Stäng menyn

Sommarsådd ger skörd nu

Nu under hösten äter vi läckra sommarmorötter från sådder gjorda i juli. Vitsen med att äta sommarmorötter nu är att vi kan vänta med att äta upp de lagringsdugliga rötterna.

Jag sår morötter många gånger under året. Sedan förra hösten har det blivit sju-åtta sådder, av både vinter- och sommarmorot. Sommarmoroten växer sig skördeklar på runt tre månader efter sådd. Och det gäller inte bara sådder som görs under våren. Sommarmorötter som sås under sommaren växer lika bra, under förutsättning att de får gott om vatten förstås.

Odlingslåda med morötter.

Till höger i odlingslådan står sommarmorötter som såddes hösten 2014. Till vänster är den nya sådden av sommarmorot, gjord i juli 2015.

 

Jag sår morötter i juli för att skörda under hösten. De börjar bli skördeklara nu i september och om jag sår lagom mycket räcker skörden till i december. Till skillnad från höst- och vintermorötterna kan inte sommarmorötterna lagras. De blir mjuka och dana. Och står de kvar länge i backen spricker de. Vi odlar dem alltså för att skörda och äta direkt. Men om hösten är mild och fin kan de utan problem stå kvar i backen, som i ett litet trädgårdsskafferi. Om vi har gott om sommarmorötter att äta under hösten kan vi avvakta med att äta upp de morotssorter som kallas för höst- och vintermorötter. De kan lagras länge och dessutom stå kvar länge i jorden utan att skadas. De ska jag skriva mer om senare i höst.

 

Morot och ärter i en odlingslåda.

I augusti växer sommarsådden av morot fint till vänster och till höger har de skördade rötterna ersatts av märgärt.

 

Genom att så morötter många gånger under året har jag kunnat hålla familjen med läckra morötter i 1,5 år. Vi har inte behövt köpa en enda morot utan kan odla allt vi behöver på den egna tomten. Och en trebarnsfamilj gör av med många morötter!

 

Lila morötter i ett litet knippe.

Moroten 'Deep Purple' är kul eftersom den är lila, oftast hela roten igenom.

 

Jag är förstås noga med växtföljden när jag gör så många sådder av morot. Rötterna drabbas lätt av morotsflugan. De lägger ägg, som utvecklas till larver, som i sin tur gärna äter upp morötterna. Genom att inte odla morötterna på samma plats för ofta minskar risken för angrepp.
/Sara Bäckmo

 

 

16. september 2015