Mat och matlagning från Skillnadens
2025 blir ett år med mer mat och mer matlagning på Skillnadens. Låt oss tillsammans bli ännu bättre på att äta det vi odlar och hitta bra och användbara sätt till vardag och fest med mer grönsaker på tallriken!
![](https://sarabackmo.se/wp-content/uploads/2025/02/sara-84-1070x713.jpg)
Från april skördar jag läcker salladskål i min köksträdgård. Då vill det till att ha matfavoriter som passar till just den grönsaken. Foto: Ida Sjöö.
Mitt i den småländska vintern, med en lång period av stadiga minusgrader, är det lätt att längta till våren. Hundratals plantor står på tillväxt i mina bebiskammare och jag rör mig knappt några sträckor inomhus utan att behöva titta till något. Grönt och skönt hopp om varmare tider spirar.
Den här vintern har jag avslutat arbetet med min nya bok (Skillnadens 31 gröna dagar - förköp ditt signerade ex här) och funderat en hel del på mina läsares önskningar om innehåll. Det finns en röd tråd i era kommentarer och frågor under årets alla månader, och de kopplar så fint ihop både odling och den nya boken: Vad gör man med skörden?
Läs mer: Recept från Skillnadens Trädgård
När jag själv började odla var min största utmaning helt klart att lista ur hur odlingen skulle göras, men det kom snart att handla mer om maten odlingen gav. Det visade sig att det var ganska enkelt att odla - men mycket svårare att hitta användning för all skörd; att tillaga och äta på sätt som passar familjen och livet.
Vad det verkar är det något som fler än jag tampas med.
Mat och matlagning från Skillnadens
Jag har sedan jag började skriva min blogg ägnat en del av innehållet åt just mat. Mat vi lagar från trädgården skiljer sig från recept i andra sammanhang och det är viktigt att det finns inspiration om matlagning odlare emellan. Här på sarabackmo.se finns därför en hel sida med recept och jag har tidigare skrivit en bok som heter Skillnadens skörd - Mat från trädgården året om.
I den nya boken Skillnadens 31 gröna dagar finns inga recept med, men väl en utförlig lista på all middagsmat vår familj ätit under en hel månad.
När det bara är veckor kvar till vårens första skörd av bladgrönsaker, rädisor, örter och kål från min köksträdgård är det nu dags att välkomna er alla till ett nytt mat-år med Skillnadens.
![Ärtgrön röra i en glasburk](https://sarabackmo.se/wp-content/uploads/2020/08/mg_3592-550x1100.jpg)
![Gammaldags flaskor fyllda med fläderblomssaft på ett bord i ett hav av lavendel.](https://sarabackmo.se/wp-content/uploads/2020/07/mg_1222-550x1063.jpg)
![En tallrik med fina biffar av gråärt.](https://sarabackmo.se/wp-content/uploads/2019/09/mg_6904_lo-550x1100.jpg)
![Läckra hemmagjorda potatischips med chili.](https://sarabackmo.se/wp-content/uploads/2019/02/mg_4893-550x1100.jpg)
@skillnadens mat - nytt Instagram
Under våren kan du som vill följa @skillnadensmat på Instagram. Här kommer du att få recept och tips om matlagning som passar grönsaker som är i säsong för vår årstid i Sverige. Det blir tips och idéer på saker du kanske inte provat, eller sånt som blir en påminnelse om något du vet sedan tidigare.
Jag tänker mig att Instagram-kontot blir en fin och tipsig del av innehållet från Skillnadens som passar oavsett om du odlar grönsaker själv eller helt enkelt bara vill bli bättre på att laga mat i säsong, till exempel med grönsaker du köper i butik.
De flesta recept och beskrivningar kommer att finnas också på www.sarabackmo.se, även om jag inte vågar lova att exakt allt innehåll publiceras på bägge ställen.
@skillnadensmat är det tidigare kontot för Skillnadens handelsträdgård. Det innehållet delas framöver på @skillnadens vanliga konto, för att jag lättare ska kunna hålla ihop innehåll som handlar om odling. Innehållet på @skillnadens kommer fortsatt att ha min hemodling som fokus - med grönsaker och ätbart i huvudsak.
Populära recept på Skillnadens
Inlagd gurka med ättika
Hemgjord äppelmust
Snålröra på tomat och squash
Enkel saltgurka
Ostkaka på squash - falsk ostkaka
Dela ditt favoritrecept med Skillnadens
Vad vore en receptsamling utan goda tips från vänner? I min receptsamling på Skillnadens finns redan ett fint urval av recept från mina läsare. Då och då trillar det in ett tips som vi tycker är så bra att vi i redaktionen ber om lov att dela.
Om du vill dela med dig av ett av dina favoritrecept kan du maila det till skillnadensmat@sarabackmo.se. Skriv gärna något om ingredienser och tillvägagångssätt, samt dina kontaktuppgifter.
Genom att skicka in recept till Skillnadens godkänner du publicering i mina olika kanaler. Du som får ett recept publicerat får en månads medlemskap på Skillnadens som tack.
![Sara med pak choi på huvudet](https://sarabackmo.se/wp-content/uploads/2024/06/sara-20-1070x1605.jpg)
Del av underbart god skörd av pak choi våren 2024. Foto: Ida Sjöö.
Så! Då har jag äntligen berättat om vårens digitala happening, med lite omstrukturering i kulisserna och mer av innehåll som ni läsare önskar. Hoppas så att det ska vara uppskattat! Jag ser fram emot att bredda min kulinariska grönsaksresa tillsammans med dig som läser Skillnadens. Välkommen att hänga på!
/Sara Bäckmo