Stäng menyn

Såjord och planteringsjord - vad är vad?

Vad är såjord? Vad skiljer den från planteringsjord? Och varför ska du använda såjord? Eller inte... Läs mer om jorden som kallas för såjord - jord avsedd för sådd.

En bild på utsidan av en påse såjord, ligger på en snöig trapp.

En påse ekologisk såjord från mataffären.

 

-Kan du köpa planteringsjord till mig när du åker till stan och handlar?
-Japp, fixar!

Några timmar senare.

-Oj, köpte du såjord istället?
-Ja, det fanns ingen planteringsjord. Det går väl lika bra med den här?

 

Min man är superhygglig och gör många ärenden till mig i stan, eftersom han är där oftare än jag. Och det är inte alltid lätt att tyda handlingslapparna eller handla alternativa grejer när det jag önskar är slut. Såjord används inte som planteringsjord, så just den här gången blev det fel. Men några dagar senare fick jag fina säckar med rätt jord till mina projekt och var så nöjd så.

 

Planteringsjord - till vad?

Ja, varför inte bara använda jorden och plantera om? Jord som jord liksom.

Just i det här fallet behövde jag jord till att plantera om min första kålsådd inomhus. Kålen behöver sättas i enskilda krukor och få ny jord. Nu när plantorna kommit upp en bit i storlek och ska växa vidare i ytterligare några veckor, innan de sätts ut i tunnelväxthuset i mars, behöver de näringsrik jord. Jord som är avsedd att planteras i är gödslad redan från start, den har en grundgödsling. Vilken slags gödsling ska finnas att läsa på jordpåsen, där det också anges om den är kravmärkt eller inte. Jag föredrar att handla kravmärkt jord, men det är inte alltid det finns i utbudet där jag handlar.

När jag planterar grönsaker i planteringsjord behöver jag inte direkt tillföra annan gödsel. Det kan gå en tid innan den näringskrävande kålen behöver ett extra tillskott, då gödslar jag helst med en flytande näring inomhus. Det är oftast lakvatten från bokashi eller kissvatten. Jag eller barnen kissar på en hink eller en kanna och detta späds sedan ordentligt och vattnas i jorden. Det funkar hur bra som helst och är världens enklaste gödning för inomhusväxter. Det luktar ingenting.

 

Mer om jord: Varmbänk i pallkragar - jord

 

Planteringsjorden kan vara av väldigt olika kvalitet. Viss jord känns som ren torv och den tycker jag inte alls om. Annan jord är väldigt grov i sin struktur och jag kan hitta stora partiklar med gamla barkbitar eller liknande. Det tycker jag inte heller om. Om du inte vet riktigt vad du tycker om är mitt förslag att du nästa gång du köper jord, köper en påse av varje märke för att kolla skillnaden och se vad du tycker passar till dina plantor. Själv gillar jag jord som känns som mylla, som är svart och finkornig, som luktar gott och är lätt att hantera.

Planteringsjord använder jag också till många, många sådder - helt enkelt för att den är billigare än såjord. Det mesta som kan sås utomhus, rakt i min välgödslade jord kan sås i planteringsjord. Till exempel sår jag kål, lök, tomater, ärter, bönor och sallat i planteringsjord.

 

Läs också: Måste jag så i såjord

 

Minimalt gödslad såjord

Såjord då? Såjord är superfin. Den innehåller inga stora partiklar och släpper igenom massa vatten när man vattnar. Den är luftigt och väldränerad, som det heter. Perfekt för små och tunna rottrådar att nästla sig in i. En del såjord innehåller sand och kanske perlit. Perlit är små vita kulor som ser ut nästan som frigolit. Men det är ett vulkaniskt poröst material som är perfekt att blanda i jord för att den ska bli luftigt. Inget farligt alltså.

Såjorden innehåller mycket mindre näring än planteringsjord. Och det är därför jag dissar den som planteringsjord till grönsaksplantor som ska växa sig stora och fina inomhus, till exempel kål, tomater, paprika, kronärtsocka och rotselleri. Såjord är framtagen för att vara perfekt för fröer som ska gro. I den bästa av världar vill fröer nämligen ha det näringsfattigt vid tillfället för grodd, annars blir de liksom övertända och övergödslade och kan tuppa av. Den första tiden mår de bra av näringsfattig jord och planteras sedan om i mer näringsrik jord. Och det var av den anledningen min man fick göra ett nytt ärende till butiken för nya säckar jord.

 

Läs också: Det är lätt att göra egen såjord

 

Fröer som jag gärna sår i såjord är ömtåliga, små, dyra fröer som det inte finns så många av i förpackningen. Helt enkelt de som jag inte har lust att förlora i experiment. Det kan till exempel vara paprika, basilika, sommarblommor, physalis, rotselleri och liknande. Ljusgroende fröer brukar jag också så i såjord eftersom jag tycker strukturen i jorden gör sig bättre till ljusgroende fröer som bara lätt kläms fast på jordytan. Också krukväxter brukar jag skämma bort med dyr såjord. Den ekologiska på bild först i inlägget är förresten ett bra val, den har fin sammansättning och struktur.

Regler är till för att brytas och det finns mängder med varianter på sätt att så som inte alls involverar så-jord, eller är en mix av både såjord och planteringsjord. De flesta grönsaker jag sår använder jag fin planteringsjord till, gödslad. Det gror perfekt ändå.

Så. Nu vet du hur du ska resonera om du råkat köpa fel jord till ett omplanteringsprojekt. Skippa såjorden och köp nytt. Eller plantera i såjord och var beredd på att gödsla mycket för att kompensera det som saknas i jorden.
/Sara Bäckmo

08. februari 2018