Stäng menyn

Ta sticklingar av tomater

För att få många plantor av tomat utan att för den sakens skulle så väldigt många frön - prova att ta sticklingar! 

Tre sticklingar av tomat ligger på marken.

Här är tre fina sticklingar som jag tagit av större tomatplantor.

 

Det som är bra med tomater är att de lätt utvecklar nya rötter från stammen. Lite fuktig jord runt stammen gör att nya rötter bildas på bara några dagar, det är därför de är så tacksamma att plantera i djup jord om plantan har blivit väldigt ranglig. Som stickling hämtar den raskt ny fart när den lämnat moderplantan och får bo i egen kruka.

 

 


 

 

Gör så här

  • Fyll en kruka med jord, vanlig planteringsjord går bra.
  • Välj ut sticklingar från tjuvarna som vuxit fram längs huvudstammen. De sitter i fästet där bladen sitter fast på stammen, de är lätta att känna igen. Välj om du kan en som är så stor att den redan utvecklat blommor.
  • Klipp av sticklingen från plantan.
  • Ta bort de nedersta bladen.
  • Gör ett hål med en pinne i jorden och pilla ner sticklingen där. Putta till jorden så sticklingen står stadigt.
  • Ta fler sticklingar och sätt i samma kruka om du vill.
  • Vattna.

Efter några dagar börjar plantan utveckla nya rötter och kanske två veckor senare är plantan redo att sättas ut på växtplatsen eller planteras i ny stor kruka.

 

En liten grön kvist på tomatstammen.

I ena bladvecket har en liten ny tomatkvist vuxit fram. Den klipper jag av och använder som stickling.

 

Tre sticklingar med bara stjälkar ligger på marken.

Sticklingarna kan vara i olika storlek och ändå utveckla rötter på jättefint sätt. Här har de nedersta bladen tagits bort.

 

Välj rätt tidpunkt

Det är på våren sticklingarna ska tas, annars hinner inte tomater utvecklas på den nya plantan. Och det är därför jag är mån om att välja sticklingar som har nära till blom. De har helt enkelt ett försprång. I växthus är säsongen längre och där kan man experimentera mer med att ta senare sticklingar. Jag brukar se månadsskiftet maj-juni som last call för tomatsticklingarna, så om du kastar dig över plantorna nu hinner du antagligen få bra skörd.

 

Varför sticklingar?

Sticklingar är ju ett jättebra sätt att föröka plantor på, särskilt tomater som är så otroligt lätta. Dessutom producerar tomaterna enormt många sidoskott/tjuvar som ändå ska plockas bort och de kan vi använda för att föröka plantorna. Perfekt. Plantorna kan odlas för att ge skörd under sommaren.

 

krukor med tomatsticklingar står på marken i tunnelväxthuset.

Tre krukor med några sticklingar i varje. Om några veckor har de rötter och kan planteras på ny växtplats.

 

En del vill också ta sticklingar för att övervintra mindre plantor av sorter som kan ge tidig skörd i en inomhusodling eller helt enkelt för att få igång plantor tidigt istället för att så från frö. Själv har jag ofta fina plantor som övervintrat inne och som på våren får bli moderplantor till nya tomatplantor för tidig skörd, genom sticklingar

Sorterna jag förökade med sticklingarna i de här tre krukorna är 'Isis Candy', 'Coyote' och 'Sweet Virginia'.

 

 

Det finns mycket mer att läsa på sarabackmo.se om tomater och flera videos på min YouTube-kanal, bland annat serien ovan där ni får följa ett gäng tomatplantor från sådd till skörd. Sök på sajten efter tomater genom att använda förstoringsglaset uppe till vänster på förstasidan (dator) eller i menyn (mobil).
/Sara Bäckmo

31. maj 2017