Stäng menyn

Odla bönor i soil blocker

På sommaren passar det bra att så nya bönor för skörd på sensommaren. Jag har sått mina brytbönor i soil blocker. Här kan du läsa mer och få tips!

Brytbönor sådda i soil blockers står klara för utplantering på en bricka. En fin servering för en odlare!

 

Bönor är verkligen lätt som en plätt att odla. Perfekt gröda för oss som vill så nya grönsaker på sommaren att fylla ut i landen med. Och samtidig få värdefull skörd som mättar och ger bra mat på bordet. Brytbönor är gröna, gula eller purpurfärgade tunna bönor som växer från höga eller låga plantor. De lägre plantorna hinner ge fin skörd också från sådd på sommaren och är ett bra val för oss bön-älskare.

 

Köp soil blocker med 25% rabatt i min webbutik

 

Brytbönorna blir i runda slängar färdiga från sådd till skörd på cirka 8-10 veckor. Vädret måste vara bra, med skön värme och lagom mycket fukt i jorden. Om bönorna sås för tidigt på våren kan plantorna växa sämre, eller inte alls. Om bönorna sås för sent på sommaren är det risk att de inte hinner ge skörd innan det blir för kallt. Vanligtvis brukar sådd hela juni och halva juli hinna ge skörd på sensommaren. Brytbönor är därför en bra gröda att så i början av sommaren för att få plantor som kan ersätta ytor i trädgårdslandet där det blivit tomt.

 

Bönorna är sådd i jordblock som skapas med hjälp av redskapet soil blocker. Detta är varianten som heter Mini 4, den trycker ut fyra fina mindre jordblock.

Bönor sås när det är varmt utomhus. Fröerna ska gro inom bara några dagar. Om det tar längre tid, eller om jorden är för kall och/eller för blöt, är det risk att fröerna ruttnar. Här är bönorna cirka tio dagar gamla.

 

Bönor i soil blocker

Bönor av alla sorter (och också ärter) passar bra att så i soil blocker, alltså små jordblock som trycks ut med hjälp av redskapet som kallas för soil blocker. Dessa jordblock gör det möjligt att odla utan att använda plastkrukor och är ett fint sätt att odla enkelt och hållbart. Plantorna blir lätta att hantera vid utplanteringen och bönorna utvecklas mycket fint.

Jag har gjort mina jordblock med redskapet i storlek Mini 4, som trycker ut fyra kvadratiska block bredvid varandra. Jag har använt vanlig planteringsjord och tryckt ut blocken på en bricka tätt tillsammans. Bönorna är sådda en och en i ett djupt hål som trycks ut i ovansidan på blocket med hjälp av en pigg som monteras inuti redskapet. Insatsen följer med vid köp av soil blocker från www.sarabackmo.se.

Sådden har täckts med jord och därefter stått i mitt tunnelväxthus för att gro. Från sådd till utplantering tar det cirka två veckor.

Till sådd på sommaren odlar jag bara sorter av brytbönor och skärbönor som växer på låga plantor. De utvecklas snabbare än de höga sorterna och blir färdiga till skörd innan sommaren är slut.

 

Tips: Se mitt föredrag Odla i soilblocker digitalt 27-30 juni 2024

 

Vid utplanteringen hämtar jag bara min bricka med jordblock, bryter blocken från varandra och sätter ut i landet.

 

Varje enskild planta utvecklas så fint i jordblocken. De är enkla att plantera eftersom jag sparar ett moment med att inte behöva hantera någon kruka.

 

Utplantering i odlingslådor

De små bönplantorna som växer i soil blocker är lätta att lyfta upp från brickan jag sått dem på. Och de är så gulliga! Det är verkligen praktiskt att ta sin planta, plantera och sedan inte behöva hantera några krukor. Bara att fylla på brättet med nya jordkuber och så något nytt.

Jag planterade mina nysådda bönor i odlingslådor i mitt nya kvarter i köksträdgården. Höga lådor fyllda med jord och trädgårdsskräp. De växer bredvid höga ärter, dill och sallat.

Bönor ska helst sättas ut i landet innan de blivit hemskt rangliga och långa. Eftersom de växer snabbt är det risk att plantorna växer för mycket i för näringsfattig jord om de står länge i jorden de såtts i. Bättre att sätta ut snabbt på växtplatsen - då är plantorna knubbiga och fina fortfarande och växer kanonfort och fint i nya jorden. Jag sätter plantorna på ungefär samma djup som tidigare.

 

Läs mer: Guide till olika slags bönor

 

Nu växer bönorna i hemmabyggda pallkragar, tre på höjden. I lådan växer från vänster; märgärter, dill, brytbönor och sallat.

 

Pallkragarna i mitt nya kvarter i köksträdgården skymtar till vänster i bakkant. Ärter och bönor blir en fin fondvägg i olika höjd som avtecknar sig mot huset på sensommaren.

 

Bönor som passar att så i soil blocker på sommaren är till exempel:

- brytbönor (gröna)
- vaxbönor (gula)
- purpurbönor (lila)
- skärbönor (gröna
- skärvaxbönor (gula)
- blomsterbönor

De olika kokbönor (kallas också för torkbönor och spritbönor) som finns har betydligt längre utvecklingstid och passar inte för sådd på sommaren. De hinner inte bli färdiga. Bondbönor har så stora fröer att de kan vara svåra att så i mindre jordkuber. Men de kan med fördel sås direkt i landet istället och ger skörd på ungefär samma tid som brytbönorna.

Lycka till med sådden,
hälsar Sara Bäckmo

25. juni 2024