Stäng menyn

10 grönsaker att så i mars

I mars spirar vårkänslorna i takt med att marken tinar. Det är dags för många av oss att så - både ute och inne. Här finns tips!

Röda pallragar i tom köksträdgård i vårsol.

I mars är det smått kaos på sina håll efter vintern. Dags att ta tag i bäddar och odlingslådor - en efter en - och se till att så!

 

Mars är en underbar månad, med stora möjligheter och mycket glädje i trädgården. Om du redan petat ner fröer i jorden ser du snart att det börjar att gro. De perenna växterna ger sig till känna i tinande mark och vårsolen ger lust och längtan efter fler gröna projekt.

Om du odlat grönsaker tidigare har du antagligen redan några sådder på gång sedan tidigare, men jag ser att många är ännu inte förstått att mars är en riktig pang-månad för sådder av grönsaker. Därför hoppas jag extra mycket på att det här inlägget ska få riktigt många att ge sig ut i landen med fröpåsarna i högsta hugg. Hör upp, det är dags att så!

 

Bli medlem och följ arbetet dag för dag i Skillnadens Trädgård

 

I mars passar det fint att så lite av varje direkt ute i trädgården. Det behöver inte alls vara varmt i jorden. Det räcker att det översta lagret av jord har tinat, det gör det lättare att så. Om du inte orkar vänta på att jorden tinar - då sår du ovanpå frusen jord och täcker med ett lager tinad planteringsjord på påse, till exempel.

Nu kan du så en första omgång av vissa snabbväxande grönsaker, liksom grönsaker som tar längre tid på sig att utvecklas. Du kan också fortsätta att så vissa grönsaker inomhus, vi kallar det för att förodla.

 

Sara håller i en korg med fröer

En korg kommer lastad med fröer - dags att så! Foto: Ida Sjöö.

 

Så utomhus

När jag skriver "så utomhus" tänker jag i första hand på sådd rakt ner i landet, vilket kan vara rakt i marken eller i en pallkrage, odlingslåda, stor back eller kruka. Det funkar också att så i ett växthus, oavsett om det är gjort av glas eller plast. Du kan också så i backar eller stora krukor i ett uterum, på en balkong, veranda eller annat kyligt utrymme. Det gör inget att det fortfarande är kallt på nätterna, till exempel med minusgrader. Dessa fröer klarar sig ändå, även om de skulle gro tidigt. Släpp oron och våga prova!

 

Sallat

Du kan så alla typer av sallat utomhus i mars. Lättast är att strössla ut fröerna i en rad i landet och täcka med jord. Om du vill kan du senare gallra (ta bort) några plantor i raden så att växterna inte står så tätt tillsammans. Oftast är det ok för de här första sådderna att stå ganska tätt, plantorna kan skördas då bladen är mycket små. Om du vill odla sallat och sätta enskilda plantor är det bättre att så sallat i ett litet tråg (ute eller till exempel i ett växthus) och senare plantera ut plantorna en och en.

 

Läs mer: Tips för att odla sallat

 

Dill

Dill är en utmärkt grönsak att så tidigt på våren utomhus. Strössla ut fröerna tätt, tätt i en bred rad och täck med lite jord. Fröerna ska inte sås ett och ett med någon centimeters avstånd. Dill kan vara knivig att lyckas med och chansen att få en riktigt snygg rad med dill är större om du sår fröerna tätt.

 

Närbild på sockerärter på en planta.

Sockerärter finns i olika färger och höjd. Till de tidigaste sådderna väljer jag gärna en låg sort som ger skörd lite tidigare än höga sockerärter.

 

Sockerärter

Vanliga platta sockerärter kan sås i hyfsat kall jord. Välj inte ärter som kallas för märgärter och brytsockerärter, dessa gror bäst i något varmare jord. Den tidigaste skörden av sockerärter får du om du sår sockerärter av sorter som inte blir så höga. Min favorit för tidig skörd är 'Norli', men även högresta sorter gror bra när det är kyligt. Så sockerärterna i en rad med små kluster av 3-5 fröer, 5-10 cm ifrån varandra.

 

Rädisor

De bästa rädisorna sås tidigt på våren, när dagarna fortfarande är korta och svala. Om du sår rädisor sent på våren är risken stor att de växer dåligt, men mer blast och väldigt liten rädis-rot. Så fröerna med 1-2 cm avstånd i en rad, eller strössla fröerna glest över en bredare/större yta.

 

Läs mer: Varför blir det inga rädisor?

 

Morötter (sommar- och vintermorötter)

Tidiga morötter ger tidig skörd, men bara om du väljer tidiga sorter. Morötter som kallas för tidiga morötter eller sommarmorötter ger skörd ungefär tre månader efter sådd, medan de sorter som kallas för sena morötter eller höstmorötter blir klara senare. Jag sår gärna sommarmorötter i en fåra, där fröerna strösslas ut ganska grunt. Jag är inte så noga med avståndet mellan fröerna, då de tidigaste morötterna kan växa ganska tätt. Så fröerna i ett land där du lätt kan vattna, eftersom morötter måste ha jämn fuktighet i jorden för att gro bra.

 

Ett knippe späda morötter ligger på marken med grön blast.

Sommarmorötter nyskördade på försommaren. Dessa är spädare än morötter som beskrivs som sena eller som vintermorötter.

 

Bondbönor

Normalt sett är bönor dömda att misslyckas vid tidig sådd, men då bondbönor inte är en böna utan en ärtväxt så funkar de utmärkt att så i mars. Bondbönor kan förodlas och planteras ut, men det ger oftast lika tidig skörd att så direkt i landet. Jag sår mina bondbönor i små hålor, kanske 10-20 cm djupa. Tre fröer i varje håla. Fröerna gror tidigt och växer upp till stadiga kluster som ger tidig skörd. Bondbönor är en av sommarens finaste delikatesser - missa inte att odla dem!

 

Läs mer: Bondbönor kan sås tidigt

 

Förodla inomhus

I mars har dagsljuset utomhus blivit så bra att du kan förodla i fönster inomhus utan problem - utan växtbelysning. Se till att sådder och små plantor står i fönster där de nås av ljus, inte någon meter innanför där det är mörkt. De flesta som odlar grönsaker driver upp plantor inomhus, för att sedan sätta ut dem i landet när det blivit varmare ute. Det finns en lång rad grönsaker som passar att förodla inne i mars, här är några förslag.

 

Potatis

Om du vill ha tidig skörd av potatis, kanske redan till midsommar, kan du förodla potatisen inomhus. Lägg sättpotatis på jord, eller plantera knölarna i en liten kruka. Ställ potatisen på en sval (10-15 grader) och ljus plats. Det tar ungefär 3-5 veckor för potatisen att växa fram både rötter och lite blast, därefter kan växten planteras ut. Sätt gärna de första potatisarna i krukor i växthus eller på en skyddad plats utomhus, då ökar chansen för tidig skörd.

 

Läs mer: Tips för att odla potatis hemma

 

Tomater i en stor klase på gröna plantor..

Jag odlar merparten av mina tomater utomhus på friland. Där blir skörden ofta större än i växthusen.

 

Tomater

Mars är en fin tid att starta sådder av tomater, eller egentligen är det nu eller aldrig. Om du sår tomater i april är risken stor att du inte hinner få någon skörd, så se till att peta ner din fröer i jorden nu. Tomater behöver förodlas i krukor innan de planteras ut när jorden är varmare. Oavsett om du odlar låga eller höga sorter så ska tomaterna sås och planteras om på samma sätt, det är väldigt enkelt. Ett tips är att bredså fröer, för att få plats med många tomtplantor på liten yta.

 

Läs mer: Tips för att odla potatis hemma

 

Salladslök

En riktigt god grönsak att förodla inne i mars är salladslök. Lök är en vardaglig grönsak som används vid i princip varje måltid och just salladslök är uppskattad för att den växer så snabbt. Så fröerna i kluster i en pluggbox eller i ett pluggbrätte. Du kan också strössla ut fröerna i ett tråg. När det blivit lagom varmt ute i maj brukar plantorna vara stora nog att planteras ut. Tänk på att inte så lökfröer ett och ett, då är det stor risk att plantorna senare förstörs. Lökfröer sås bäst med flera fröer tillsammans.

 

Stor frodig grönkål

Vill du ha grönkål till jul är det en god idé att så kålen nu i mars. Foto: Ida Sjöö.

Kål

Det är en klassiker att starta kålsådden inomhus i mars. Kålsådd tidigt på våren ger fina plantor som du kan sätta ut i landet i maj. All kål förodlas på samma sätt, det är lätt att lära sig. Så flera fröer i en liten kruka och plantera sedan om växterna till egna krukor när de blivit stora nog att hanteras. Det är lagom att så kål 6-8 veckor innan den ska planteras ut i landet. Utöver att så kål inomhus kan du också så den här fenomenala grönsakgruppen ute i växthus, uterum, inglasad balkong eller liknande. Fröerna är mycket tåliga för kyla, liksom plantorna när de väl tittar upp.

 

Läs mer: Såskola - förodling för nybörjare

 

Det är vanligt att nya odlare tror att det är för kallt ute för att så tidigt på våren. Om du tvivlar på om det funkar kan du förhoppningsvis finna lite inspiration i att vi är otroligt många som sår både i januari, februari och mars. Tricket är att veta vilka grönsaker du ska så. Ovan har du en lista att utgå från, där du inte behöver tänka nåt alls själv. Bara gör't. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

17. mars 2022