Stäng menyn

Dags att ta sticklingar av lavendel

Det är mycket enkelt att föröka lavendel genom sticklingar. De förvandlas snabbt till fina små plantor - alldeles gratis.

Lavendel

 

På vårkanten, när solen börjat värma något men det fortfarande inte är alltför behagligt ute, är det dags för mig att beskära lavendel. Det finns flera bud kring vad som ger snyggast buske; att klippa mycket eller att klippa lite. Jag klipper rejält. Hela busken kapas till cirka 10 centimeter över marken och formas till en liten fin kudde.

Självklart använder jag materialet som skurits bort till sticklingar! Många sticklingar blir det.

Jag är lat och ägnar inte särskilt mycket tid åt att fjäska med de små stickorna. De hårdaste förvedade delarna klipps bort, liksom de mjukaste toppdelarna och kvar blir en 10-15 centimeter lång liten pinne. Jag drar bort bladen längst ner och sätter sedan sticklingarna tätt i en plastbalja. Vattnar och placerar byttan på en lagom varm men skuggig plats utomhus. Det går också att driva upp dem i växthuset, men då måste du vara mer försiktigt med att hålla efter så inte jorden torkar ut.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Lavendelsticklingar

Sticklingarna placeras i en balja på varm men skuggig plats. De här togs i månadsskiftet mars-april.

 

Det brukar vara utmärkt att förvara sticklingar av lavendel under bärbuskarna i köksträdgården. Där är det ofta varmt, men skuggigt, med den fördelen att jag ofta passerar och då också blir påmind om att vattna.

I augusti-september har flertalet av sticklingarna fått ordentliga rötter och blivit egna små plantor. Då sätter jag ut dem på växtplatsen direkt. Det går också att övervintra dem i krukor och låta dem växa till sig där under nästkommande säsong. Då blir plantorna större till den säsong de sätts ut.

Vi videon nedan kan du följa med när jag visar mina sticklingar och hur de rotat sig.

 

 

Jag tar många sticklingar, men gör som sagt arbetet väldigt enkelt. Använder inga produkter för att främja rotbildningen, drar inte av en liten gren med "klack" som sägs göra växten mer villig att rota sig eller använder något annat knep. Däremot sätter jag ett stort antal sticklingar och i genomsnitt blir det fina plantor av 75 % av dem.

Och jo, det blir många plantor. Men det går väl inte att ha för många lavendel?
/Sara Bäckmo

 

08. april 2015