Vintersådd av nio sorters sallat
Jag har börjat göra mina vintersådder nu och det är så härligt att peta ner fröer i jorden. Här kan du läsa om min stora vintersådd av sallat i tunnelväxthuset.
Att vinterodla och på olika sätt sträcka ut både växt- och skördesäsongen är något som roar mig. Inte minst för att jag har en anledning att vara ute. Oavsett årstid är det skönt att fylla lungorna med frisk luft och fingra på fröer och dofta jord. I söndags gjorde jag äntligen min första vintersådd i tunnelväxthuset, lite rekreation efter att i några dagar skrotat omkring inomhus.
Läs mer: Vad är vintersådd?
En bädd av bara sallat
Vanligtvis gör jag vintersådder av många olika slags grönsaker i täta rader. Jag brukar se framför mig ytan liten som en blandad salladsskål, med lite av varje i olika smaker och former. Men i den här bädden har jag bestämt mig för att gå all in för sallat. Förutom en liten sektion som redan är höstsådd med spenat, så blir det minst nio sorters sallat här.
Det här är en av tunnelväxthusets bästa växtplatser. En bädd med djup och näringsrik jord, mestadels byggd av gammalt varmbänks-innehåll, bokashi-kompost och mängder med växtmaterial. Jag matar bädden ständigt så att nedbrytningen hela tiden pågår och ger jorden och mikrolivet det bästa av det bästa. Under sommaren har bädden täckodlats, men inför vintersådden har jag tagit bort täckmaterialet. Det har jag gjort för att inte kyla ska isoleras i jorden under täckmaterialet när det eventuellt fryser lite, samt för att jag vill kunna så tätt i bädden utan att behöva ta hänsyn till täckmaterial som eventuellt dråsar ner i så-fårorna.
Vi har fortfarande oerhört milt här i Småland och inte en minusgrad så långt väderleksprognosen sträcker sig. Temperaturen pendlar mellan enstaka plusgrader nattetid till sex grader plus under dagarna ungefär. Man kan vänta ytterligare en bit in på vintern med att göra sin vintersådd, det är ingen brådska. Jag tycker det är kul att starta tidigt och se vad som funkar och inte. De flesta vintersådder brukar bli bra, även med tidig start.
Läs mer: Sallat gror svalt
Sorterna jag valt
- Tennis Ball Lettuce - en pytteliten huvudsallat i storlek som en tennisboll
- Garnet Rose - en helt vinröd vacker romansallat
- Little Gem - en mycket liten och supersmaskig romansallat som passar utmärkt för vintersådd
- Sanguine Ameliore - en spräckling löst knuten huvudsallat i vaniljvitt med röda stänk (ny)
- Laibacher Eis - en bataviasallat med något rött i vissa blad (ny)
- Intred - en systersort till Little Gem som är lika liten fast med rödaktiga blad och vaniljfärgad kärna
- Moonred - sägs vara en av de mörkast röda sallatssorterna, ännu en romansallat
- Tom Thumb - en favorit bland de riktigt små sallatssorterna, med löst knutet huvud
Så här har jag gjort
Innan sådden har hela bädden rensats från ogräs och vattnats vid flera tillfällen så att jorden är jämnt genomfuktad, men självklart inte dyngsur. Alldeles innan sådden vattnade jag med regnvatten blandat med lakvatten från bokashi-komposten.
Fårorna drar jag upp med en spade, några centimeter djupa och cirka femton centimeter från varandra.
Fröerna har strösslats ut i fårorna, betydligt tätare än plantorna senare kommer att växa. Jorden puttades igen och plattades till.
Läs mer: Tio favoriter för vintersådd
Sallat kan gro när jorden är bara fyra grader varm (eller kall beroende på hur man ser det, förstås). Just nu låter jag bädden stå som den är, men som du ser har jag en minitunnel här som jag kan arrangera när det blir kallare. Det är suveränt! Varje lager jag kan lägga över växterna på vinter ökar möjligheterna att skydda växter och fröer från allt för hård kyla som riskerar att förstöra dem.
Det är först då väderprognosen visar minusgrader på nätterna som jag tänker lägga på plasten till minitunneln. Innan dess har jag antagligen lagt på en fiberduk för att jämna ut temperaturen. Jag vill att det ska vara kallt i jorden, men inte för kallt eftersom jag har kvar några sallatsplantor och bredsådd spenat.
Läs mer: Olika sorters sallat
I nästan alla hushåll serveras sallat minst en gång om dagen, till någon måltid. Vill du bara satsa på en bladgrönsak att odla för tidig skörd på våren - då är det sallat som gäller. Det finns mängder av fantastiska sorter som är både goda och vackra. Och hör och häpna - de flesta kan sås redan på vintern i ett kallt växthus och ge dig en oerhört tidig och god skörd våren därpå. Ovan kan du se inspiration till en annan typ av vintersådd - i en plastback!
/Sara Bäckmo