Stäng menyn

Lätt att långlagra bönor och ärter

Bönor och ärter tillhör de grönsaker som är allra enklast att lagra. Utöver att de är både användbara och goda är lagringen ett bra skäl till att odla mycket av dem.

Jag tycker det är extra värdefullt att odla grönsaker som är lätta att lagra. Helst vill jag inte behöva göra något alls med skörden, annat än att plocka upp och stuva undan till dess vi har behov av den. Under skördeperioden är det så mycket att ta hand om att jag gärna låter det allra enklaste bli det bästa.

Till grönsakerna med sådär superenkel lagring hör bland annat lök, vitlök, potatis, morötter, rotselleri, vintersquash, pumpa, palsternacka, jordärtskocka och olika kryddor. Och så bönor och ärter förstås.

En hel del av baljväxtskörden stoppar jag i frysen eftersom de är enkla att ta fram och koka som tillbehör till måltiderna. Men det allra enklaste sättet att förvara bönor och ärter är helt enkelt att torka dem. Då behöver jag i princip inte göra något annat än att skörda, torka och packa ihop dem på en torr plats till dess jag har tid under vintern att pilla bönor och ärter ur baljor och skidor. På så sätt är baljväxterna suveräna. Världens enklaste. En av flera anledningar att odla mycket av dem.

 

Torkade baljor av bönor ligger i en trälåda.

Bönorna behöver torka luftigt när de plockats in, till exempel på ett uppspänt nät eller i en luftig back. Därefter kan de torkade baljorna förvaras torrt tills de rensas.

 

Torka baljor och innehåll
De baljväxter jag skördar för att torka är till exempel olika slags kokbönor, spritärter och bondbönor. Det allra enklaste är att låta baljorna sitta kvar på plantan tills de mognat helt och liksom skrumpnat ihop. Då rasslar det inuti baljan där de torkade fröerna sitter. Det är viktigt att skörda baljorna innan de öppnat sig eftersom fröerna kan trilla ut på marken annars. Där gör de ingen större nytta för skafferiet.

Det är klurigt att veta exakt när det är rätt tid att skörda och dessutom synka det med vädret. Om baljorna sitter kvar längre än nödvändigt är det risk att de förstörs av fukten när mögel och grejer bildas. Men det är inte roligt att skörda för tidigt heller eftersom de späda baljorna inte inte blir någon mat. Av den anledningen är det bra om bönor och ärter som ska lagras kommer ut i landet i god tid så de hinner mogna ordentligt. Mer om det senare i veckan. Om jag tycker att baljorna är på gränsen till att vara klara men gärna skulle se att de stod ett tag till fastän det börjar bli kyligt och fuktigt, då klipper jag ner och binder ihop ett knippe plantor som får hänga och torka på en torr plats.

De knastertorra baljorna låter jag ligga i rumstemperatur i något slags luftigt kärl, en korg, pappkartong, påse eller liknande, till dess jag har tid att ta hand om dem. När de väl är rensade ur sina höljen är de lätta att lagra i vanliga burkar i skafferiet, gärna glasburkar så deras vackra former och färger syns.

De rensade bönorna och ärterna kan användas både till mat och utsäde. Men om de ska sås är det viktigt att fröerna mognat ordentligt.

 

Rensade vita bönor.

De rensade bönorna ser ut som de vi brukar köpa i butiken. De kan lagras mycket länge i skafferiet och användas till en mängd olika slags matlagning.

 

Bönor och ärter jag gärna har i frysen är till exempel styckfrysta sockerärter, bondbönor, märgärter (gröna ärter), brytbönor, vaxbönor och färska skördade (omogna alltså) kokbönor. Hur jag styckfryser bönor och ärter beskriver jag i inlägget Äntligen sprita ärter. Du som tycker om mjölksyrade grönsaker ska absolut prova att göra brytbönor på det viset, det är något av det läckraste som finns. Mer om baljväxter i min köksträdgård senare i veckan.
/Sara Bäckmo

 

 

 

26. januari 2016