Frysa mangold i platta paket
Mangold är en av de bästa grönsakerna att odla för att kunna frysa blad till vintern. Här beskriver jag hur du kan frysa mangold på ett bra sätt och snabbt kunna tina bladen till matlagningen.
På sensommaren växer mangold kraftigt. Med lite mer regn än under högsommaren frodas plantorna och det finns massor att skörda. Mangold är god att äta nyskördad, gärna tillagad i vardagsmaten. Se receptförslag nedan.
Stekt mangold med färsk vitlök
Gnocchi med mangold och rotsaker
Scones med gröna blad
I den nya videon här nedanför visar jag min favoritsort av mangold, som jag odlade för första gången förra året - 'Lucullus'. Videon är textad på svenska.
Förvälla mangold
Bästa sättet att förvara mangold till senare är att frysa bladen. Jag föredrar att förvälla dem innan infrysning, det lär förbättra konsistens, smak, utseende och hållbarhet.
Gör så här
- Skörda blad, men se till så att det inte blir mer än du klarar av att ta hand om på en gång.
- Repa bladen från den kraftiga mittnerven, skölj om du tycker att det behövs.
- Koka upp vatten i en stor kastrull, salta lätt och lägg i bladen.
- Koka i cirka fyra minuter och häll bladen i ett durkslag.
- Spola i kallt vatten tills värmen försvunnit.
- Krama vattnet ur en näve blad och lägg i en påse. Om du vill kan du väga, cirka 250 gram i var förpackning är lagom. Mangold som köps fryst förpackas ofta i 250 grams-förpackning och många recept är anpassade efter det.
- Pressa ut luften ur påsen och platta till innehållet. Förslut och stoppa i frysen.
Påsar med platt innehåll tinar snabbare än om bladen fryses i en stor klump. Om påsen är helt tät kan bladen tina ännu lite snabbare om du lägger påsen i en balja med vatten. Det är också praktiskt att ha bladen frysta i mindre förpackningar som är lagom att ta fram vid matlagningen.
Bladen håller sig lätt fina i ett år framåt, men de brukar vara uppätna lagom till att nästa sommar levererar nya blad.
Läs mer om mangold:
Övervintra mangold
Mangold ger stor skörd i trädgården
Tips för blommande mangold
Hoppas du har fin mangold att ta hand om i trädgården så du kan njuta av den i maten också under vintern!
/Sara Bäckmo