Stäng menyn

Brytbönor - Tips för skörd

Det finns en jätteviktig sak att tänka på med brytbönor. De måste skördas! Vad du än gör, låt dem inte sitta kvar länge på plantan. Skörda!

De goda brytbönorna är färdiga att skörda tidigt i juni i mitt tunnelväxthus. Bönorna kallas också för haricot verts.

 

För några år sedan träffade jag en vän som för första gången odlade brytbönor i sin trädgård. Vännen tyckte inte brytbönorna var så mycket att ha, de gav inte så mycket. Dessutom var de inte så goda.

När vi pratat en stund fick jag veta mer om hur hen odlat och skördat sina bönor och kunde utifrån det genast säga vad som gått snett. Ett vanligt nybörjarmisstag, som är lätt att åtgärda om man vet hur man ska göra. Hoppas att det här blogginlägget kan ge tips till dig som odlar brytbönor för första gången.

 

Läs mer: Odla brytbönor i soil blocker

 

Från blommorna utvecklas pyttesmå mini-bönor, syns alldeles ovanför blomman i mitten. De är så gulliga!

Bönorna växer snabbt i sommarvärmen i växthuset och gillar klimatet här, under förutsättning att de får mycket vatten.

Dessa bönor sattes i landet i april, i tunnelväxthuset. Syftet är att ge brytbönor tidigt innan plantorna på friland börjar att producera.

 

Vad är brytbönor?

Brytbönor är gröna smala bönor som odlas på låga, mellanhöga eller höga plantor i trädgården. De skördas omogna, alltså innan fröerna inuti bönorna svällt och blivit stora och bulliga. Bönorna kallas för haricot verts, vilket är franska och betyder "grön böna".

Det finns också brytbönor som är gula och purpurfärgade, med samma växtsätt. De gula bönorna kallas för vaxbönor och de purpurfärgade kallas just för purpurbönor. De lila bönorna förlorar sin färg vid tillagning och blir då mörkt gröna, inte lika klargröna som just de gröna brytbönorna.

Bönorna odlas och skördas på samma sätt, oavsett vilken färg bönorna har och oavsett vilken höjd plantorna har. Dock måste mellanhöga och höga brytbönor odlas vid ett växtstöd. Det behöver inte de låga sorterna, de sköter sig själva helt.

 

Läs mer: Guide till olika slags bönor

 

Du känner säkert igen brytbönor. De kallas också för trädgårdsbönor och haricot verts. De är långa, slanka. Kokas de kort tid är de krispiga, kokas de längre är de mjuka.

 

Hur skördas brytbönor?

Brytbönor skördas när bönorna inuti baljan är omogna. Helt omogna. Bönan ska vara helt slät och ganska tunn. Tidigt på säsongen är det inte många bönor klara och då är det extra viktigt att skörda bönorna, fastän de är få. Låt dem inte sitta kvar på plantan!

Bönplantans enda syfte är att producera frö. Det görs genom att plantan blommar och därefter producerar en bönskida. Inuti skidan växer växtens frö - bönorna. När växten producerat ett antal fullgångna bönskidor där fröerna utvecklats väl, ja då tacklar växten av. Den har gjort sitt.

Om bönorna skördas frekvent, från det att man ser att bönorna börjar få en bra storlek, tar man alltså bort möjligheten för växten att producera frö. Det blir en signal till växten om att rappa på och producera fler bönor och möjligheter till frö. Växten tillverkar då bönor på löpande band och fortsätter så tills den blir helt utmattad och så småningom tacklar av och vissnar. Vi tackar och tar emot!

 

Läs mer: 28 skördetips för sommargrönsaker

 

Låt dem inte sitta kvar

Det min vän gjort var att hen missat att skörda bönorna. De hade vuxit fram på plantan, men hen visste inte när de skulle skördas och lät dem sitta kvar. Bönorna inuti skidan började mogna och därmed producerade inte växten så mycket mer efter en tid. Och när hen väl fick tummen ur och provade att skörda några bönor, ja då hade de vuxit sig för stora.

Övervuxna brytbönor blir mycket kraftigare i "köttet", ofta trådiga och inte alls så angenäma att äta. Bönorna inuti är stora och kräver längre tillagning för att ens gå att käka. Det är absolut mat, men inte den typ av böna som vi ser framför oss när vi odlar brytbönor.

Skörda i rätt tid!

 

Plantor av bönor är inte så dekorativa i trädgården som många andra grönsaksväxter - det syns bara blad.

 

Bönorna hänger ofta under bladverket och syns inte ovanifrån.

 

Jag odlar nästan bara låga sorter av brytbönor, de är så himla enkla och behöver aldrig bindas upp eller tas hand om.

 

Som odlare med blogg och vilja att inspirera andra till att både odla och skörda, skulle jag säga att det är ganska vanligt att främst nya odlare missar att skörda i den bästa tiden. Och när man misslyckas tänker man ofta att det blivit så för att man är en dålig odlare. Det är så synd! Om något går snett ska du fråga någon om råd och få tips så att du kan göra annorlunda nästa gång. Det finns nästan alltid något att göra annorlunda och få bättre resultat!

Ett tips är att gå med i min medlemsgrupp på Skillnadens för glatt häng i bästa och finaste gänget av odlare. Vi har en synnerligen vänlig och välkomnande grupp på Facebook! Där delas tips i massor och vi hjälper varandra på många olika sätt. Dessutom gör jag många livesändningar där från min egen trädgård och har frågestunder där både stort och smått avhandlas för att hjälpa odlarvänner på olika sätt. Jag hoppas vi ses där!

 

Läs mer: Gå med i Skillnadens medlemsgrupp!

 

Varmt lycka till med bönorna i din trädgård. Glöm inte att skörda dem tidigt och sedan fortsätta skörden - i rätt tid!
/Sara Bäckmo

26. juni 2024