Stäng menyn

Del 2 i tomatserien: Dags för utplantering

Nu planterar jag om tomater som såtts på våren. Massor av tips kring hur jag hanterar de små plantorna, planterar och vattnar. Dessutom gör jag ett test av olika slags jord för att se var tomaterna trivs bäst.

Sara sitter i solskenet utanför en lada och planterar i stora krukor.

 

Ja! Nu är det äntligen dags att plantera om mina små vårsådda tomat-älsklingar. Plantorna har gjort sin första tid i livet inomhus under extrabelysning och sedan mitten av april har de stått ute i tunnelväxthuset. Nu åker de ner i varsin kruka och blir del av ett litet jord-experiment:

 


Läs mer om min tomatodling på sajten:
Att odla tomter utan jord
Om långa, rangliga tomatplantor
Vintersådd tomat - 48 sorter

 

 

Tre krukor vattnas i tunneln.

 

Nu står de tre tomatkrukorna i tunnelväxthuset och de ser ut att ha etablerat sig fint. Jorden i krukan med trädgårdsjord blir väldigt kompakt och dessutom hård i ytan, så där måste jag luckra lite med jämna mellanrum så luft och vatten kan söka sig ner till rötterna. Det ska bli spännande att utvärdera lite senare.

Plantorna får växa till sig lite nu så tar vi en titt om några veckor och ser hur de utvecklats och vad de behöver då. Det är för sent nu att så tomater, men perfekt under maj att ta sticklingar av tomat. Läs här hur du gör: Ta sticklingar av tomat.

Nedan kan du se den första delen i serien om tomater från sådd till skörd:

 

 

Övriga inlägg och artiklar om tomater kan du läsa på sarabackmo.se genom att söka efter tomater på sajten. Använd det lilla förstoringsglaset längst upp till vänster på startsidan på datorn, eller i menyn i mobilversionen. Här kan du till exempel läsa hur jag odlar tomater på friland, hur jag beskär plantorna och hur jag eftermognar tomater som inte hunnit bli röda utomhus.

Lycka till med dina tomater!
/Sara Bäckmo

13. maj 2018