Stäng menyn

Köpa burkar och flaskor av glas

Det var ett genidrag att köpa fina burkar och flaskor av glas till sommarens skörd! Flera har frågat var jag köpt och här har jag sammanställt info om det.

Glasburkar i olika storlekar står uppställda.

En pytteliten del av leveransen som kom under sommaren. Perfekt att ha ett helt lager burkar med passande lock!

 

I somras tog jag mig äntligen i kragen och beställde rejäla burkar och flaskor i glas. Vilken skillnad det har gjort för min "produktion" av lite allt möjligt i köket! Och inte minst för glädjen i att dona med inläggningar av olika slag. Flera av er som följer Skillnadens har frågat om mina inköp så här kommer en ordentlig sammanfattning.

 

Omaka par

I hela mitt vuxna liv har jag syltat, saftat och gjort massor av inläggningar. Jag har alltid varit mån om att spara burkar och lock att använda till just detta. Mina barn kan vittna om den fars som utspelar sig någon eller några gånger varje år då min make får spader på alla j-a flyttkartonger och pappkassar med burkar som-vi-måste-spara-för-jag-ska-använda-dem-någon-gång. Vartannat år får jag själv spader och betalar ungarna en slant för att para ihop maximalt många burkar med rätt lock och åker sedan med resten till återvinningen. Det känns som om jag skär av mig en halv tå genom att kassera funktionella burkar, även om de saknar lock.

Lustigt är också att när jag väl bestämmer mig för att göra något projekt som kräver burkar eller flaskor så håller jag på att bli galen för att jag måste ägna minst lika lång tid som själva tillagningen för att para ihop burkar och lock. Ja, trots att de några veckor eller månader tidigare blivit ihop-parade. Oerhört frustrerande.

Inför årets stora sommarskörd bestämde jag mig för att investera i ordentliga flaskor och burkar. Åh guuuuuud, som jag inte ångrat det en sekund.

 

glasochflaskor.se

Jag har beställt alla mina flaskor och burkar från ett ställe som heter glasochflaskor.se. Det är en svenskspråkig sajt, men företaget som driver den finns i Tyskland. Utbudet av olika flaskor, burkar och kärl i glas, med tillhörande lock, är otroligt stort. Vid betalningen framkommer det att det är just ett utländskt företag som är säljare, men låt dig inte hindras av att betalningen måste genomföras på annat sätt än du kanske är van vid, till exempel genom en vanlig banköverföring, och att orderbekräftelsen är på lite lustig svenska. För mig har det funkat helt perfekt de två gånger jag beställt och jag har fått ordentliga orderbekräftelser och kvitton på betalningen.

Ett tips är dock att hålla lite extra koll på leverans-noteringen eller avin från leverantören (alltså inte själva sälj-företaget). Mina köp har levererats i två stora lådor var gång och en gång missade jag att beställa utkörning av den ena så det blev en liten fördröjning. Inte alltid (glas-)klart (thi hi....) i alla olika appar vad det är som gäller.

 

Mina köp

Jag har beställt lite olika burkar och flaskor och gör en länksammanställning här:

Glasburk med bygellock 1500 ml
Glasburk med bygellock 1000 ml
Glasburk med skruvlock 106 ml
Glasburk med skruvlock 375 ml
Glasburk med skruvlock 720 ml
Glasburk med skruvlock 1062 ml
Glasflaska med skruvlock 1000 ml - finns ej i sortimentet
Glasflaska med skruvlock 250 ml

Burkarna med bygellock har jag i huvudsak använt till mina mjölksyrningsprojekt. Jag borde ha investerat i de här burkarna för flera år sedan, tänker jag nu. De har varit helt suveräna!

Glasburkarna med skruvlock har använts till inläggningar av gurkor och rödbetor, olika slags sylt, marmelader och sirap av frukt och bär. Extra fina är de små burkarna som jag har till lyxiga marmelader och mos, såna som man inte vill ha i jättestora burkar utan bara njuta av i små doser. Här kan du läsa receptet till citronmarmeladen du ser i burkarna nedan.

Glasflaskorna har vi använt till äppelmust. I huvudsak ville jag ha de små flaskorna för att bunkra must som barnen kan ha med sig i mindre flaskor på sina skolutflykter. Det ser väldigt lyxigt ut. De stora flaskorna är fina att servera must ur direkt vid matbordet.

 

Glasburkar med citronmarmelad och citroner

Citronmarmelad gjord på citronskal från frysen.

 

Hel leverans?

Oj, kanske någon tänker, hur går det att frakta glas hela vägen från Tyskland? Mina beställningar levererades i kanske de största och tyngsta kartongerna som lantbrevbäraren någonsin har transporterat hit. Service, va! Jag fick till och med hjälp att bära dem fram till trappen, för själv orkade jag inte bära dem.

Glasen ligger packade i mängder med små skumplastkorvar och därtill kartongremsor och kartongplattor mellan varje lager. Jag har sammanlagt beställt flera hundra flaskor och burkar - inte en enda pryl har varit trasig.

 

En skatt att ha närmast obegränsat med fina burkar. Det har gjort det extra roligt att sylta, fermentera och lägga in i år.

 

Summa summarum är jag väldigt nöjd med sommarens köp och jag kommer att ha så stor glädje av dessa burkar under lång tid framöver. Troligtvis köper jag fler nästa år, men satsar då på fler burkar med bygellock. Det är ju onekligen praktiskt att själva locket sitter fast i burken - då slipper jag ju para ihop grejerna!

Nu står rader av gurkor och marmelader och mjölksyrade grönsaker på hyllorna och det ser så himla fint ut. Mycket nöjd med min investering. Hoppas du fick svar på några av sommarens frågor om de fina burkarna här.
/Sara Bäckmo

 

18. november 2019