Odla på liten yta - Grönsaker i backar
Kom igång med odling av grönsaker i backar! Här visar jag min odling med sex backar fyllda av grönsaksfröer och ger dig tips till hur du kan starta din egen lilla odling.
Jag får många frågor om hur man kan odla mycket grönsaker på liten yta. Det är så bra att göra synligt att också små ytor kan producera mat och jag vill gärna visa mer av detta! Ett första inlägg på temat "odla på liten yta" blir att visa hur enkelt det är att odla småblad i backar. I det här inlägget visar jag hur odlingen ser ut på senvinter/tidig vår och när det finns skörd ska jag uppdatera inlägget med bilder så du får se hur resultatet blir.
Tipsen i det här inlägget är perfekta för dig som har en liten radhustomt, en uteplats, balkong eller en annan mindre yta som du vill göra något kreativt med. Nu ska du få lära dig att odla i backar!
Varför odla i backar?
Backar av olika slag är lätta att komma över. Du kan använda mindre backar från matbutiken (så kallade "champinjonbackar") eller mer rejäla backar som kan köpas i detaljhandeln eller i trädgårdsbutiker på nätet. Undvik att odla i backar som saknar hål i botten. Det är allt för lätt att det samlas vatten i botten, som kan skada växterna. Backen ska ha likt ett "nät" i botten.
Om du inte har ett vanligt trädgårdsland att använda är det ett fiffigt att använda backar att odla i. Dessa kan ställas på bord, bänkar eller på marken och vara en provisorisk odlingsplats under en tid. Det är till exempel mycket enkelt att lägga några brädor över två bockar och sedan ställa backar ovanpå och under. På så vis får du plats med mycket på liten yta och kan dessutom ta bort odlingsplatsen när ytan behövs till annat.
Läs mer: Odla mat snabbt
Grönsaker till backar
Beroende på hur hög backen är så passar den till olika saker. I odlingen jag visar i det här inlägget använder jag låga backar för att odla småblad tidigt på säsongen. Det är mycket enkelt och ett bra sätt att komma igång med något att skörda snabbt.
Små grönsaker behöver sällan mycket jord att växa i. En låg back med kanske 8 cm jord i räcker gott och väl till en lång rad användbara grönsaker. Med ett gäng backar utplacerade på lämpliga platser kan en stor del av salladsgrönsakerna odlas på mycket liten yta. Om du dessutom har möjlighet att fylla på back-odlingen med nya sådder kan dina backar leverera mat under lång tid.
Här är förslag på grönsaker som passar att odla i backar:
- sallat
- rucola
- pak choi
- asiatisk kål
- rädisa
- runda morötter
- dill
- persilja
- basilika
- koriander
- spenat
- ärtskott
- salladslök
- rödbetsblast
- krasse
Gemensamt för dessa är att de har ganska små rotsystem. Därför lämpar de sig extra väl att odlas i backar, som ju har ganska lite jord. Det är svårare att lyckas bra med växter som har större rotsystem, eftersom de behöver mer utrymme, vatten och näring. En back med bara lite jord har svårt att ge mer krävande växter det de behöver för att växa bra. Men små växter, som dessutom bara växer en kort tid i backen, har inga problem att utvecklas väl.
Mitt förslag till dig som vill prova att odla i backar är att testa med ett gäng grönsaker som kan skördas ganska snabbt. Välj en sort per back, eller odla en halv back av vardera sort.
Läs mer: Odla småblad och skott av koriander
Hur gör man?
Till odling i backar kan du använda vanlig planteringsjord eller jord avsedd för grönsaksodling. Om du vill kan du använda en så kallad "urnjord", den innehåller lite mer näring än vanlig planteringsjord och gör att växterna klarar sig en längre tid utan att du behöver gödsla extra.
Fyll två tredjedelar av backen med jord. Du behöver inte lägga papper eller plast i botten och runt kanterna på backen, mycket lite jord trillar ur backen när du jobbar med den eller vattnar. Vatten kommer dock att rinna ut - oavsett om du använder papper i botten eller runt kanterna. I mitt tycke är det helt onödigt arbete.
Platta till jorden lätt och vattna rejält med en vattenkanna med stril, innan du sår. Du kan ställa backen på en plats där det inte gör något om det blir blött när du vattnar, och sedan lyfta backarna till sin rätta plats sedan.
Läs mer: Odla egen babyspenat hemma
Fröerna strösslas ut över jorden, så att de ligger tätt, men inte allt för tätt. Täck sedan med någon centimeter jord och platta till igen.
Ställ dina backar på ett bord/bänk, eller på marken där du vill ha din odling. Om du vill skydda underlaget kan du lägga en bit plast under. Vad som duger. Klipp en bit av en sopsäck, eller återbruka en plast från en leverans eller så.
Om du vill att din sådd ska ha det lite extra mysigt och gärna gro så snabbt som möjligt, då kan du lägga en fiberduk eller en bit genomskinlig plast över backarna. Då skapas ett litet mikroklimat, som ger sådden extra skydd och värme. Oftast gro fröerna fortare då. Se till sådden då och då och vattna med stril om det ser ut att vara torr.
Grönsakerna kan skördas från det att de är mycket späda. Skörda hellre än inte, eftersom risken är att växterna börjar gulna och tappa spänsten när de blir stora och trängs i backarna. Ät upp godsakerna medan de är som finast!
TÄNK PÅ ATT
så nya backar med några veckors intervaller, då har du skörd löpande under längre tid
backarna kan staplas ovanpå varandra under tiden fröerna gror, för att spara plats
ställ backarna på en plast så att inte underlaget förstörs
återanvänd jorden i backarna efter skörd
ta bort plasten när fröerna grott och växterna kommit upp en bit
Återbruka jorden
Jag vill gärna passa på att tipsa redan nu om att du bör ta tillvara på jorden i backarna, när grönsakerna är uppätna. Kasta inte jorden! Låt den återgå till nya projekt i din odling.
Jord som använts i backar en gång kan till exempel blandas med bokashi-kompost i en tunna eller plastback med lock och inom några veckor matas med ny energi. Det går också att blanda jorden med gödsel eller vattna med gödselvatten på den för att tillföra näring.
Bilderna nedan visar en back med spenat som nyss grott. Den spenaten växer i jord som jag gjort genom att blanda redan använd jord med bokashi-kompost. Jorden är näringsrik och har fin konsistens, och består alltså till största del av vårt gamla köks-skräp.
Läs mer: Såskola för nybörjare
Det är rent omöjligt att säga exakt när grönsaker sådda i backar ger skörd. Det beror på vilken grönsak du odlar, var du har backarna och hur vädret är. Spenat som sås på våren kan ge fin skörd sex veckor efter sådd och det tar ungefär lika lång tid för sallat. Småblad av pak choi kan bli färdiga efter bara fyra veckor och ärtskott klara så snabbt som på tio dagar. Om det är kallt ute efter sådd tar det förstås längre tid.
I min odling grodde spenaten tidigast, den såddes också några veckor innan övriga grönsaker. Pak choi 'Color Crunch Blend' grodde på knappt tre veckor. Dagen den tittade upp hade vi precis passerat en natt med -20 grader. Så länge vi väljer tåliga grönsaker spelar kylan ingen roll!
Du kan så bladgrönsaker och smågrönsaker i backar under vår, sommar, höst och vinter. Det är precis lika bra och användbart oavsett när du sår.
Lycka till!
/Sara Bäckmo