Stäng menyn

Ny bädd för vinterodling

I den här bädden kommer jag främst att sätta plantor som ska övervintra och ge skörd tidigt i vår. Jag har försått mängder av sallat, vintersallat och rödbetor för just detta.

Det är lite kluvet att säga att jag längtat efter höst och kyla men det jag gjort i tunnelväxthuset idag har jag verkligen sett fram emot. Det för mig ett steg närmare en vinterodling, som visserligen kanske är i sin fulla prakt först nästa år, och möjligheten att kunna skörda grönt under de kalla månaderna.

 

En odlingsram fylld med jord i tunnelväxthuset.

En av tre bäddar är helt fylld med jord och redo att planteras inför vintern.

 

När tunnelväxthuset sattes upp i maj och senare fick inramade odlingsbäddar hade jag inte nog med jord att fylla upp alla bäddar. Jag har istället odlat i bottenlösa hinkar och fyllt upp bäddar allteftersom. Nu är sista bädden tomater nerklippt och bortforslad och jag har äntligen fyllt upp den första bädden helt med jord. Jorden kommer från den tunnel som är flyttad, jag har fyllt upp jorden i säckar som stått på vänt fram till nu. Bädden är bottnad med ett tjockt lager tidningar för att mota bort kvickrot och över det ligger nu jorden.

I den här bädden kommer jag främst att plantera uppdragna plantor som ska övervintra och ge skörd tidigt i vår. Jag har försått mängder av sallat, vintersallat och rödbetor för just detta ändamål. De sallatssorter jag valt anges i de flesta fall vara köldtåliga ('Roughe d'hiver', 'Little Leprechaun', 'Moonred', 'Sanguine', 'Cardinale', 'Red Salad Bowle' och ytterligare en ekbladssallat). Rödbetorna odlas inte för rötternas skull utan för att jag ska kunna skörda fina blad. Om det finns plats kommer jag också att sätta ut några små plantor av salladskål som jag har över och dessutom så mer spenat, som förhoppningsvis kommer att övervintra. Mellan raderna sår jag snabbväxande rädisan '18 dagar' och hoppas att den hinner ge skörd.

 

Små gröna plantor av vintersallat i ett pluggbrätte.

Vintersallat är en mycket köldtålig bladgrönsak värd att odla mycket av.

 

Små plantor av sallat i ett pluggbrätte.

Olika sallatssorter har vuxit fint sedan sådd 22 augusti och är nu redo att sättas ut.

 

Små plantor av ekbladsallat i ett odlingstråg.

Ekbladsallat är suverän att odla för tidig vårskörd. Den är lätt att skörda blad för blad nerifrån och upp längs stammen och visade sig tåla en hel del kyla förra vintern.

 

Min plan är att täcka grönsakerna med fiberduk. Och när det blir ordentligt kallt här i odlingszon 3 har jag också en minitunnel som är 1 x 3 meter stor att ställa över odlingsbädden.

Jag använder ingen extrabelysning eller extravärme i min tunnel, det tycker jag är resursslöseri. Istället väljer jag att odla tåliga sorter som förhoppningsvis klarar kylan och försöker att anpassa sådd och plantering så jag har plantor i olika stadier som ger skörd vid olika tidpunkter.

Förra året övervintrade många små grönsaksplantor i odlingstunneln i avsvalnade varmbänkar. Min förhoppning är att flera av bladgrönsakerna kommer att övervintra här i tunneln (i år utan varmbänk) och ge skörd när plantorna börjar växa i februari. Mellan november-februari växer ingenting för då är ljuset så dåligt. Därför känns det också angeläget att göra i ordning den här bädden just nu, så att plantorna som sätts ut hinner bo in sig lite innan kylan kommer och ljuset försvinner.

Det finns förstås inga garantier för att det här fungerar i år. Men eftersom det gick så fint förra året måste jag bara ge mig på det igen. Helt klart är i alla fall att vintersallaten kommer att ge fin skörd oavsett hur kallt det är, därför har jag tre långa rader i en annan bädd i tunneln också.

 

Plantor står i pluggbrätten och väntar på att sättas ut.

Det är många plantor som ska sättas ut. De planteras tätt i raderna och mellan raderna sås rädisa som förhoppningsvis ger skörd i vinter.

 

Något som kommer att bli svårt med årets vinterodling är att få fram tillräckligt mycket grönsaker för att vi ska kunna vara helt självförsörjande. Eftersom bäddarna i tunnelväxthuset fått jord så sent har jag inte kunnat så och plantera så mycket som behövs. Det som ser ut att vara stora mängder nu tar ganska kort tid att äta upp eftersom vi är en ganska stor familj. Nu gör jag det jag kan för att få så mycket mat som möjligt och tar med mig erfarenheterna som blir till nästa år. Min förhoppning är att vi i alla fall kan dryga ut det vi äter från friland och frys under vintern.

Dela gärna vidare så fler får upp ögonen för hur ett växthus eller tunnelväxthus kan användas under hela säsongen, som ju inte är slut bara för att det råkar vara oktober...
Nedan kan du se ett klipp i min Play-kanal där jag sammanfattar vinterodlingen 2014/2015.
/Sara Bäckmo

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46472" yod yot ]

13. oktober 2015