01. september 2018

Enkel saltgurka

Under säsongen gör jag mängder med inlagd gurka. Jag föredrar saltgurka eftersom den lagen innehåller minimalt med socker - men smakar minst lika gott.

Fina glasburkar med gurka står på ett bord med massor av andra ingredienser. En kvinnas förkläde och händer syns i bild.
Ingredienser
  • 1 kg gurka, ca 15 st 10 cm långa
  • 1 dl salt
  • ett knippe dillstjälkar
  • 20 blad av svarta vinbär
  • ca 100 g pepparrot
  • Lag:
  • 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit 12%
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker

Till mina inläggnignar av gurka använder jag olika slags druvgurkor eller gurkor där det uttryckligen står på fröpåsen att de lämpar sig för inläggning. Jag har provat att lägga in små slanggurkor också men de blir sladdriga i konsistensen och inte alls lika goda. Jag föredrar det här receptet med minimalt med socker som ger en salt gurka, inte alls lik vanlig ättiksgurka. En saltgurka helt enkelt.

Gör så här:
Rensa, skölj och borsta gurkorna.
Lägg dem i en bunke med knappt 1 dl salt över natten (det drar ut en del vätska ur gurkorna som blir krispiga och fina då).
Koka ihop ingredienserna i lagen en god stund innan du fixar till gurkorna och låt svalna.
Skölj gurkorna och skär i skivor, om du inte vill lägga in dem hela. Skivas gurkorna får det plats mycket mer i en burk.
Lägg bladen från svarta vinbär i botten på en burk och fyll på med gurkor.
Toppa med dill och pepparrot.
Häll på lagen så att det täcker.

Jag ställer burkarna upp och ned på svalt och mörkt ställe tills de ska ätas. Den salta smaken lyfter många måltider eller läggs på smörgåsen. Mums!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

12 svar till “Enkel saltgurka”

  1. marie.malmstrom83 skriver:

    River du pepparroten? Eller skär du i bitar?
    Hälsningar Novis på inläggning 🙂

  2. Nadine skriver:

    Tack för recept:)
    Förvarar du burkarna i kyl eller skafferi?
    Vet du hur länge dom håller?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Ja, i kyl eller på annan sval plats. Vi har ätit burkar som varit två år ungefär och de har smakat jättebra.

  3. Agneta Johansson skriver:

    Behövs det inget annat konserveringsmedel än pepparroten?

  4. jenny.marchant1981 skriver:

    Tack för receptet! När man lägger in, behöver man tänka på om saltet innehåller jod eller inte?

  5. Janet Källmo skriver:

    Har du först 1 dl salt på gurkorna och sen ytterligare 1 dl i lagen? Är det så du menar?

  6. Veronica Silverplats skriver:

    Jag undrar också om det är 2 dl salt som går åt?

  7. Jane Käll skriver:

    Dom provar jag.....

  8. Madde skriver:

    Undrar också om det är ytterligare 1 dl salt som behövs fast det inte står angivet i receptet...

  9. Sandra skriver:

    provade denna.. och jag gillar verkligen salt men det blev verkligen alldeles för salt. provade att skölja av innan jag åt men det hjälpte inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *