Stäng menyn

Moroten är tvåårig, hur blir det då?

Idag har jag fått en fråga som till en början kan verka ganska enkel, men som faktiskt är lite klurig. Särskilt för den som är ny bland fröhyllorna och dessutom gör sitt jobb ordentligt med att läsa på om de olika grönsakerna.

"Har beställt lite olika morotsfrön, de är ju tvååriga. Flyttar du dem för övervintring? Eller går det att skörda dem första året?"

Ja, hur sjutton ska en tänka egentligen med grönsaker som anges vara tvååriga? Hur vill de ha det? Tvååriga blommor står ju oftast i sin fulla prakt just andra säsongen och är inte mycket att se på det första året. Är det likadant med grönsaker?

På ett sätt ja, på ett sätt nej.

Morötter är tvååriga, precis som flera andra grönsaker. De är tvååriga i det avseende att de växer och etablerar sig år ett, för att sedan blomma och sätta frö år två. Förutsättningen är förstås att de överlever vintern i det klimat de odlas. Men, en morot som satt blomstängel och förbereder sig för att producera frö är i princip oätlig. Den läckra roten, för vars skull vi oftast odlar grönsaken, bildar en mycket hård och kraftig inre kärna som gör att roten blir mycket svår att använda. Dessutom förlorar roten i smak. Med andra ord odlar vi moroten som ettårig och vill inte alls att den ska gå i blom. Vi sår och skördar de läckra rötterna under samma år. Vi kan också låta den övervintra och skörda roten innan den börjar växa nästa säsong, för att få mat under en längre period.

På de här visen är informationen på fröpåsarna helt korrekt men ibland lite svår att förstå. Växten morot är tvåårig, men vi odlar den som ettårig. De som odlar för att ta frön odlar den förstås som tvåårig.

I min köksträdgård händer det ibland att morötter blommar också år ett. När jag skriver om det eller Instagrammar en bild på en blommande morot hör många av sig och tycker "Åh vad bra, nu kan du ta egna morotsfröer!". Men det tycker inte jag. Morötter som blommar år ett är ju förlorad skörd och har upptagit onödigt utrymme i bäddarna. Ofta blommar de för att våren varit kall och lockat växten att tro att en vinter passerat. Jag vill absolut inte föröka den moroten vidare och uppmuntra alldeles för tidiga blomningar hos kommande rötter. Nej, de åker upp ur bädden illa kvickt och blir sedan en del av täckodlingen, som i klippet här:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46418" yod yot ]

 

Svaret på frågan är alltså att morötterna förvisso är tvååriga men vi odlar dem för skörd första året, om vi inte övervintrar dem för skörd tidig vår innan blomningen. Jag ska gärna dela fler erfarenheter av morötter senare i veckan. De kan vara kluriga att odla och jag förvånas varje säsong när jag ser fröfirmorna rekommendera just morötter bland utbudet anpassat för barn.

På en del fröpåsar står det också att grönsaken är flerårig, trots att vi aldrig talar om den som en perenn/flerårig grönsak här i Sverige. Då är det för att den kan vara, eller är, flerårig,  i ett mildare klimat. Men också här finns undantag, eller avvikelser beroende på hur man ser det. Kronärtskocka till exempel. De flesta sorter som frösås i Sverige odlas som ettåriga, fastän de är fleråriga, och kan också övervintra med lite särskild omvårdnad och milda vintrar.

Senare i veckan delar jag veckans klipp från Skillnadens Trädgård där jag visar hur jag lagrar mina höstmorötter i köksträdgården.
/Sara Bäckmo

 

 

07. december 2015