Stäng menyn

Little Gem - bästa sallaten

Jag vet att den är en favorit hos många. Inte konstigt alls med tanke på hur god den är. Här är ett sallats-tips inför nästa säsong.

En grön växtplats med grönsaker och bärbuskar i olika höjd.

Vet du vad jag längtar efter allra mest när ett gäng vintriga veckor passerat efter årsskiftet? Nyskördad sallat! Redan nu i början på vintern, när vi knaprar blad efter blad från de sista av årets plantor, börjar jag drömma om nästa års skörd.

Hemodlad sallad är vansinnigt gott. Som ett grönt godis. Mina barn odlar flera sorter i sina lådor bara för att kunna mumsa och leka med. Och jag är så glad att jag har ett tämligen långt odlarliv framför mig så jag hinner upptäcka och utforska åtminstone en del av alla sorter som kan vara värda att odla.

Just nu är det här en av mina favoriter:

 

 

I tunnelväxthuset har jag en hel pallkrage med pytteplantor av både 'Little Gem' och den röda systern 'Intred' som står och överlever kylan. Om de gör de kan jag förhoppningsvis skörda dem tidigt nästa vår. Om...

 

Många sorter

Jag har gjort flera inlägg och klipp om hur jag odlar sallat och vilka sorter jag väljer. Val av sort varierar över säsongen och jag är noga med att kika på kvaliteterna som de olika sallaterna har. Är någon särskilt tålig för kyla? Eller sommarvärmen? Är det någon som växer extremt snabbt? Lämpar sig extra väl att odla som småblad? Tips om några fina sorter har jag delat med mig av i inlägget Vilken sallat ska jag välja?.

Fröpåsarna innehåller ganska ofta en ordentlig mängd frön och det kan tyckas onödigt att köpa många olika sorter, det blir ju så mycket. Men just variationen är så himla viktig för oss som odlar och äter mycket grönsaker från de egna landen. Jag börjar skörda sallat i mars och slutar i bästa fall i december - inte vill jag äta samma sort dag ut och dag in då! Satsa på ett helt gäng olika sorter i olika färger och former.

Fler klipp om sallat finns att se på min YouTube-kanal:
Värdefull sallat tidig vår
Planterar sallat på friland
Vinterodling i tunnelväxthus maj 2016

 

Röda sorter

Nästa år tror jag att jag ska odla fler av de röda sorterna. En liten iakttagelse jag gjort är att sniglarna i högre grad ratar det som är rött. Förhoppningsvis kan det stöta bort en del av sniglarna, som gladeligen ätit lite för mycket av sallaten i år. Dessvärre har jag ett barn som konsekvent vägrar att äta sallat som inte är grön. Men han kanske har ändrat sig nästa år.

Har du någon sallat du gillar mer än andra? Vilken är det och vad gör att den är din favorit?
/Sara Bäckmo

12. november 2016