Förodla svartkål inomhus
Min förodling av svartkål frodas! Här får du se bilder på min kål och läsa massor av tips till dig som har lust att förodla svartkål inomhus på vintern och våren.
Svartkål är en av alla fantastiska kålsorter som är stor poäng med att odla själv hemma. Den här bladkålen brukar finnas i grönsaksdisken i butiken och en del tjusiga recept innehåller svartkål. Ofta är det ganska lite som används. Annat är det när man har stora fina plantor av svartkål i trädgården. Då vill man äta den hela tiden och blir duktig på att använda både i matlagningen (som ingrediens i random maträtter) och också som tillbehör. I vår familj är smörstekt och/eller gräddstekt svartkål en favorit!
Vi som inte orkar vänta på sommarens skörd av svartkål kan odla den för skörd mycket tidigare på året. Just nu har jag fina plantor av svartkål på gång i min förodling och jag tänkte därför passa på att ge några tips utifrån det.
Tips: Var med på mina digitala temakvällar och lär dig förodla i soil blocker och plugg!
Jag startar svartkål tidigt inomhus för att skörda från krukorna inne på vintern, och för att skörda i varmbänk och tunnelväxthus utomhus. Om vintern/vårvintern är dräglig rent temperaturmässigt kan vissa plantor från den tidigaste sådden till och med odlas utomhus i skyddade lägen.
Den kål som huvudsakligen ska odlas utomhus startar jag vanligtvis från vintersådd eller senare sådd i tunnelväxthuset. Men det beror också på hur våren blir. Skulle just den här vintern ta slut jättefort och temperaturen hålla sig kring nollan utomhus redan i mars, då kanske jag ändrar mig och gör annorlunda.
Läs mer: Odla tidig kål som på Skillnadens
Sådd i december
Plantorna på bilden ovan startades i en bredsådd i december. Fröerna strösslades ut över fuktig jord i ett odlingstråg. Efter jul skolades de om i enskilda krukor, en kruka till var planta. Krukorna är i storlek 7,5 cm, återvunnen plast och rejäla krukor som kan användas om och om igen. Det gillar jag! Jorden är vanlig planteringsjord. Den är lätt fuktad vid omplanteringen så att växternas rötter ska etalera sig fint.
När bilderna på de större plantorna tas har det gått exakt två veckor sedan omplantering. Visst är det häftigt att se utvecklingen. Man blir så glad!
Läs mer: När ska man plantera om?
Förutom att bredså svartkål går det också fint att odla dem i små soil blockers. Det är väldigt praktiskt! De små blocken är lätta att hantera och små plantor kan till och med sättas ut lätt direkt på odlingsplatsen utan att behöva hantera en kruka. Väldigt fiffigt! Min första sådd i soil blockers innehåll dock ingen svartkål i år, eftersom jag hade så fina plantor från december. På bilden nedan ser du en urgullig salladskål i soil blocker, den ska skolas om i en storlek större block endera dagen.
Tips: Köp en egen soil blocker - odla utan krukor
Skötsel inomhus
Svartkål hör till kålväxterna som växer rakt upp, med en rejäl stjälk. De ska inte bilda ett klassiskt kålhuvud utan skördas istället blad för blad nerifrån stjälken och upp. Du ser i bilder här i inlägget hur den färdiga plantan ser ut senare på säsongen. Växtsättet gör att svartkål (precis som andra typer av grönkål - svartkål hör till grönkålssorterna) är lite känslig för värme och brist på ljus. Om växterna står på en väldigt varm plats och dessutom får för lite ljus, är det risk att plantorna blir rangliga.
Läs mer: Tre viktiga tips om växtbelysning
Efter omplantering står därför mina plantor under växtbelysning i vårt kanske svalaste rum - vårt sovrum. Vi har ingen värme på här (gillar sova svalt) och temperaturen på vintern växlar kanske mellan 13-16 grader. Växtbelysningen är tänd 14 timmar per dygn just nu (för att inte störa för mycket när vi sover...) och alstrar lite värme till växterna när den är på. Här står plantorna nu och bara växer.
Jag kommer inte att gödsla de här plantorna alls. Min förhoppning är att det är lagom att plantera dem i växthuset innan det är dags att plantera om. De plantor som inte får plats på växtplatserna jag förberett odlas vidare i större krukor (11 cm i diameter) i tunnelväxthuset.
Vänd på krukan
Ett tips till dig som vill förodla inomhus och bli duktig på att se hur plantorna mår och vad de behöver, är att då och då vända på krukorna och kika på undersidan. Dessutom är det bra att då och då ta ut plantan ur krukan och kika. Varför då?
