Snålröra på tomat och squash
Gör enkel tomatröra av mestadels squash. Ett utmärkt sätt för att använda skörden av de stora frukterna och samtidigt snåla på tomaterna. En snålröra helt enkelt!
Röra på tomat och squash gör jag flera gånger i veckan under skördetid för att fylla upp förrådet i frysen. Den får en mycket fin smak efter att grönsakerna bakats länge i ugnen. Här använder jag nästan all squash jag odlar och den är jättefin att dryga ut med. På så sätt får vi mycket tomatsås utan att egentligen behöva använda så mycket tomater.
LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023
Du behöver:
Två mellanstora squash
Några tomater
Sju lökar, spelar ingen roll vilken färg
Klyftor av två hela vitlökar
Olivolja
Vinäger
Honung
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 125-150 grader.
Klä en plåt med djupa kanter med bakplåtspapper så att det når upp längs kanterna.
Klyfta tomater och lök och lägg i plåten tillsammans med skalade vitlöksklyftor.
Skala squash, skär i mindre bitar och lägg på plåten.
Ringla över några matskedar olivolja och honung.
Skvätt över lite vinäger. Salta
Baka grönsakerna mitt i ugnen i cirka 2,5 timme. Rör om någon gång då och då.
När grönsakerna bakats färdiga läggs de i en skål och mixas med stavmixer till ett mos. Låt svalna och frys in.
Ju fler tomater som används desto mer tomatsmak blir det på röran. Det går lika bra att använda mogna som halvmogna. Röran är god att använda i pastasås, lasagne, köttfärssås, grytor, soppor eller som smörgåspålägg. Genom att dryga ut tomaterna med nästan 2/3 squash kan jag göra mycket röra utan att använda så mycket av den värdefulla tomatskörden. Röran blir också mycket god om paprika, chili eller aubergine bakas med övriga grönsaker. Skörden styr vad som finns i.
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.
Jag använder oftast inga kryddor i utan tillför det senare när maten lagas.
/Sara Bäckmo
05. september 2015