Föröka vinbär: Ta sticklingar!
På våren är det lätt att ta sticklingar av svarta vinbär. Om du inte har egna på tomten kan du fråga en vän om du kan få knipsa några kvistar för att prova. Så här gör du.
Nu har mina svartavinbärsbuskar satt fart efter vintervilan! Jösses så många knoppar och nya skott som vill leva den här våren. Det gör mig så glad! Alla mina svartavinbär är förökade med sticklingar från grannarna Göran och Inga-Britt en bit nedåt backen. Jag har förstås inte en susning om vilken sort det är, men eftersom de uppenbart vuxit under lång tid här i vår by kändes det rätt och rimligt att de skulle leva vidare också i min trädgård.
Nu har det dock blivit så att jag vill flytta på några av mina vinbärsbuskar, utan att att jag listat ut var buskarna ska stå. Jag behöver ta bort dem för att nyttja ytan till annat helt enkelt och har bestämt mig för att ge bort buskarna till vänner. För att säkerställa att jag själv har många plantor den dag jag behöver, tar jag sticklingar innan plantorna grävs upp och flyttar hemifrån.
Det går bra att ta sticklingar av svarta vinbär från vintern till efter skörd.
Läs mer: Underbara rosa vinbär i min trädgård
Att ta sticklingar
Det är en fin tid att föröka vinbär med sticklingar på våren. Nu är det mycket kraft i plantan och de nya skotten rotar sig snabbt. Det är väldigt enkelt!
Jag knipsar av några av de tunnare kvistarna i toppen av plantan. Välj inte de förvedade, hårda delarna av växten. Det gör inget om de har knoppar eller små blad som växer. Kvisten kan vara till exempel 10-30 cm lång, beroende på hur du vill använda den sedan.
Dra bort blad eller knoppar nertill på sticklingen och sätt den i ytterkanten på en stor kruka fylld med jord. Du kan använda jord från trädgården, kompostjord eller köpt planteringsjord. Det är bra om krukan du använder är av plast. Det är nämligen viktigt att jorden hålls fuktig under tiden sticklingarna rotar sig, i en lerkruka torkar det lättare ut.
Läs mer: Råsaft av vinbär
Det tar ett gäng veckor, kanske två månader, för sticklingarna att utveckla rötter. Under tiden brukar jag låta krukan stå på skuggigt ställe, just för att inte innehållet ska torka ut. Så småningom kan man känna att sticklingarna "sitter fast" på lite annat sätt än förut. Dessutom kan det synas rötter i dräneringshålen på undersidan av krukan.
Då är det dags att lyfta upp sticklingarna för nästa steg.
Läs mer: Gör egna torkade vinbär
Sätt i kruka
Jag tycker att det bästa är att sätta sticklingarna i egna krukor då de rotats, istället för att sätta dem ute i landet eller på den slutliga växtplatsen. De är fortfarande lite ömtåliga när de är helt nya. Om de sätts rakt ner i jorden är det lite svårare att komma ihåg att ta hand om dem och de är utsatta för lite olika risker, typ hund, katt, barn, gräsklippare och sånt. Så sätt dem i egna krukor och gärna på halvskuggig plats där de inte torkar ut.
Läs mer: Beskär vinbär
Fler växter att föröka
Buske eller uppstammad?
När du tar sticklingar kan du själv bestämma vilken form din planta ska ha. Det kul! Jag har fina plantor på gång som ska bli uppstammade vinbärsplantor, där jag formar dem på en hög stam och låter en krona bildas på toppen. Du kan läsa mer nedan om hur jag gör dessa.
Läs mer: Gör en uppstammad vinbärsbuske
Du kan också välja att göra en tydligt buskform på plantan eller skapa en växt med bra förutsättningar för att forma en solfjäder som passar att spaljera till exempel.
När du tagit sticklingarna kan du knipsa av toppen på en del av dem. Dessa växer fram sidogrenar eller skott där knopparna sitter. Andra sticklingar kan du låta bli att toppa och dessutom ta bort knoppar eller små utväxter längs sticklingen - utom i toppen. Då växer den på höjden. När den vuxit så högt som du önskat knipsar du av toppen och då grenar sig växten.
När man väl tar sticklingar kan man lika gärna passa på att ta många! En del av det kan jag ge bort, alltid blir det någon som blir glad.
Tänk på att det går att föröka många andra bärbuskar på precis samma sätt. Den enda jag tycker du ska vara försiktig med är blåbär, eftersom de har väldigt speciella krav.
/Sara Bäckmo
03. april 2021