Gräslök - vårens första färska lök
Skördefest i mars! Fastän det är så tidigt på våren finns det flera grönsaker att skörda i min trädgård. Det är absolut ljuvligt! Här kan du läsa om hur jag skördar gräslök.
Idag vill jag titta in och påminna om gräslöken. Glöm för sjutton inte gräslöken! På våren är den bland de första som tittar upp, faktiskt den första på friland. I tunnelväxthuset har jag en annan flerårig bredbladig lök som vi redan skördat av ett tag.
Gräslök är en av grönsakerna som väcker frågor i min trädgård. Varför odlar du så mycket? Jag har kantat in två av fyra sidor på mittenkvarteret med gräslök, så det är rejält många plantor. Vid den här tiden på året älskar jag dem alla. Senare på säsongen kan jag svära lite, det erkänner jag.
Läs mer: Odla kinesisk gräslök
Jag väntar inte tills gräslöken blivit sådär hög och frodig som du känner igen från matbutikens knippor med gräslök. Nix. Så snart löktuvorna blivit knappt tio centimeter höga är jag där och knipsar så buketter med lök. När de är så småvuxna är lökstråna kompakta och fullmatade med mumsig löksmak.
Det finurliga med gräslök är att den snabbt växer upp igen efter att du skördat. Det vill säga, löken är liksom inte körd för att du börjar skörda tidigt. Löken börjar växa på en gång efter att du knipsat. Några dagar senare kan du skörda igen. Och igen. Och igen.
På våren använder jag gräslök ungefär som gul lök. Alltså, där jag vill ha gul lök petar jag i hackad gräslök istället. Köttbullar, pastasås, fiskgratäng och sallader. Gräslök funkar till allt. Om du tycker gräslöks-smaken är väldigt intensiv kan du fräsa lökhacket i lite smör så blir den mjukare på tungan. Samma som du gör med vanlig lök eller purjo. Ett annat tips är att finhacka gräslök på smörgås. Det är heeeeeeeeeelt ljuvligt gott! Nybakat bröd, färskost och gräslök. Mums.
Recept: Pasta med sås av lax och gräslök
Skörden vid tillfället när jag fotade använde jag till min godaste lax-så till pasta. Den äter vi i princip bara på våren och sommaren när gräslöken är som finast. Istället för färsk squash använder jag fryst riven squash och grovstrimlad morot. Prova!
Var nu inte blygsam med gräslöken och vänta på att en rejäl tuva ska bildas innan du börjar skörda. Knipsa, knipsa, knipsa. Och odla rejält många plantor så du kan skörda också när plantorna precis börjar växa upp på våren.
/Sara Bäckmo
29. mars 2021