Vitlökssalt med sting
Det här blir ett ljust, vackert och smakrikt salt med vitlök och chili att använda till mycket. Särskilt gott på smörgåsgrönsaker och kålsallader.
Det stora förrådet av vitlök från förra årets skörd behöver decimeras innan årets lökar ska upp ur jorden. Nu gör jag det härligaste vitlökssaltet på överskottet.
Det här blir ett ljust, vackert och smakrikt salt att använda till mycket. Särskilt gott på smörgåsgrönsaker och kålsallader. Vitlöksklyftorna går förstås bra att ersätta med färsk vitlök som ännu inte klyftat sig och blasten från växten.
Gör så här:
Mixa cirka 4 deciliter skalade vitlöksklyftor med 1-2 små mogna jalapenos (mild chili). Tillsätt lite vatten om smeten blir för fast.
Tillsätt 0,5 dl finkornigt salt och rör om.
Bred ut massan på rundlar av bakplåtspapper och torka i torkapparat. Du kan också torka på låg värme, ej mer än 50 grader, i ugnen med ugnsluckan på glänt.
Då smeten torkat till en hård kaka mixas denna till ett fint pulver.
/Sara Bäckmo
[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46133" yod yot ]
14. juli 2014