21. augusti 2018

Gnocchi med mangold och rotsaker

Lyxig mat som är enkel att göra. Det är gnocchi, det! Här är en god variant på blandade rotfrukter och mangold som passar att laga under hela året.

Två händer, ett mörkblått förkläde och ett bord med en tallrik full av gnocchi och grönsaker.
Ingredienser
  • 200 g mangold eller spenat
  • 800 g skalade rotfrukter
  • 1 ägg
  • 0,5 msk salt
  • minst 5 dl vetemjöl
  • bladlök
  • bacon

Gnocchi görs av smet där det är enkelt att gömma mycket grönsaker. Ofta görs de med potatis, men vår vana trogen gör vi dem med de rotsaker som vi har bäst av just nu. Då varierar smaken över året. Extra fint blir det att smaksätta på olika sätt och matcha med smarriga röror och såser. I det här receptet använder jag mangold.

Gör så här:
Riv mangoldbladen från mittnerven och koka mjuk i ca 5 minuter.
Spola i kallt vattet, krama ur vattnet och hacka fint.
Koka rotfrukter (potatis, palsternacka, jordärtskockor, rotselleri och morot är grönsaker som passar fint) mjuka.
Häll bort kokvattnet och mosa rotsakerna.
Blanda i övriga ingredienser och baka in mjölet. Degen ska vara kletig men hanterbar.
Dela degen i mindre delar, rulla ut längder och dela i små "klumpar" som består av ungefär 1 msk deg.
Koka upp en stor kastrull lättsaltat vatten.
Lägg i degklumparna i kokande vatten och låt koka tills de flyter upp till ytan. Plocka upp med en håslev och låt rinna av i ett durkslag.
Stek gnocchin i rikligt med olivolja, tillsammans med hackad bladlök och bacon.
Lägg i en skål och toppa med riven hård ost, parmesan eller liknande.

Servera med en god sallad, vitlöksfrästa mangoldblad och yoghurt.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *