Gott till julen
Så mycket gott det finns att äta till jul, gärna med ingredienser från trädgården! Här är ett gäng utvalda favoriter att njuta av under härliga dagar i december.
Nu när storhelgerna närmar sig med stormsteg vill jag passa på att dela några favoritrecept från Skillnadens kök och ge repriser på små tips från vårt eget enkla julfirande. Glöm inte att dra pilen över bilderna för att läsa bildtexterna och klicka på receptlänkar!
Det här brödet serverades på Teleborgs slott en lunch och jag bad om receptet. Jag fick ett storköksrecept till 20 limpor och har arbetat om det till att passa för två limpor. Det är ett sött bröd fullt av frukt och bär från trädgården. Mycket gott till ost en eftermiddag med te, eller till en lyxig helgfrukost i december. Maffigt att ställa fram på julbordet!
Till jul skördar vi och kokar grönkål, i skinkspad förstås. När vår äldsta pojk var knappt ett år var han ute på julafton och kollade läget i trädgården. Väl inne i hallen luktade både ungen och overallen väl konstigt. Han hade hittat en hel kastrull med något kul utanför trappen och lyckats välta hela den stora kastrullen med kallnat och geléat skinkspad över sig. Den julen smakade både kål och doppigrytan lite annorlunda.
Julen är en traditionsbunden mathelg. Och kanske är det framför allt min barndoms jular som ligger till grund för hur det ser ut på vårt julbord. Som ö-barn och med en mamma som drivit fiskaffär i många år har sill och lax varit på finplatsen. Min mammas inlagda sill är gudomlig! Vad jag minns var det mycket sparsamt med grönsaker just på julbordet när jag var liten... Hemma på Bökebacken är grönsaksrätterna något fler.
Firar hemma
Vi firar vår jul bara med barnen här hemma. Det är något vi planerade redan innan barnen blev ett helt litet gäng, att vi vill fira just julafton hemma. Alla får gå i tomtekläder, kan vara ute och leka, mumsa godsaker och vi gör alltid en julpromenad runt kvarteret med hunden. Det känns fint att inte behöva ha en massa sociala förväntningar just den här dagen och istället kunna ta hand om varandra. Vi älskar verkligen att vara hemma tillsammans! Till er som är medlemmar på sarabackmo.se ska jag berätta mer om våra jultraditioner i en Sara säger snart.
Varje år hör det till att göra det här enkla fruktgodiset. Jag gör bara små mängder, för med fyra små mumsare i huset lyckas godiset oftast bara finnas till i några timmar innan någon upptäckt skatten. Ingen idé att försöka bunkra alltså! Det fina med godiset är att det är superenkelt att göra och att variera helt efter eget tycke och smak. Välj frukt eller bär efter vad som finns att skörda och välj sedan smaksättning och sötning.
Hela min digitala receptsamling ligger gratis för dig att söka i. Där finns bra kategorier för dig som är ute efter särskilda rätter och du kan också söka utifrån vad som passa den säsong som är just nu.
Till recepten: Skillnadens mat
Vad äter du på jul? Dela gärna med dig av dina bästa mattips! Vi njuter lite extra av att gå ut i tunnelväxthuset och göra en sallad på vintersallat, spenat, vinterportulak och andra gröna blad som serveras med apelsin. Mycket läckert!
/Sara Bäckmo