Frysa mangold i platta paket

Mangold är en av de bästa grönsakerna att odla för att kunna frysa blad till vintern. Här beskriver jag hur du kan frysa mangold på ett bra sätt och snabbt kunna tina bladen till matlagningen.

Gröna stora blad med vita mittnerver.

Nyskördad mangold av sorten 'Lucullus' ska frysas in.

 

På sensommaren växer mangold kraftigt. Med lite mer regn än under högsommaren frodas plantorna och det finns massor att skörda. Mangold är god att äta nyskördad, gärna tillagad i vardagsmaten. Se receptförslag nedan.

 

Stekt mangold med färsk vitlök
Gnocchi med mangold och rotsaker
Scones med gröna blad

 

I den nya videon här nedanför visar jag min favoritsort av mangold, som jag odlade för första gången förra året - 'Lucullus'. Videon är textad på svenska.

 

 

Förvälla mangold

Bästa sättet att förvara mangold till senare är att frysa bladen. Jag föredrar att förvälla dem innan infrysning, det lär förbättra konsistens, smak, utseende och hållbarhet.

 

Gör så här

  • Skörda blad, men se till så att det inte blir mer än du klarar av att ta hand om på en gång.
  • Repa bladen från den kraftiga mittnerven, skölj om du tycker att det behövs.
  • Koka upp vatten i en stor kastrull, salta lätt och lägg i bladen.
  • Koka i cirka fyra minuter och häll bladen i ett durkslag.
  • Spola i kallt vatten tills värmen försvunnit.
  • Krama vattnet ur en näve blad och lägg i en påse. Om du vill kan du väga, cirka 250 gram i var förpackning är lagom. Mangold som köps fryst förpackas ofta i 250 grams-förpackning och många recept är anpassade efter det.
  • Pressa ut luften ur påsen och platta till innehållet. Förslut och stoppa i frysen.

 

En hög med påsar innehållandes blad, på ett fat.

Så här ser den förvällda mangolden ut, förpackad och klar till frysen.

 

Påsar med platt innehåll tinar snabbare än om bladen fryses i en stor klump. Om påsen är helt tät kan bladen tina ännu lite snabbare om du lägger påsen i en balja med vatten. Det är också praktiskt att ha bladen frysta i mindre förpackningar som är lagom att ta fram vid matlagningen.

Bladen håller sig lätt fina i ett år framåt, men de brukar vara uppätna lagom till att nästa sommar levererar nya blad.

 

Läs mer om mangold:
Övervintra mangold
Mangold ger stor skörd i trädgården
Tips för blommande mangold

 

Hoppas du har fin mangold att ta hand om i trädgården så du kan njuta av den i maten också under vintern!
/Sara Bäckmo

22. augusti 2019

11 svar till “Frysa mangold i platta paket”

  1. Jenny skriver:

    Jag fryser det mesta i "platta paket", svamp, mangold, köttfärs o.s.v.
    Förutom att det tinar upp snabbt så får det plats mycket bättre i frysen också.
    (Brukar köpa IKEAs billiga ZIP-påsar)
    Jenny

  2. Grethe Borge skriver:

    Hei Sara!
    Kjempeglad i mangold. Den har mye nitrat og bør man da varme flere ganger?
    https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/gronnsaker_frukt_og_bar/er_det_riktig_at_spinat_ikke_bor_varmes_opp_flere_ganger
    Men det handler vel om praktisk løsning og hvor mye og lenge man varmebehandler.

  3. Birgit Sunnanbo skriver:

    Jag tar vara på stjälkarna också. Medan bladen kokar hackar jag dem i cm-stora bitar. Sedan kokar jag dem i samma vatten som jag kokat bladen i i ca 4 min och fryser dem sedan. 1-2 dl blir lagom till t ex köttfärssås. Passar även bra till fisk

  4. Julia skriver:

    Håller med, min franska pojkvän äter till exempel hellre stjälken i mitten än bladen! Jättegott att steka länge med smör och ha till stekt potatis eller pytt i panna.

  5. plingman skriver:

    Hej! Tack för att du lärt mig älska att odla och äta mangold! Jag undrar dock alltid över förvällningen... När man har en gryta kokande vatten och häller i alla bladen så slutar det ju koka och tar ibland flera minuter innan det kokar igen. Ska man beräkna tiden från att man lägger i grönsakerna eller från att det börjar koka igen? Alltså måste vattnet upp i hundra grader?

    (håller med övriga - stjälken kan vara kvar, en hackar bara lite tätare där så det inte känns trådigt)

    • Ursula Bossel skriver:

      Jag brukar koka "spenatsoppa" på mangold blad. Smakar i princip likadan, en aning starkare smak. Om jag inte säger att det var mangold - ingen kan gissa det. (I spenat soppa kokat på spenat brukar jag alltid ha lite vitpeppar och det är förmodligen därför). Stjälkarna använder jag i grönsakssoppor och olika grytor.

  6. […] sätt att ta tillvara på överblivna grödor är att förvälla dem, speciellt spenat och mangold. Sara Bäckmo berättar hur det går till. Förväll och frys in, och ta fram när du vill göra grytor eller varför inte stuvad spenat i […]

  7. Gerd Mellberg skriver:

    Jag har alltid trott att man förväller grönsaker före infrysning för att näringsvärdet ska bevaras.
    Nu hör jag om fler och fler odlare som struntar i förvällningen.

  8. Anneli skriver:

    Mangold används med fördel i dolma som annars görs i blad från vindruvsväxten. Stjälkarna skärs bort men hackas i bitar och används i den blandning av klibbande ris och övriga grönsaker och kött alternativ qorn ( passarjättebra som vegetariskt alternativ). Mangold är mycket omtyckt i Mellanöstern och att göra en gryta med hälften vindruvsblad och mangolddolmar är vanligt.

  9. Flora Freschi Pennerborn skriver:

    Ta vara på de grövre vita stjälkarna, panera (ägg ströbröd), stek dem i olja, gott till grillat

  10. Flora Freschi Pennerborn skriver:

    Tillägg:stjälkarna skall vara förvällda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *