Stäng menyn

Odla läcker rotselleri

Rotselleri hör till mina absoluta favoriter. 2011 odlade jag min första och nu kan jag inte vara utan den. Jag har lärt mig att odla läcker rotselleri hemma och delar gärna mina bästa tips.

Stora rotselleri står i landet.

Välvuxen fin rotselleri i landet, färdig att skördas till hösten.

 

Den här rotsaken är på många sätt en ultimat grönsak. Knölen är användbar i väldigt mycket mat. Dessutom kan de fina och krispiga stjälkarna användas precis som stjälkselleri vilket maximerar användningen. Under tiden rotsellerin växer är den ett smycke i köksträdgården. Den passar fint som samplanteringsväxt och gör sig extra bra som kantväxt. Pricken över i är att den är mycket lätt att lagra. Utan att knorra särskilt klarar den mer än ett halvår i en hink med torv på svalt men frostfritt utrymme. Vad mer kan en begära?

 

Så tidigt

Rotselleri behöver riktigt lång tid på sig för att bli stor och fin. Den måste förstås inte alls vara stor för att vara fin. Också de tidiga små rötterna som skördas är mer än välkomna på matbordet. Jag sår rotselleri redan i januari genom att bredså den i ett tråg. Enligt såanvisningarna är det februar-mars som gäller, så du hinner så nu med. Först flera veckor efter att fröerna grott har plantorna vuxit sig hanterbara, de är ytterst sköra i början och till exempel lätta att knäcka genom oförsiktig vattning. Jag planterar om dem en och en i en liten kruka där de får stå fram till utplantering. Först några veckor efter omplantering brukar de ta fart och då växer de så det knakar och doftar ljuvligt av selleri.

 

Små plantor av rotselleri står på rad i en täckt bädd.

Rotselleri odlas i en täckodlad djupbädd.

 

Sellerin klarar lite kyligare väder och jag brukar försöka få ut dem för att de ska vänja sig vid temperaturen. I april-maj planteras de på sin växtplats, i år är det i den långa djupbädden. Sedan klarar de sig i princip själv ett långt tag.

Växten gillar näring. Flera gånger under säsongen matar jag jorden med täckmaterial. När jag ändå vattnar med nässelvatten brukar jag också ge rotsellerin en omgång. Det ger plantorna bästa möjliga förutsättningar.

 

Stjälkar på en liten rotselleriplanta.

Rotsellerin får många stjälkar som så småningom blir stora och yviga.

 

I juli brukar plantorna ha vuxit till sig lagom för att börja nypa bort stjälkar. Jag friserar alltid rotsellerin noga och vrider då bort alla stjälkar utom en 3-5 stora stjälkar på toppen av knölen. Det lär göra att plantan koncentrerar sin tillväxt till just knölen. Här visar jag hur jag gör:

 

 

Stjälk som stjälk

Stjälken från rotsellerin är perfekt att använda precis som stjälkselleri. Jag använder gärna i grytor, såser, grönsakssalter och annat. Mitt goda sellerisalt slukar en stor del av alla stjälkar. Har jag inte användning av den direkt brukar jag hacka den och stoppa i frysen till senare. Bladen använder jag inte. De smakar gräs, tycker jag alltså.

På sensommaren och början av hösten växer sellerin i raketfart. Då gäller det att ge den mer näring. Mer gräsklipp, nässelvatten eller kissvatten. Hurra säger plantan och växer ännu lite till. Bilden först i inlägget visar hur rotsellerin såg ut i slutet av oktober 2014. Stora fina plantor av sorten 'Prinz'.

 

Lätt att lagra

Vi skördar under säsongen när vi behöver, men försöker att hålla oss till stjälkarna i den mån det går. På så sätt kan vi spara rötterna till senare. Jag plockar upp de första som ganska små rotklumpar redan i augusti men gör större delen av skörden innan de kyliga frostnätterna kommer. Då putsar jag sellerin fria från rötterna, sköljer av och packar sedan i stora hinkar med torv. En tidning över hinken håller lagom med fukt kvar till rötterna och sedan ställer jag hela klabbet i vår framhall. Där är det kallt under vintern, men oftast inte under nollan. Här håller sig rotsellerin fin under mycket lång tid.

Det är lite pyssel med att ta hand om de små plantorna, skola om och sätta ut. Men det jobb som är med rotsellerin betalar sig väl. Under de år jag odlat selleri har jag aldrig drabbats av att plantorna angripits eller blivit sjuka. Friska, fina, användbara och mycket goda!
/Sara Bäckmo

 

 

16. juli 2015