På undersidan av krukan får du en hint om hur tillväxten är. Om pigga nya rötter tittar ut ur dräneringshålen (alltid använda kruka med dräneringshål - aldrig krukor utan) vet du att växten trivs. Se till att det inte är för fuktigt eller rent av blött under krukan och på brickan där krukan står. Stående väta är en grogrund för ohyra - undvik det.
Om du försiktigt klämmer på krukans sida och puttar lite på botten så kan du lätt lirka ut plantan ur krukan. Det här är jättebra och nyttigt att göra då och då! Då ser man precis hur fint rötterna utvecklas, om det är någon ohyra i jorden, om det är för torrt, för blött och om allt ser ok ut. Utifrån det blir man liten klokare och får lättare att avgöra vad plantorna behöver - istället för att gissa.
Läs mer: Såskola för nybörjare - Förodling inomhus
Hur mår mina svartkålsplantor?
Mina svartkålsplantor ser ut att må jättebra! I första hand syns det för att alla plantor har nya blad på gång. De äldre bladen har vuxit avsevärt på kort tid och färgen på bladen är magisk. Svartkål ska ha lätt matta och mörka blad - precis som på bild. Och de ska vara lite buckliga. Den här sorten heter 'Nero di Toscana' och blir ganska hög.
Läs mer: Enkla fakta om tio kålsorter
Som jag sade har rötterna utvecklats kanon på de här två veckorna. De pyttesmå fjunen som nästan ser ut som vitt ludd eller mögel runt rötterna, är pyttesmå delar av rötterna som suger upp vatten och näring ur jorden.
Jag vattnade mina plantor igår, men jag ser att det redan är ganska torrt i krukan. Då vet jag nu att jag behöver vattna lite varje dag - men bara på svartkålen. Sallaten intill drar inte alls lika mycket vatten. Om jag fortsätter att vattna så plantorna håller sig friska och fina, kommer de att växa jättemycket de kommande veckorna. Och det är ju bra. Men det betyder också att jag måste skynda mig att förbereda växtplatserna i tunnelväxthuset. Eftersom jag haft influensa några veckor har jag inte alls hunnit med som jag tänkt, så nu vet jag vad jag behöver prioritera när det blir mildväder: att göra iordning växtplatser till svartkålen.
Skörda inomhus
Alla de här plantorna är kanske lite overkill att ha utomhus tidigt på våren? Jag kan inte riktigt bestämma mig. När de börjar ta större plats kanske jag kommer fram till att jag offrar några till tidig skörd i fönstret inomhus. Då skolas de om i 11 cm-krukor för att växa och skördas om vartannat tills plantorna är helt slut. Ingen pardon - bara att äta.
De små bladen är väldigt smakrika. Godast tycker jag är att strimla dem fint och använda på smörgås. Men oftast tar jag bara ett blad i farten och belönar mig med.
Läs mer: Skillnadens recept med kål
Tips om förodling av svartkål
Om du inte har ett växthus att sätta ut tidiga plantor i tycker jag att du ska vänta med att förodla all typ av kål inomhus. Kål växer fort och trivs inte i kruka länge, särskilt inte inomhus där det ofta är lite för varmt, lite för mörkt och lite för mycket ohyra (lössen kommer som ett brev på posten till varje förodling - tro mig).
Kål som ska planteras utomhus kan förodlas inne cirka 4 veckor innan utplantering om du vill sätta ut små plantor, eller 6-8 veckor innan utplantering om du vill ha stora plantor som hunnit skolas om några gånger. De större plantorna ger tidigare skörd.
Läs mer: När är det dags att plantera utomhus?
Kål kan planteras ut när det är lite kyligt ute men bör inte stå i ihållande vinterväder med minusgrader (kål som odlas tidigt i växthus är undantaget här, de tas bort från växtplatserna innan effekterna av tidig kyla ställer till problem). Det är svårt att säga vilka temperaturer man ska gå efter, men tänk att det ska vara plusgrader. Och blir det frost bör du kunna skydda dina små plantor så de inte fryser. Många kålväxter är tvååriga. Det betyder att de växer fram blad år ett och blommor och frö år två. Vintern däremellan är en signal till kålen att gå i blom. Om små plantor utsätts för hård kyla går de i blom redan år ett, det är därför du ska undvika detta så gott det går.
Här i zon 3, Småland, planterar jag ut min kål från april - beroende på hur våren är.
Om du vill prova att förodla svartkål redan nu, även om du inte har ytor att odla dem på, så kan det absolut vara idé ändå. För att det är vansinnigt roligt. För att plantorna är fina. För att man kan prova äta dem och se hur de smakar. För att det kanske funkar att plantera ut ändå.
Tips: Bli medlem och följ min odling med sådd, utplantering, skötsel och skörd!
Hoppas du blev glad av några pigga kålplantor så här på din skärm. Lycka till med odling och sådd av en riktigt fin kål!
/Sara Bäckmo