Stäng menyn

Ta sticklingar av basilika

Jag skippar vattnet när jag tar sticklingar av basilika. Rakt ner i jorden är min melodi. Sticklingar av basilika ger många plantor och mycket blad att skörda under lång säsong.

 

Närbild på en planta basilika

En planta basilika grenar sig fint när toppen klipps av och blir buskig i sitt växtsätt.


Eftersom jag har gott om plats i tunnelväxthuset i år odlar jag mycket basilika. Vi äter den i första hand färsk på smörgås, i sallader och såser. Bra år fryser jag basilika, det ska jag berätta hur jag gör lite senare. Plantorna växer i krukor i tunnelväxthuset, men också rakt ner i jordbäddarna som utfyllnad mellan meloner och paprikor.

Mycket vill ha mer och de fina plantorna av basilika passar så bra att föröka med sticklingar. Det vanligaste är att knipsa toppar av plantorna och sätta i vatten. Där får sticklingarna snabbt rötter och kan sedan sättas i jord. Men jag tycker det är lättare att sätta sticklingarna direkt i jord, då spar jag ett moment i arbetet.

 

Läs mer: Basilika för sen skörd

 

Närbild på en stickling som jag håller i handen

Sticklingen behöver inte vara lång för att bli en fin ny planta. Se till att det finns ett bladpar bara som kan nypas bort och sedan hamna under jord.

 

Gör så här

  • Fyll upp med planteringjord i krukor eller tråg. Vattna i förväg om jorden är mycket torr.
  • Klipp av toppen på en kvist basilika strax under ett bladpar.
  • Dra bort de nedersta bladen längs stjälken.
  • Gör ett litet hål i jorden och pilla ner sticklingen där.
  • Vattna med fin stril.

 

Varmt och fuktigt

Sticklingen behöver stå varmt för att rota sig snabbt och må bra. Jag har satt sommarens sticklingar i ett pluggbrätte med 35 celler och ställt hela tråget i en stor plastback med lock i tunnelväxthuset. Locket står på glänt dagtid och ligger på under natten. Det är varmt och fuktigt hela tiden runt sticklingarna, då trivs de fint.

Den första dagen slokar basilika lite efter chocken att ha klippts bort från moderplantan och blivit nerstucken i jord. Kort därefter repar den sig och bara några dagar efter planteringen sätter den ny fart. Det här sättet att föröka basilika är väldigt bra och ger på kort tid många nya plantor, mycket snabbare än sådd.

 

Plastback med sticklingar i.

Mitt tråg med sticklingar fyra dagar efter att de satts i jord.

 

Plantera om?

Beroende på hur säsongen utvecklar sig får plantorna antingen bo kvar i pluggbrättet eller skolas om i nya krukor. Hösten kan bli supervarm och lång, det vet man ju aldrig på förhand, och då får basilikan växa vidare i enskilda krukor. Skulle det bli kallt väldigt snabbt kanske jag bara klipper ner bladen en gång eller två till frysen utan att ha planterat om.

Eftersom basilika brukar växa villigt som krukväxt inomhus gör det inget om det blir många plantor. Se till att ta några sticklingar du med så du har gott om blad att skörda!
/Sara Bäckmo

26. juli 2017