Stäng menyn

Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa är en av de enklaste, godaste och billigaste soppor du kan tillaga. Toppa med krispiga ärtskott och pumpakärnor och varför inte en klick crême fraiche eller fetaost? Funkar fint både till vardags och till fest!

Filbunkeskålar med grön ärtsoppa toppade med ärtskott och pumpakärnor.
Ingredienser
  • 2 stora gula lökar
  • 2-3 buljongtärningar
  • 6-7 dl vatten
  • 1 kilo gröna ärtor, färska eller frysta
  • 1-2 dl grädde
  • rapsolja till stekning
  • en näve ärtskott
  • citron
  • salt och peppar

Snabb-mat! Soppa på gröna ärtor gör du i ett nafs och den är både nyttig och god. Inte kostar den många kronor heller! Receptet kommer från en av våra läsare, Liselott Urbo, och är ett av de vinnande bidragen i vår recepttävling. Vill du ge soppan en festligare inramning tipsar Liselott om att hälla i en skvätt vitt vin och toppa med vitlöksbrödkrutonger. Mums!

Gör så här:
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i rapsoljan.
Smula ner buljongtärningarna.
Häll på vatten och låt koka upp.
Tillsätt ärtorna och låt koka i ytterligare 6-7 minuter.
Rör ner grädden och låt koka upp igen.
Mixa soppan slät.
Späd eventuellt med mer vätska.
Smaka av med färskpressad citron och kryddor.
Servera gärna med en klick crème fraiche smaksatt med citron, pepparrot eller efter egen smak.
Garnera med ärtskott, pumpakärnor och en tunn citronskiva på toppen.

Servera soppan med ett gott bröd, till exempel de här goda vitlöksbröden, eller fröknäcke med en smakrik ost.

 

Recept: Liselott Urbo
Foto: Maria Fors Östberg

Filbunkeskålar med grön ärtsoppa toppade med ärtskott och pumpakärnor.