Stäng menyn

Välj morot med omsorg

Morötter går att så under hela året. Tricket för att få fin skörd är att välja rätt morot för rätt årstid. Här berättar jag mer.

Morötter går att så under hela året. Tricket för att få fin skörd är att välja rätt morot för rätt årstid. Här berättar jag mer.

Morot som morot? Nä, inte alls. Under vårvintern, våren och sommaren sår jag sommarmorötter. De växer snabbt som rackarns och ger skörd efter cirka 3 månader. Långa, spröda och läckra rötter. De gillar inte att stå länge kvar i landet och blir inte fina då de lagras heller. Med andra ord odlar jag dem för att skörda och sedan äta på direkten.

På vårkanten sår jag också höst- eller vintermorötter. De kan stå länge i landet, till och med övervintra. Dessutom fixar de att lagras under lång tid utan att tappa spänsten.

 

Rötter för ett år
Förra årets morotsskörd kommer att räcka till dess varmbänkarna börjar ge oss nya rötter i maj. Alltså har jag odlat ett helt års morotskonsumtion. Det var enkelt:

I december 2013 höstsådde jag sommarmorötter i odlingslådor. Skörd i maj-juni.
I februari 2014 sådde jag sommarmorötter i varmbänken. Skörd maj-juli.
I februari 2014 sådde jag höstmorötter på friland. Skörd med start i augusti.
I mars 2014 sådde jag sommarmorötter i djupbädd. Skörd juli-augusti.
I juni-juli 2014 sådde jag sommarmorötter på friland. Skörd september-december.

Höstmorot 'Rothild' och 'Autumn King', skördade i november 2014.

Vintermorötterna har jag varvade med torv i tunnor i en kall hall. Skörden beräknas räcka till i maj, om inget oförutsett händer. Sammanlagt sådde jag 18 meter (6 rader á 3 meter) vintermorötter och det räcker och blir över till en familj med tre små barn. I alla fall vår.

 

Morötter är en av de grödor som bör ingå i en växtföljd och odlas på olika platser varje år för att minimera riskerna för sjukdomar. Det gör att jag hela tiden behöver tänka till så att jag odlar dem på rätt ställe.
/Sara Bäckmo

06. januari 2015