Stäng menyn

Frukostbröd med gurka och honung

Det här fina brödet rymmer en stor slanggurka och får en fin fräsch smak. Perfekt för dig som har stor skörd av gurka eller råkar ha en över i kylen.

Bröd blir många gånger mycket fint med rivna grönsaker i. Här är en variant med riven gurka i. Jag har använt en stor ormgurka av sorten 'Suyo Long'.

Du behöver:
5 dl grovt riven gurka (ungefär en hel slanggurka)
50 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
3 msk honung
ca 18 dl vetemjöl (plus mjöl till utbakning)
1 msk salt

 

En hög med riven gurka.

Riven gurka innehåller mycket vatten, därför minskar jag ner på övriga degvätskan till 4 dl.

 

Gör så här:

  • Riv gurkan grovt, du behöver inte skala den innan.
  • Lös jäst i vatten och vänd ner gurka och honung.
  • Blanda i mjöl och knåda degen ordentligt. Jag bakar den 10 minuter i maskin.
  • Låt degen jäsa i bunken 45 minuter.
  • Baka ut frallor (ca 30 st), limpor (2 st) eller platta bröd (2 st).
  • Låt bröden jäsa 20 minuter under bakduk.
  • Grädda frallorna cirka 8 minuter i 250 grader, limpor cirka 30 minuter i 200 grader och platta bröd 15-20 minuter i 225 grader.

 

Närbild på en platt brödkaka.

Det luftiga brödet har en len och frisk smak av gurka och honung.

 

Frallor: Dela degen i tre stora delar, knåda var del till en tjock korv och dela den i tio delar. Jag rullar inte mina frallor utan lägger dem med snittytan uppåt på plåt med bakplåtspapper.

Limpor: Dela degen i två stora delar, vik degen upprepade gånger (se knep i Surdegsbröd som på Skillebyholm) och lägg med vikytan nedåt i en mjölad bak-korg eller snittytan uppåt i en smord bakform.

Brödkakor: Dela degen i två stora delar, platta ut degen eller kavla till en cirka 4 cm tjock kaka. Lägg på bakplåtspapper på plåtar och skär kakan i portionsbitar innan den jäser.

Bröden går mycket bra att frysa. Det är ett bra sätt att att baka bröd på överskott av skörd och stoppa i frysen till senare. Gurka är ju annars inget vidare att just frysa.
/Sara Bäckmo

18. augusti 2017