Stäng menyn

Att odla tomater utan jord

Förra sommaren odlade jag tomater i krukor fyllda med gräsklipp, ingen jord tillförd alltså. Ett experiment som gav hygglig skörd.

Det är något lite kittlande i att utmana principer och föreställningar om vad vi behöver för att odla. Inte för att det alltid är den lättaste vägen, men för att det helt klart är intressant att veta vilka alternativ som står till buds. Till exempel tycker jag det är spännande att prova odla utan jord.

I min trädgård bygger jag ju många odlingsytor som består till största delen av växtmaterial och hushållskompost. Det kan till exempel vara en hög med bokashi-kompost eller trädgårdsskräp som jag odlar potatis eller squash i, eller en kruka med växtdelar och kompost som täcks med bara lite jord.

Förra sommaren gjorde jag experiment med att odla rakt i gräsklipp, i krukor. Gräsklipp plus sand är ju en oslagbar kombination, säger de som praktiserar Nils Åkerstedts fina metod (läs om den på hans fenomenala blogg I huvudet på en trädgårdsmästare, och glöm då inte bort att den här odlar-gurun har passerat 90 år!!!). Jag har inte tillgång till sand och har inte provat den metoden, än. Men gräsklipp har jag gott om!

 

Så här gjorde jag
Under sommaren hade jag fina plantor av självsådda tomater som jag lyft upp från friland och satt i små krukor. När dessa var redo att planteras om fyllde jag krukor till hälften med gräsklipp, en lerkruka och en plastkruka. Gräset var inte färskt utan hade legat en tid i plastsäck.

Läs gärna: Smart sätt att spara gräsklipp

När krukan fyllts till hälften vattnade jag och pillade ner min planta. Gott om gräsklipp lades i runt plantan, mer vatten och sedan ställdes krukorna i tunnelväxthuset.

Anledningen till att jag valde att ha plantorna i tunneln är för att jag är så noga med att vattna där. Krukorna ställdes rakt på jorden, utan fat. Det tycker jag är ett smidigt sätt för att inte plantorna ska torka ut så lätt. Eftersom gräsklippet är luftigt var jag noga med att vattna ordentligt och regelbundet.

Tomaterna växte snabbt och gav fin skörd, men inte lika mycket som andra krukodlade sorter som växte i ren jord. Fast de plantorna var heller inte självsådda och sent planterade.

Eftersom jag odlade sorter som självsått sig på friland är jag inte helt säker på vilka sorterna var.

 

En tomatplanta placerad i kruka.

Krukan är inte så stor, men tomaten har inte så lång växtsäsong nu när den planteras på sommaren och får nöja sig med storleken.

 

En kruka fylld med gräsklipp.

Här har gräsklipp packats runt tomaten. Klippet är inte färskt utan har legat ett tag i påse.

 

Svårare med krukor
Att odla i växtmaterial i till exempel pallkrage är mycket lättare än att odla i krukor fyllda med växtdelar, tycker jag. Mycket material som samlas på ett och samma ställe håller fukten på bättre sätt och en större volym gör att nedbrytningsprocessen sätter fart. Det blir med andra ord en fungerande kompost och komposter är riktigt bra att odla i.

I en kruka är det annorlunda. Även om det är en stor kruka blir volymen ganska liten. Krukor torkar ut och kräver mer passning. En stor växt kräver dessutom mycket näring och vill med största sannolikhet ha påfyllning under säsongen. I en odlingslåda behöver jag inte vara lika noga, om den är uppbyggd likt en kompost alltså.

Tidigare har jag odlat i halvbrunnen kompost, ensilage, löv och liknande men jag har inte odlat tidigare i enbart gräsklipp. Jag hoppas att jag kommer ihåg att experimentera vidare med just det nästa sommar.

Tips för att lyckas med krukodling i organiskt material:

  • Se till att det organiska materialet packas ordentligt, utan att vara allt för hårt packat.
  • Lägg gärna i lite jord från ett trädgårdsland för att plantera in mask och mikroorganismer som kan hjälpa till med nedbrytningen.
  • Vattna materialet ordentligt så inte plantorna torkar ut.
  • Om plantor behöver bindas upp kan det vara svårt att sätta stödpinnar i den egna krukan.
  • Välj rätt plantor, med stora kraftiga rötter som boar in sig i materialet och inte skadas av några luftfickor.

 

Varför utan jord?
Min trädgård är fylld av härlig jord, perfekt att odla i. Men frilandsjorden är inte optimal för krukodling, den kan bli väldigt tung och kompakt i en kruka. Finare och lättare kompostjord gör sig bättre i kruka. Om jag inte har tillräckligt behöver jag köpa och det är helt enkelt min snåla ådra som tycker det är bättre att slippa köpa mer än jag behöver. Köpt jord består till stora delar av torv och om jag kan låta bli att köpa är det bra.

Och sen är det bara roligt att prova. Jag menar, vissa saker blir otroligt lyckade kombos. Mina odlingslådor byggda av ogräs (se video ovan) är en fenomenalt lyckad grej som jag gjort i flera år, med toppenfint resultat. Och bokashi i krukor likaså. Kräver minimalt med jord.
/Sara Bäckmo

 

26. december 2017