Stäng menyn

Sara Bäckmos tröja - islandströjan Riddari

Den vackra stickade tröjan på omslaget till boken Vinterodling får många lovord. Det är en islandströja, stickad i ullgarnet Léttlopi som håller värmen bra på vintern.

Sara Bäckmo i snön med en vackert mönstrad tröja i rosa grundfärg.

Den vackra rosaröda tröjan är stickad efter mönster Riddari och är en av mina favoriter. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Jag har ägnat mig åt flera olika textilhantverk ända sedan jag var liten. Jag har till exempel sytt, stickat, virkat och spunnit. Kvinnor i min släkt har banat vägen för intresset och jag tycker det är otroligt fint att kunna föra det vidare till mina barn. De tycker om att fingervirka, göra snoddar och äldsta sonen är en hejare på at virka.

 

Stickade bebiskläder

Stickningen har följt mig som vågor genom livet. Strax efter 20-årsstrecket blev jag maximalt kreativ och produktiv och hade planer på att både sälja stickade alster och mönster som jag skapat. Mitt "märke" hette Skillnad af Sara, och det är från det namnet som vårt hus kom att heta Skillnadens.

Inför att jag fick mitt första barn stickade jag barnkläder på löpande band. Åh, de var så fina! Jag brukade kalla dem för ”prinskläder” för jag älskade att sticka små knoppar och volanger och lustiga mönster. Kläderna var så små att det gick snabbt. Gud, jag har hela lådor fulla med stickade små kreationer; koftor och byxor och klänningar och mängder av supergulliga hjälmmössor.

Men när barnen blev fler och trädgården började ta mycket tid lades stickningen i korgen och stannade där i flera år. Så också mina många långa timmar framför symaskinerna. Jag saknade det något enormt, men tänkte att när tillfället ges bär jag kunskapen med mig och kan lätt sätta igång igen.

 

En stickande ny vän

Vintern 2016 väntade jag mitt fjärde barn, Loa. Då hände något häftigt! Till byn flyttade familjen Hector, med fantastiska föräldrar och tre barn i nästan samma åldrar som våra. Och en liten till på G, som skulle födas bara två veckor innan vår fjärde! Det regnar inte precis fyrabarnsfamiljer så vi blev jätteglada och nu träffas vi ofta för att leka, allihop. Förutom att jag delar intresset för odling med både Friederike och Sven så stickar ju Friederike hela tiden. Jösses, vad hon stickar! Hennes specialitet är islandströjor i vackra färger och de går fort som katten att tillverka. Efter att ha sett några tröjor bli till fick jag feeling och bestämde mig för att prova en islandströja jag med.

 

Sara står med färgranna betor i en vacker hemstickad tröja.

Här är min första Riddari. Jag älskar färg på mina stickade plagg och de här tröjorna är lätta att göra till en färgglick. Foto: Philip Bäckmo.

Min första Riddari

Den lila islandströjan av modellen Riddari blev min första islandströja. Den är väldigt vintrig, i det att den är stor och rymmer tröjor under. Jag var väldigt nöjd över att ha lyckats slutföra den. Trots att tröjan ser avancerad ut, med mönster och allt, är den otroligt lättstickad. Garnet är av märket Léttlopi och har perfekt glid vs. motstånd mot stickor och fingrar – det går så snabbt att sticka.

Redan när tröjan var färdig hade jag bestämt mig för att sticka en till. Jag hade nämligen sett en otroligt vacker färg som jag ville ha till grundfärg, en hallonrosa. Det var svårt att hitta tillräckligt med garn eftersom färgen var på utgående. Min fina vän Ninnie Edheimer hjälpte mig att leta på olika webb-platser och beställde. Och sedan erbjöd hon sig att sticka tröjan också (!!!). Hon hade vid det laget hunnit se några påbörjade stick-ufon som blivit kvar i min stick-korg när tiden inte räckt till och där skulle minsann inte den här tröjan hamna.

Det kändes som om tröjan var klar bara några dagar efter att vi samlat ihop garnerna från de olika leverantörerna. Och det var precis lagom till dess att vi skulle plåta omslaget till boken Vinterodling. Tillsammans med en av mössorna, som Ninnie också virkat, var klädseln självklar. Tröjan lyser mot den vita snön och fångar upp färgen fint från mina rosiga kinder. Det är en av mina favoriter! Tack snälla Ninnie!

 

Köp boken "Vinterodling - Skörda när det är kallt" här 

 

Sara Bäckmo står i en snöig trädgård med en korg ed grönsaker.

Ull håller värmen bra på vintern och om det inte blåser är en skön islandströja ett perfekt vinterplagg.
Foto: Maria Fors Östberg.

 

Stickar mer

Nu har jag fått tillbaka min feeling för stickning rejält och har både små och stora projekt på gång. Stickningen är verkligen ett sätt att vara kreativ på! Jag tycker om att hitta bra grundmönster som jag kan pynta på olika sätt och göra till mina egna. Och så hittar jag på alltifrån mössor, sjalar, handledsvärmare, halsdukar och enkla tröjor själv.

Om ni är nyfikna ska jag gärna dela med mig av fler projekt. Kanske kan det ge lite inspiration. Jag ska snart berätta mer om min långkofta i tjugofem olika färger och har också förberett en beskrivning till min favoritmössa som jag tänkte dela till alla fina medlemmar på sajten som en liten julklapp snart.

Min man Philip sade häromdagen att kombinationen ”sara bäckmos tröja” är en vanlig sökning på Google. Så jag bestämde mig för att visa och berätta om tröjan. Jag ser att varje gång jag delar något om stickning på Instagram är intresset väldigt stort, så jag antar att jag delar den här hobbyn med många, många andra.

 

Sticka en Riddari

Om du skulle vilja sätta tänderna i en enkel islandströja så kan jag verkligen rekommendera Riddari i Léttlopi. Mönstret är ett väldigt vanligt stickmönster på islandströja och finns i stickböcker på biblioteket, eller att köpa och ladda ner på nätet. Garnet är förhållandevis billigt, mönstret är enkelt och tröjan går tämligen snabbt att sticka. Min rosa tröja är i storlek extra small, med något anpassade mått efter min kropp, och den lila tröjan är stickad i storlek small tror jag.

Precis som fröer köps också garn enkelt på nätet. Tröjan består, som du ser av flera olika färger. Blir du osäker över hur du ska välja är ett tips att köpa en färgkarta först, som hjälp när du ska kombinera färgerna.
/Sara Bäckmo

21. november 2018