30. januari 2019

Vinterodling i zon 5-8

Hjälp mig samla berättelser om vinterodling i norr! Jag vill veta hur det funkar och vilken nytta det kan vara att till exempel vinterså och övervintra grönsaker för skörd i norra delarna av landet. Dela gärna det är inlägget vidare till odlare du känner!

Ett snötäckt landskap med stenmur och ett land som anas under snön.

En bild från min trädgård tidigare i vintras där spenat såtts under minidrivhuset av plast i landet.

 

Finaste odlingsvänner, nu ber jag om din hjälp! Vi är mitt i vintern och stora delar av landet har både snö och minusgrader. Härligt!

I några av våra trädgårdar pågår grönsaksodling fortfarande. I växthusjorden finns grönsaker som visar tecken på att växa så snart det blir mildgrader, andra vilar i frusen jord för skörd senare. Och rejält många av oss sår något varje vecka - utomhus - för att tänja på gränserna och skörda riktigt tidigt.

Att odla på vintern kallar jag för vinterodling, men många tycker ordet är missvisande då det under den kallaste och mörkaste tiden endast är ett fåtal växter som kan växa. Men att odla är ju också en praktisk handling och eftersom jag rent fysiskt gör saker för min odling också under vintern tycker jag att ordet är suveränt. Jag sår, gräver, förbereder växtplatser och gödslar till exempel. Visst handlar väl det om att odla, trots att det är vinter?

 

Min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt

 

Som ni vet odlar jag i zon 3. Men nästan alla saker jag skriver om kan praktiseras också norröver. Inte exakt samtidigt och alltid på exakt samma sätt, men skördeperioder kan förlängas och tidigareläggas genom att odla ungefär som jag. Det har många läsare berättat om både i Sverige och i grannländerna. Som exempel nämner jag det fantastiska #spenatupproret vi gjorde tillsammans vintern 2017. En läsare i zon 8 sådde spenat i sitt tunnelväxthus och skördade i april. Succé!

 

En liten undersökning

En del tycker att det är helt onödigt på vintern, och ifrågasätter dessutom nyttan. Att det funkar fint i stora delar av södra landet vet jag av egen erfarenhet och tänkte därför samla på mig ett gäng berättelser från norr och göra något kreativt av. Om du som odlar i zon 5-8 vill hjälpa mig att dela din berättelse om vinterodling skulle jag bli jätteglad. Maila svar på följande frågor och gärna en bild. Dela väldigt gärna inlägget vidare till vänner du vet odlar i de högre zonerna så vi får ta del av många berättelser.

 

Svara på dessa frågor:

  • Vad heter du och vilken ort och odlingszon odlar du i?
  • Beskriv kortfattat din trädgård och om du har växthus/tunnelväxthus.
  • På vilket sätt har du provat att odla på vintern?
  • Vilket har resultatet blivit?
  • Uppelver du att du kunnat utöka din odlingssäsong genom vinterodling?
  • Vad har det betytt för dig som person?
  • Hur märks resultatet i matlagningen?

 

Skicka dina svar, och gärna bild, till vinterodling@sarabackmo.se. Anledningen till att jag behöver materialet på mail är för att det är svårt att samla ihop alla kommentarer då inlägget delas och sprids på olika sätt.

Materialet kommer jag att använda i min sociala kanaler kopplade till Skillnadens Trädgård. Stort tack för att du vill dela med dig!
/Sara Bäckmo

 

Ett svar till “Vinterodling i zon 5-8”

  1. Margareta Karlsson skriver:

    Hej. Jag heter Margareta Karlsson och bor i en liten by 3 mil nordväst om Umeå. Bor på en jordbruksfastighet, haft djur tidigare men arrenderar nu bort åkermarken. Har en rätt stor trädgård som rymmer ett litet glasväxthus, jordgubbsland 6 pallkragar och en öppen yta på ca 150 kvadratmeter. Dessutom ett stort potatisland på sidan om. Vi har också 2 bisamhällen. Ifjol började jag vinterodla. Var med på spenatuppropet. Sådde i början på mars och skolade om slutet april. Satte då ner små spenatplantor i en pallkrage. Den var frusen men tinad några cm. Satte på prov men hade inte så stora förhoppningar. Men otroligt i maj skördade vi för fullt. Har vintersallat och spenat frusen i växthuset nu.får se om det finns något liv i dom i vår. Ifjol försökte jag mig på kål, som såddes i växthus med snö över. Lyckades över all förväntan. Det var vitkål och spetskål. Har nu köpt både savoykål,och vitkål för lagring samt broccoli. Det är en stor tillfredsställelse att använda egna grönsaker i matlagning. Jag gjorde bla syrad kål flera omgångar. Förresten har jag sått några frön av savoykål under belysning nu ocksåmen jag tror mer på att vinterså i växthuset senare. Givetvis är jag stor användare av bokashi. Har alltid gillat min trädgård men nu älskar jag den och dess möjligheter. Den håller oss vid liv giftfritt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *