör egen såjord
Snabb grodd med extra värme

 

30. januari 2015