Frallor med vitlök

Fyll huset med doft av nybakat bröd! De här frallorna med vitlök kan du göra klart direkt eller halvgrädda och frysa för att snabbt grädda klart senare.

Läckra vitlöksfrallor på ett träbord.
Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk socker eller honung
  • ca 14 dl vetemjöl
  • 1 msk salt
  • 4 msk olivolja
  • olivolja
  • pressad vitlök
  • flingsalt

Det här frallorna kan gräddas och serveras direkt, men är ännu bättre att förgrädda och sedan stoppa i ugnen för att grädda det sista alldeles innan måltiden. Perfekt till soppa, köttfärsröra eller en vårlig lunchsallad.

Receptet räcker till ca 18 frallor.

Gör så här:
Lös upp jästen i fingervarmt vatten.
Blanda i alla ingredienser utom salt och knåda degen cirka 10 minuter i maskin.
Häll i salt och knåda några minuter till.
Låt degen jäsa cirka 40 minuter i degskålen, under en bakduk.
Vält ut degen på mjölat bord och forma till en lång limpa.
Dela i tre delar.
Dela varje del i sex klumpar.
Rulla till bollar som sedan rullas till avlånga små bröd, drygt 10 cm långa.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Pressa två vitlöksklyftor och blanda med två matskedar olivolja.
Pensla frallorna på ovansidan med vitlöksblandningen och strö över lite flingsalt.
Snitta med 2-3 snitt på ovansidan av frallorna och sätt in i ugnen.
Grädda ca 10 minuter för färdiggräddade frallor.
Låt svalnad på galler.

Tips! Du kan också förgrädda frallorna för att kunna baka klart dem innan servering. Då tar du ut dem efter bara fyra minuter i ugnen, låter svalna på galler och fryser eller lägger i kylen så fort som möjligt. När du ska servera dem gräddar du klart dem på 10 minuter på 200 grader,

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Läckra vitlöksfrallor på ett träbord.

7 svar till “Frallor med vitlök”

  1. Maggan skriver:

    Vilket suveränt tips, att halvbaka för att grädda färdigt vartefter de ska ätas! Tack för det

  2. Maggan skriver:

    Vilket suveränt tips, att förgrädda! MEN, skall de frysta bullarna var helt tinade innan man gräddar färdigt?

  3. kerstin.h.olsson skriver:

    Hur mycket vitlök UNGEFÄR, tar du till den mängden degvätska?

  4. Cattis skriver:

    Åh vad jag skulle vilja göra dessa glutenfria....

  5. Helen skriver:

    Det står 4 msk olivolja, men ska det i degen? Sen står det 2msk olivolja till vitlöken så därför undrar jag.
    Mvh Helen

  6. Annika Nork skriver:

    Vill bara kolla så att jag har uppfattat rätt att det inte ska vara vitlök i degen utan den blandas med olja och penslas på frallorna innan gräddning. Funderar också över mjölkmängden som jag tycker verkar väl tilltagen, när jag bakade slog jag i knappt 12dl.
    Om jag förgräddat och bakar färdigt dem senare skall det då tunnas innan eller funkar det att ta dem direkt från frysen?
    Mvh Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *