fbpx

26. september 2019

Pastörisera äppelmust

Det är lätt att göra äppelmust som kan förvaras länge. Pastörisera musten på spisen och fyll på flaskor. Här är en rapport från vår senaste äppelmustning.

Små flaskor med varmt orange must ligger och står på träflis utomhus.

Den vackert orangea musten ser läskande ut och visst gör det sitt till att flaskorna är fina?

 

I helgen gjorde barnen och jag äppelmust. Det var första gången vi använde den nya äppelpressen, med tillhörande kross. Inte världens lättaste projekt att göra själv med fyra barn. Nästa gång ser vi fram emot mer handkraft och planerar in en ny pressning när Philip är hemma. Men resultatet blev fantastiskt gott. Nu har vi en hel back med ljuvlig pastöriserad äppelmust.

 

Äppelmust i press

Tidigare har vi bara gjort mindre mängder must hemma i en smidig råsaftcentrifug. Det funkar utmärkt och är ett bra tips till dig som vill prova musta. Jag har också lämnat äpplen till mustning hos vännerna på Rinkaby Gård och fått otroligt lyxig must tillbaka. Läs gärna mer om mustning på två sätt i länkarna nedan.

Äppelmust i råsaftcentrifug
Äppelmustning på Rinkaby Gård

 

Nu har jag alltså köpt en enkel liten press och en fruktkross för att kunna musta lite mer på hemmaplan. I framtiden hoppas vi kunna musta i större volym tillsammans med vänner, men vi har inte kommit så långt i planeringen än. Då kommer vi att försöka få till maskiner som kräver mindre handkraft, för att kunna jobba snabbare.

 

Äpplen ligger i vatten i en stor balja och ett barn sitter bredvid med munstycke till vattenslang.

Stationen för äppeltvätt var populär bland barnen. Tur det var en solig och fin septemberdag, med tjugo grader varmt.

 

Barn krossar äpplen i en äppelkross.

Krossen var svår för oss att hantera, den halkade bara omkring. Det ser så lätt ut på bild, men kraften vi/jag behövde lägga på maskinen för att veva runt äpplena gjorde att den flyttade på sig hela tiden. Vi behöver hitta en bättre teknik! Jag tar gärna emot tips.

 

Äppelmust sipprar ur en press och ner i en tratt.

Belöningen! Äppelmusten rinner fint ur pressen, ner i en tratt och vidare till en tiolitersdunk. Musten är jättegod och alla blir glada av det orangea guldet som vi tillverkat själva!

 

I helgens pressning hade i samlat ihop motsvarande ungefär två trädgårdskorgar med äpplen och fick från det drygt tjugo liter äppelmust. Vi har inga äpplen själva i år på grund av den sena frosten i maj och har samlat på oss lite hos vänner.

Processen såg ut så här

  • skölja äpplena i en stor balja
  • skära bort skadade delar
  • skära i klyftor (annars orkade vi inte dra runt krossen)
  • krossa frukten två gånger
  • pressa
  • fylla på dunkar och låta stå svalt ett dygn

Färsk äppelmust har en hel del klegg i sig som sjunker ner till botten när musten får stå. Jag tycker att det förbättrar smaken. Den pressade musten blir grumligare i färgen än den vi gjort tidigare i juicepress. Jag gissar att det har att göra med hur finfördelade äpplena krossas. Bägge funkar fint. Ju mer finkrossade äpplena är desto mer juice kan pressas ur dem.

 

Små och stora flaskor med varmt orange must ligger och står på träflis utomhus.

Till den här mustningen har jag köpt helt nya glasflaskor, med bred öppning som är lätta att diska.

 

Pastörisering för lång hållbarhet

Det allra enklaste är att frysa äppelmusten. Den kan läggas i frysen direkt efter att den tappats på burkar eller flaskor eller återvunna mjölkkartonger. Vi har dock ingen plats i frysen till äppelmust. Dessutom ville jag göra små utflyktsflaskor till barnen, som de kan ha med sig när skolan ordnar aktiviteter eller om vi i familjen vill göra något litet extra.

För att lagra must i flaskor behöver drickat först pastöriseras. Det finns flera metoder att göra detta på. En sida jag brukar läsa för att uppdatera mig är från Halfvede Musteri som jag länkar till nedan. Mycket enkel och bra information.

 

Läs mer: Att pastörisera äppelmust

 

Pastörisera äppelmust på spisen

Jag häller över musten i den största kastrull jag har, men häller försiktigt så att inte bottengrumset kommer med. Sedan hettas musten upp till 75 grader och står så i 15 minuter. Jag håller koll på temperaturen med en lång termometer.

Ungefär samtidigt som musten ställs på spisen ställer jag in flaskor/burkar och lock i ugnen för att steriliseras. De står på 100 grader i cirka 30 minuter.

Den varma musten hälls på flaskorna direkt och locket skruvas på. Sedan ställer jag flaskorna i en back eller på en bricka, inlindad i en filt. De ska svalna långsamt. Därefter förvaras de svalt, men det funkar också fint i vanlig rumstemperatur.

Det går utmärkt att pastörisera på spisen i en vanlig stor kastrull, men det krävs flera omgångar och ganska mycket tid. Det år vi, äntligen, får mycket äpple kommer jag att köpa ett särskilt kärl för pastörisering, samt en elektriskt uppvärmare. Se länkar nedan.

Pastöriserad must håller sig i minst ett år, ofta längre än så. Jag har på prov sparat flaskor i cirka 1,5 år och de har smakat underbart.

 

Små och stora flaskor med varmt orange must ligger och står på träflis utomhus.

De små flaskorna rymmer 2,5 dl och är perfekta för barnen att ha med på utflykt eller att sörpla till fredagsmyset.

 

Länkar till inköpsställe

Flera av er som följer undrar var jag har köpt prylarna jag använder till mustningen. Här är en sammanställning av länkar.

Äppelkross
Äppelpress
Råsaftcentrifug
Lång termometer
Fat för pastörisering och förvaring
Elektrisk uppvärmare - doppvärmare
Små flaskor
Stora flaskor

 

Små flaskor står tätt bredvid varandra, med en liten etikett med bokstav på locket.

Varje barn har fått tio flaskor must i den här omgången, alla märkta med namn.

 

Ett litet barn i färgglada kläder dricker must ur en flaska med sugrör.

Belöningen efter att ha stått ut med en stund då jag fotograferat. Alla mina barn älskar äppelmust och det är extra gott när man gjort den själv!

 

Den här omgången är i första hand till barnen, så att de ska ha god hemgjord äppelmust till sina utflykter. Av erfarenhet vet jag att det lätt blir tjat och gnat om vem som druckit mest och hur flaskorna fördelas. Det här råder jag bot på genom att redan på förhand dela upp flaskorna. Nu har varje barn tio flaskor var, tydligt märkta med bokstav för respektive namn. Föräldrarna har resten att disponera på bästa sätt.

Om du inte redan provat tycker jag det är hög tid att samla ihop lite äpplen och prova göra en omgång must. Det är inte så svårt som det verkar och du behöver verkligen inte göra en stor omgång först. Prova till exempel två kilo äpplen och se hur det blir. Eller välj päron, det är nästan ännu godare! Garanterat gillar alla i familjen musten och det är en fin upplevelse att göra den goda drycken hemma själv. Lycka till!
/Sara Bäckmo

6 svar till “Pastörisera äppelmust”

  1. Bengt Stråle skriver:

    Har äppelmust som är lagrad litet över 2 år enligt din beskrivning av pastöriseringen. Tappad på ½l ölflaskor och förslutna med kapsyl. Det är gott med egen must och man vet vad det är för äpplen den är gjord på. Aroma och Welthy ger god must, vinterfrukt ger alltid bäst resultat.

  2. Sandra skriver:

    Pratar vi om lagring i rumstemperatur då?

    • Bengt Stråle skriver:

      Om lagring av äppelmusten. Jag har det i ett källarrum, mellan 15 och 20 grader där jag även förvarar min honung som är tappad på burk och även vindruvsjose gjord på samma sätt som äppelmusten.

    • Bengt Stråle skriver:

      Sandra jag lagrar allt i källare som har en temperatur mellan 15 och 22 grader. Gör även must på vindruvor på samma sätt, men jag mal både äpplen och vindruvor i köttkvarn direkt mer i pressen med gott resultat.

  3. Karin Wagersten skriver:

    Äppelmustning är härligt! Vi hade också problem med krossen som gled omkring tills vi spände fast den med spännband. Vi satte krossen ovanpå en jättestor rostfri bunke på en stol och spände fast hela härligheten. Vi körde dock äpplena bara en gång i krossen, måste prova att köra två gånger och se om vi får ut mer då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *