Gratinerad fänkål
Det här är ett mycket gott tillbehör. Fänkålen har en unik smak som sticker ut och extra lyxigt blir det med skörd från den egna köksträdgården.
Ingredienser
- knölfänkål
- grönsaksbuljong/fänkålsbuljong
- riven hårdost, till exempel parmesan
Hela fänkålen är fin att använda i matlagning. Smaken sätter läcker knorr på andra rätter som grytor, bröd eller grönsakssalt men en av mina favoriter är att gratinera fänkålsknölarna och servera dem som en egen sidorätt. Extra god blir fänkålen om du också använder buljong av fänkål.
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Skär bort blasten från knölen och ansa rotdelen.
Dela fänkålen i klyftor och låt stocken i mitten sitta kvar.
Koka upp några centimeter buljong i en vid gryta och lägg i fänkålen.
Låt fänkålen puttra utan lock tills den blir nästan precis mjuk.
Lägg kålen i en ugnsfast form och stjälp över lite av buljongen.
Strössla riven ost över och gratinera tills osten fått fin färg.
Gratinerad fänkål är mycket gott till både kött och fisk, eller som en av flera smårätter till ett välfyllt grönsaksbord. På bilden serveras fänkålen med grönsaker från landet med yoghurtdipp, ugnsrostat bröd med röra på bondbönor och en röra på bakad rödbeta och kikärtor.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth